Rozdělení pozemku - přístup na veřejnou komunikaci (bezprostřední?)

Hezký den všem. Je tu prosím někdo znalý stavebních zákonů a byl by mi ochoten poradit? Protože jsem se dostal do takového kouta, který lze řešit, ale jedině přes výjimku (5000 Kč). Nicméně, myslím si, že to nebude potřeba. O co jde. Vlastním 2 pozemky. Jeden, kde mám domek, druhý, kde mám malinkou zahradu a mezi je příjezdová cesta souseda s věcným břemenem, že mohu tuto cestu využívat k příjezdu na druhý pozemek, malou zahradu. Vedle této zahrady kupuji větší zahradu. Nicméně, na úřadě mi paní řekla, že musí být "bezprostřední" přístup na veřejnou komunikaci. Což není a je to právě přes to věcné břemeno. Nicméně, dle novely vyhlášky staré vyhlášky 501/2006 Sb. vyhláškou 360/2021 Sb. se už nic o beprostředním přístupu nepíše. Je tam pouze aby byl "dopravně napojen na veřejně přístupnou pozemní komunikaci". Jak to tedy prosím je? 🙂 Děkuji
Odpovědět
@davex Ve vyhlášce to nebylo a není. Výklad tohoto ustanovení vyplývá z judikatury Nejvyššího správního soudu, podle kterého se musí jednat o přímý přístup z komunikace na pozemek. Výslovně je tam i uvedeno, že věcné břemeno je nedostačující. Takto bylo rozhodnuto cca 5 roku zpátky (přesně to už nevím a nechce se mně to hledat). Touto judikaturou se řídí stavební úřady na všech úrovních, takže na stavebním úřadu neuspějete ani při případném odvolání.
Odpovědět
@jozkakomosny Jo, to jsem studoval. Je to https://next.codexis.cz/judikatura/JD... Nicméně, odkazuje se to na starou vyhlášku 501/2006 Sb, kde ten bezprostřední přístup byl. Teď v té nové už to není, tak nevím, jestli to ještě je v platnosti? No, bohužel v novém stavebním zákoně už je, že přístup může být přes cizí pozemek s věcným břemenem. Ale ten je platný od 1. 1. 2024.
Odpovědět
@davex A jakou novou vyhlášku myslíte? Vyhláška č. 501/2006 Sb. je stále platná a účinná. Pouze byla novelizována, ale to dotčené ustanovení je beze změny. A co se týká nového stavebního zákona, tak ten by měl být v účinnosti od 1.7.2024, pokud nebude účinnost opět odložena (což se v odborné veřejnosti předpokládá).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?