Rozdělení domu na 2 bytové jednotky

Profilova fotka
Má někdo zkušenost s rozdělením rodinného domu na dvě bytové jednotky? Bydlíme u tchýně, každý máme své patro s kuchyní a koupelnou s WC. Fungujeme jako dvě bytové jednotky, ale chtěli bychom to nějak oficiálně. Kam se obrátit a co k tomu potřebujeme?
Odpovědět
@ivetaml Jak to myslíte "oficiálně"? Čeho konkrétně chcete dosáhnout?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivetaml Zkuste například tady. https://www.pravniprostor.cz/clanky/o... . Jde to cestou Prohlášení vlastníka, ale jestli to bude mít smysl ve vašem případě.....
Odpovědět
@ivetaml Rozdělení na bytové jednotky se dělá tzv. prohlášením vlastníka, které dáte na stavební úřad. Z hlediska vlastnictví pak můžete vlastnit v domě konkrétní jednotku a nějaký podíl na společných částech domu. Ale pokud se nemýlým, pojí se s tím i dost povinností. Např. musíte mít dálkově odečítaná měřidla energií. Minimálně pro bytové domy je to již povinné. Pro rodinné domy rozdělené na 2-3 byty nevím jestli je to povinné, ale stejně nějaká měřidla budete potřebovat. Chce to pak, aby měl každý byt svůj elektroměr, vodoměr a kalorimetr, nebo senzory na radiátorech. Někdy není úplně snadné ty měřidla nainstalovat, pokud nemá každý byt samostatný rozvod vody, elektřiny atd.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Proč by se to mělo dávat na stavební úřad? Ten s tím nemá nic společného.
Odpovědět
@milanq aby katastr zapsal dva byty místo jednoho tak to musí schválit stavební úřad
Odpovědět
@malcao Nemusí. To by totiž nejprve musel schválit znění v užívání stavby, ale v našem případě se jedná jen o prohlášení vlastníka.
Odpovědět
@milanq ...změnu... 🙂
Odpovědět
@milanq Ano tedy chtěl jsem říct na katastr, nevím proč jsem napsal SÚ
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k : Rodinný dům o dvou bytových jednotkách není bytový dům, tudíž ani povinnosti s měřidly nebo vznik SVJ se na ně nevztahují.
Odpovědět
@petr86 No povinnost to není, ale když to neudělají, tak to rozdělení postrádá smysl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?