Pronájem bytu před rekonstrukcí - zkušenosti

Profilova fotka
Dobrý den, máte někdo zkušenost, kdy jste pronajali byt, který si mohl nájemce opravit sám, a tím pádem se mu snížil nájem? Máme možnost pronajímat panelákový byt, ale je to staré jádro, kuchyň už je tam taky x let, dveře původní atd. Žít se v tom dá, ale už to nevypadá hezky. Byt dostaneme darem, ale prodat ho nemůžeme. Jenže jsme nedávno koupili baráček, takže teď plynou veškeré peníze tam. Takže máme vlastně tři možnosti - rekonstruovat, což znamená vydat se úplně ze všeho, přijít o rezervu a doufat, že najdeme slušného nájemce a rezervu si zase došetříme z nájmu. Mezitím než to bude hotové, platit veškeré měsíční náklady dál ze svého. Nebo byt pronajmout tak jak je - vše je tam funkční, jen starší a už to nevypadá dobře. Jenže se obávám, kdo do takového bytu půjde.... Tak jsem se dočetla o možnosti, že se byt pronajme s tím, že si nájemce vše opraví na vlastní náklady a poníží se mu tím nájem. Přijde mi to zajímavé, ale uvítám osobní zkušenosti, klidně i konkrétní příklady, výhody a nevýhody, které mě doteď nenapadly. Díky!
Odpovědět
Dost pochybuji, že tam nájemce udělá nějakou slušnou a kompletní rekonstrukci. Něco tam zfušuje a pak si bude na byt nárok. Já jsem to v minulosti řešil tak, že jsem zainvestoval nějaké nutné minimum. Hlavně úklid, výmalba a případně opravit ty nejhorší věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k Nedalo by se to teoreticky nějak ošetřit ve smlouvě? Že to např. bude provedeno firmou xy, co přesně bude předmětem rekonstrukce... Teď fakt jen vařím z vody, muselo by to být přes právníka, ať je to vše ok. Zase jsem si říkala, že když už někdo do bytu dá peníze, bude se o to víc snažit platit vše jak má. Jenže - když s ním budou problémy a budu se s ním chtít rozloučit, zřejmě ho budu muset vyplatit a jsem tam, kde jsem být nechtěla, to už jsem rovnou mohla tu rekonstrukci od začátku dělat sama. Já jsem taky nejvíc pro to, udělat to nějak skromně, hlavně ať to není ekl, ale manžel celkem trvá na vyzdění jádra, což je na tom celém asi ta nejdražší položka. Jinak už jste mi v minulosti dal fakt fajn tipy na zamyšlení a Vaše názory se mi líbí - můžu mít ještě otázku mimo? Jak vybíráte nájemce? Ze všech stran slyším zkušenosti, kterým bych se ráda vyhla 😄. Fakt bychom teď potřebovali, ať to klape od začátku tak, jak by mělo. Je to určitě hodně o štěstí, ale třeba mi jako zkušený pronájemce dáte pár rad? Zrovna u staršího bytu, který není úplně top, se trošku bojím, kdo se tam bude chtít stěhovat. Děkuji!
Odpovědět
@aliishaa Dost mi pomohly tyhle stránky:.majitelbytu. Videa, články i forum. Dost možná, že jsou to stránky zdejšího m_i_r_k_a 🙂
Odpovědět
@aliishaa Nájemník vám nic rekonstruovat nebude a když bude, tak s tím budou jen problémy. Za mě byt úplně vyklidit, vyčistit, opravit nejhorší a vymalovat. Nájemníka vybírat s dotazy: proč se stěhuje? Co dělá? Jak daleko to má do práce? Jak dlouho chce v bytě bydlet? Kolik jich tam bude bydlet, atd. Při jakékoliv pochybnosti o serioznosti nepronajimat a vzít jiného. Byt pronajmout jako nezařízený. Jednak odfiltrujete "holé zadky" a jednak tam déle vydrží 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, s touto situací jsem se u klientů několikrát setkal, tudíž je reálná. Vždy se vše smluvně důkladně ošetřilo. Nicméně si musíme uvědomit, že nastat může skutečně nečekané (např. nájemník v době zahájení rekonstrukce resp. po zajištění všech demoličních prací náhle zemřel, přestal platit nájem apod.) Osobně po nespočtu příběhů klientů jsem pro již uvedený postup. Zajistit rekonstrukci za nejnižší náklady s největším efektem a byt pronajmout. Samozřejmě stav bytové jednotky = výše reálného nájmu. Každopádně výmalba, úklid, plovoucí podlahy, kuchyňská linka z Baumaxu, vnitřní dveře rovněž, případně obložit bytové jádro sádrokartonem nejsou zásadně významné a neúnosné položky 🙂 Aleš
Odpovědět
@aliishaa nevidím to reálné hlavně nikdo rozumný do toho nepůjde. Aby do vašeho bytu nasypal třeba 200 tisíc na rekonstrukci za to že nájem místo 7 tisíc budou 3? A za dva roky bude chtít odejít a co vyplatite zbývající peníze nebo o ně dotyčny přijde? Jen nějaký blázen by do toho šel.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za názory, zkusíme tedy méně nákladnou rekonstrukci! @kofejn Moc díky za stránky, už jsou v oblíbených 🙂. Mám zase po večerech co pročítat 😄.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?