Rozdíl mezi rekonstrukcí bytu a doděláním domu od hrubé stavby

Dobrý den, v poslední dekádě máme za sebou rekonstrukce tří bytů. Všechny rekonstrukce se dělaly stylem "totálka", tj. v bytech zbyly jenom nosné zdi a příčky, vše ostatní od vody, odpadů, elektřiny, topení, koupelny, vzduchotechniky atd. se dělalo nové. Tyto rekonstrukce se řešily formou subdodavatelů, případně vlastní silou. Momentálně si chceme postavit dům a řešíme, jako každý, cenu. Zatím jsme uvažovali pouze o variantě na klíč, ale když vidím současné ceny, přemýšlíme více o optimalizacích. Přemýšlíme teď nad tím, jak moc se liší rekonstrukce bytu v rozsahu "totálka" a dostavba rodinného domu ve fázi "hrubá stavba". Nápad je nechat si postavit dům do stavu "hrubá stavba" a zbytek pak řešit primárně přes sub-dodavatele. V naší představě vychází rekonstrukce a dostavba přibližně srovnatelné, tj. Co se zdá srovnatelné na rekonstrukci a dostavbě: - Voda, odpady, elektřina, podlahy, sanita, nábytek S čím zkušenost chybí - blower-door test, zateplení, vnější fasáda, stropy, okna, tepelné čerpadlo Idea je taková, že po hrubé stavbě pokračujeme sami přes sub-dodavatele za pomoci stavebního dozoru / architekta. Zapomněl jsem na něco co je u domu ve fázi hrubá stavba ještě řešit? Dají se totální rekonstrukce bytu a dodělání domu ve fázi "hrubá stavba" srovnat nebo je to naivní představa?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Dobrý den, v poslední dekádě máme za sebou rekons…
@cast no jasně že se to dá srovnat. Máme za sebou totalitní rekonstrukci bytu. Řekl bych, že ta rekonstrukce bytu je horší a těžší než začít u hrubé stavby. Ten byt je starý, bůhví co se při rekonstrukci objeví za další náklady, křivé zdi a jiné. Z hrubé mi to přijde "čistější" práce než u bytu. Navíc i doba práci. U baráku můžete pracovat dokud nepadnete, ale v bytě by vás sousedi zabili.. Jen bych se zamyslel nad tím, zda hrubou nezvládnete také svépomocí. Většina lidí to dělá obráceně než vy. Že udělají hrubou a vnitřní práce řeší subdodavatelsky. Přeci jen jsou to odbornější práce. Hrubou zvládne při troše studia každý, a pokud chcete dělat vnitřek svépomocí, tak zcela určitě zvládnete i hrubou. Na té se také dost ušetří.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Dobrý den, v poslední dekádě máme za sebou rekons…
@cast Rozdiely oproti bytu: - podlahy v byte sú len povrchy, v dome je to hydroizolácia, zateplenie, trubky, betón/anhydrit - strop - záklop pod vazníky/betónový strop + zateplenie, parozábrana a podhľady z SDK - rozvody vzduchotechniky (vo vzduchotesnom baráku skoro nutnosť) - zdroj tepla TČ/kotol, zásobník TÚV - prakticky celý exteriér, fasáda, retenčka, ploty, zemné práce... Čo sa týka práce, zrovnateľné to je, čo sa týka ceny, tak to je násobne drahšie. A blowerdoor test nie je problém, to urobí technik, problém je zabezpečiť, aby bol barák takmer vzduchotesný. Je treba všetko utesniť, takže na to padne celkom dosť pások, náterov a tmelov.
Odpovědět
Profilova fotka
Z vlastnej skúsenosti pri stavbe domu by som doporučil ísť nato opačne. Hrubú stavbu si postaviť sám a finálne veci, ktoré majú byť na pohľad pekné, nechať na niekoho s praxou. Postaviť základovú dosku, steny, strop, priečky je jednoduché aj bez predchádzajúcich skúseností. Ušetríte dosť peňazí, už aj party ukrajincov pýtajú cez 100k za jedno podlaží cihel. Betón nemiešať ručne pokiaľ ide o objem väčší ako 0,5m3, objednať na betonárke, prípadne skočiť pre suchú zmes s vozíkom. Ručne nič nekopať a už vôbec neprevážať tuny materiálu kolečkom, jednoduchšie pozvať bager. Strechu si dáte spraviť - my sme mali cnc opracovaný krov od Deku, zvyšok zvládol pokrývač s pomocníkom. Okná Vám osadí firma. Rozvody sa dajú zvládnuť svépomocí - na rozťahaní elektra nič nie je, vodu naťahať v pex-al-pexe s certifikáciou na pitnú vodu, kanalizácia a vzduchotechnika je lego. Omietky nechať spraviť firmou. Izoláciu podláh a natočenie podlahovky tiež nie je žiadna veda pri dodržaní pár pravidiel. Podlahy Vám zaleje firma, s tým sa nemá cenu trápiť. Na sadrokartóny a obkladanie si pozvite poriadnych remeselníkov. Malovanie sa dá napohodu zvládnuť svépomocí ale pokiaľ sa Vám s tým nechce zabiť týždeň, tak objednať niekoho na airless. Podlahy položíte aj sami, aj to bude niečo so zámkom a nebude to lepené - takže lamino, prípadne klikací vinyl. Rozvádzač dopojí elektrikár a svetlá zvládnete osadiť aj sami. Takže vo výsledku nechať dodávateľsky spraviť: okná, strechu, fasádu, omietky, TČ, el. rozvádzač + revíziu, SDK, obklady kúpelne, lepené podlahy. Prípadne krbovú vložku. Zvyšok sá dá vpohode svépomocí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Dobrý den, v poslední dekádě máme za sebou rekons…
@cast Důležitá otázka...chcete zděný dům nebo dřevostavbu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Dobrý den, v poslední dekádě máme za sebou rekons…
@cast Mám za sebou oboje, v bytě šly pryč i betony a dávala se podlahovka. Baráku jsem dělal základovku, stěny a stropy byly za za dva dny od firmy (beton) a zbytek jsem řešil svépomocí a dodavatelsky. Nedělal jsem instalatérské práce, štuky, obkladačovu práci a zateplení / fasádu (tam jsem jen kotvil polyš). Vzduchotechniku, elektriku, přizdívky, sádroše malování i pokládku podlah jsem zvládal. Práce s cihlama složitá není, jenže to má pár "ale". Chce to čas a fyzičku a aspoň někoho k ruce. Verandu jsem vyzdil ytongu na pěnu, zateplil, vyštukoval, udělal strop i podlahu s podlahovkou a obložil dlažbou. Jde to, ale fakt to zabere čas a garáž z BST už jsem chtěl nechat vyzdít. Bohužel kámoš zedník už neměl čas, takže to zbylo na mě a synka a taky jsme to zvládli. Ale trvalo to dýl než partě zedníků, kluk na mě byl naštvanej a před zimou to máme jen v hrubé se zalitým stropem. Synka už to naštěstí přešlo, vyříkali jsme si to a snad to bude v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od josefx:

Z vlastnej skúsenosti pri stavbe domu by som dopo…
souhlasím s @josefx . Stavěli jsme svépomocí bungalov o rozměru 16x9m, základy jsme si nechali dělat firmou a následně toho moc litovali. Hrubou jsme zdili se zedníkem, po věnec byly obvodové zdi vyzděné za 8 dnů celkem. Myslím, že firmy si nejvíc vydělají právě hrubou stavbou, kolikrát nenechají vyzrát základovou desku, takže je to sice rychle vyzděné, ale pokud si to budete dělat sami, líp si to ohlídáte.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od maty56:

souhlasím s @josefx . Stavěli jsme svépomocí bung…
@maty56 Doska je asi to najjednoduchšie na stavbe. Aspoň za mňa. Navyše ak človek stavia sendvič (cihla + zateplenie) tak prípadné nerovnosti v zdení sa zrovnajú zateplením.
Odpovědět
Aktuálně mi 210 m2 staví firma (hrubá cihlová stavba bez výplní za 2,2 mil. Kč bez DPH). Nejlevnější nabídka v 09/23 bez materiálu (tzn. práce a potřebné nářadí, technika atd.) byla 900 tis. Kč bez DPH (výkop a zemní práce, staveništní přesun hmot, základy, prostupy a deska, hydroizolace, svislé a vodorovné konstrukce, stropy, konstrukce střechy vč. krytiny a klempířiny). To je taky maximální částka, která se na té hrubé stavbě dala nejspíš "ušetřit", pokud bych si to "dělal sám a zadarmo". Jak tu píše spousta lidí, když si na to dáte půl roku a obětujete veškerý volný čas, jde to a určitě to patří mezi technologicky jednodušší práce (vyjma té střechy).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mxm1919:

Aktuálně mi 210 m2 staví firma (hrubá cihlová sta…
@mxm1919 No promiň, ale půl roku tomu lidi fakt obětovat nemusí a pokud jo, tak je něco špatně, nebo to mají technologicky hodně náročné... Základy většina lidí dává za 14 dnů při stavu, že makají po práci a o víkendech a mají domluvené navazujicí profese - zaměření domu, výkop, beton - tak aby se nečekalo a nějak rozumně to na sebe celé navazovalo. Vyzdění obvodových zdí po věnec zvládne jeden člověk s kamarádem taky tak za 2-3 týdny, když jim to zkušený zedník s laserem založí. Do střechy se většina lidí nepouští... Klobouk dolů před těmi co to zvládli. Takže jestli ušetří i kdyby 500 tisíc (když nepočítáš střechu), tak to není vůbec špatný deal. Za například dva měsíce času okolo domu. Ale respektuji a chápu, že někdo ty peníze vydělá v práci/podnikáním a někdo to prostě odpracuje na stavbě a tím ušetří.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@mxm1919 No promiň, ale půl roku tomu lidi fakt o…
@rumcajk tak ty základy za 14 dní bych chtěl vidět ... makal jsem přesně podle popisu, po práci, o víkendech a od vykopání pasů po zalití desky přesně 3 měsíce (teda včetně komplet přípojek vody a elktřiny) ... nic specifického, 190m2, 70cm převýšení, takže "třístupňová terasa" základů i ztracenka .. a vyzdění obvodových zdí (bungalov) včetně zalití věnce dalších 2,5 měsíce ... vnitřní příčky další 2 měsíce ... a fakt nevím, jak bych ještě mohl "zrychlit" ... většina práce ve dvou ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@rumcajk tak ty základy za 14 dní bych chtěl vidě…
@rumcajk První hrábnutí bylo 1.11. a vylití desky (89m2) 9.12.. Na stavbě jsem byl od nevidím do nevidím (v listopadu je to hned) a po setmění jsem dělal věci s lejzrem, přípravy výztuže a bednění z izolace a taky věci do práce. Naštěstí jsem si to mohl rozvrhnout, kdy to budu dělat. Garáž 36m2 jsem už dělal stylem po práci a víkendy plus pár dní dovolené a i když byla výrazně jednodušší, hráblo se 28.8. a vylejvání desky bylo 21.10. Takže vidím to jako @xkarlos , za čtrnáct dní je to nesmysl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@rumcajk tak ty základy za 14 dní bych chtěl vidě…
@xkarlos Tak to je trochu extrém, nie? Schválne som sa musel pozrieť do stavebného denníku, koľko mi to trvalo. Od prvého hrabnutia do zeme po vyliatie dosky 3 týždne a to sa kopala pivnica, takže vykopanie a odvoz 450 m3 hliny, čo trvalo 8 dní. Takže bez pivnice je 14 celých dní úplná pohoda. A to som všetko robil prvý krát v živote. Mám poschodový dom, s pivnicou, takže 3x nosné steny, 2x stropy, 2x schodisko, celkom 5x šalovanie a betónovanie vencov (2x obruč okolo spirolov), cca tretina priečok a celé to od kopnutia do zeme po vyliatie posledného venca trvalo presne na deň 5 mesiacov. Najdlhšie trvali v súčte všetky technologické prestávky na tuhnutie betónu, pretože u mňa bola pumpa celkom 9x. Takže som to krásne skoordinoval, aby som tie dni chodil do práce a na stavbe som mal väčšinou celý deň voľno. Napríklad čisté vymurovanie jedného podlažia obvodových stien som robil 5 dní vo dvojici plus 2 dni sám vrátane založenia prvého šáru. Bez akejkoľvek predošlej skúsenosti so stavbou.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od roman_:

@xkarlos Tak to je trochu extrém, nie? Schválne s…
@roman_ taky jsem to dělal poprvé (a naposled) ... nikam jsem nemusel spěchat, protože ve 2018 se materiál nenakupoval, ale sháněl ... a když jsem v červenci zjistil, že cihly prostě do konce roku neseženu, tak jsem neměl důvod nikam spěchat ... ale to nic nemění, že jsem makal každej den po práci a o víkendech a desku dělal přesně tři měsíce (včetně připojek vody, elektřiny a napojení domu na kanalizaci) ... jenom ručně zavozit desku těma cca 70m3 materiálu trvalo skoro tři týdny ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@roman_ taky jsem to dělal poprvé (a naposled) ..…
@xkarlos No a o tom to je, že nanapíšete souvislosti, ale hned zhodíte, že 14 dní je blbost. A pak napíšete, že jste desku zasypával ručně 3 týdny, přitom použí minibagr, tak to máte za 2 dny....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@xkarlos No a o tom to je, že nanapíšete souvislo…
@rumcajk když pominu, že bagr použít nešel, tak 190m2 po práci za 14dni neuděláš ... kámošovi ted stejně velkou desku dělala firma 14 dní ...
Odpovědět
https://fethiyetours.com/
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?