Krátkodobý pronájem bytu

Profilova fotka
Dobrý večer, máme v osobním vlastnictví byt, který využíváme při návštěvě rodiny, kterou pravidelně navštěvujeme, abychom nikomu nepřekáželi a měli své soukromí. Dříve jsme tam bývali delší časové úseky, ale teď nám přibyla škola a práce, takže když jsme plánovali dovolenou na letošní rok, ukázalo se, že tam budeme jen pár týdnů v roce - jinak ten byt leží v podstatě ladem, i když vše okolo něj se musí platit dál. Jelikož jsme v minulém roce objevili kouzlo dovolené v soukromí, začínáme si pohrávat s myšlenkou, že by se byt ve zbývajících týdnech nabídl ke krátkodobému pronájmu. Je v turisticky atraktivní oblasti, velikost 2+kk je za nás např. pro 4člennou rodinu ideální a co se týče správy bytu (předávání klíčů, úklidu), jsou ochotni nám pomoci členové rodiny - samozřejmě za nějaký poplatek. V nejlepším případě by se takto poplatilo vše okolo bytu a my bychom i tak měli kam jezdit. Myšlenka je to sice krásná, ale z prvních rešerší mi začíná jít hlava kolem a ukazuje se, že tak jednoduché to zřejmě nebude - jestli to dobře chápu, jedná se již o podnikání. Našel by se prosím někdo, kdo již nemovitost takto nabízí a byl by ochoten sepsat, co je vlastně potřeba - krok po kroku? Jaká to skrývá úskalí? Abychom zvážili, zda nám to za to vůbec stojí. Moc děkuji!
Odpovědět
@aliishaa Stavební úřady postupují podle této metodiky MMR: https://www.mmr.cz/getattachment/b7ae...
Odpovědět
@aliishaa V poslední době bylo airbnb téměř postavené do ilegality. Já osobně pronajímám všechny byty dlouhodobě. Co znám lidi, kteří stále jedou airbnb, tak už v podstatě mají stejné podmínky jako klasický hotel. Ideální je mít celý činžák, nebo mít byt v domě, kde se to všeobecně toleruje a kde je takových jednotek většina. Pokud s tím nechcete mít starosti, je MNOHEM jednodušší byt pronajmout dlouhodobě a vydělá vám to na několik dovolených ve slušném hotelu.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq Děkuji za informace, přesně tohle jsem hledala! 🙂 @m_i_r_e_k Tak jste mi dal brouka do hlavy. Moc Vám děkuji 😄. Ale máte určitě pravdu, že dlouhodobý pronájem je mnohem jednodušší. My jsme "bohužel" typ lidí, že se snažíme vše dělat poctivě a když vím, že se to má dělat tak a tak, nemohla bych v klidu spát, když bych věděla, že vědomě něco obcházím. Každopádně jste mi dal nový pohled na věc a díky za to 😉.
Odpovědět
@aliishaa krátkodobý pronájem obnáší mnoho starosti, problemu i prace s tím. Však si to můžete zkusit,co vám brání? Od hledání zájemců až po zajišťování příbuznými nezbytné věci jako je úklid a předávání klíčů, a taky je určitě tedy vás muž technický zdatný a bude mít čas na průběžně opravy. A pak sem napište Vaše poznatky- good lucky! Máme taky v mém rodném městě takovy moc pěkný mensi apartmanek 2kk s velkou terasou,my bydlíme v domku asi hodinu cesty odtud na malomeste. Ze začátku jsme 3 roky byt pronajimali jakože dlouhodobě, najemnici nám pomohli cca pulmilionem umorit hypo no a teď už nas bytecek máme jen pro nas dva,zařídili jsme si ho dle nas a neumím si představit, že se tam stridam s někým jinym,že nějaké cizí prase leží v naší boxspringove posteli s el.ovladanym roštem, v kuchyni mam drahoz multi mikrovlnku, mycku,a že vůbec vsechno. Prostě prostory kde jsem já doma zásadně nepronajimam cizím. A např. pokud jsem v hotelu, jsrm s tím plně vyrovnaná a nevadí mi,že zrovna v dočasně m9ji posteli se valelo 1000 lidi přede mnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@catle Máte naprostou pravdu. Už jsme se od té původní myšlenky taky dostali úplně jinam a dospěli jsme k názoru, že pokud pronajímat (bez ohledu na to, jestli krátkodobě nebo dlouhodobě), tak jedině něco, k čemu nemáme vztah, a ne nemovitost, kam jsme vybírali pomalu každou kachličku, stresovali jsme se se skříněmi na míru atd. Najít slušného člověka není úplně nemožné, ale je to hledání jehly v kupce sena.
Odpovědět
@aliishaa my jsme s pronajmem tohoto bytu měli víc štěstí než rozumu si teď rikame; sice během těch 3 let pronájmu se vystřídali 3 najemnici, takže dojezd do města a jednání s nimi, ale naštěstí to byli sami slušní a poradni: 1. rodinka s 1 batoletem se po necelém roce přestěhovala do většího, další byla kadeřnice,které město přidělilo městský byt a 3.byl mladý kluk,který po cca 1,5 roce začal mít Fin.problémy a už nebyl schopen platit nájem v novostavbě na lukrativním místě, takže s tím jsme se taky ve vší slušnosti rozešli no a pak už jsme se rozhodli že si byt už necháme jen pro nas, protože hotely kolikrát byly obsažené, když jsme chteli do "naseho" města přijet a jeste k tomu menší komplikace-mame psa .
Odpovědět
Profilova fotka
@catle Děkuji za zkušenosti. My v našem rodném městě máme ještě relativně dost kamarádů, takže doufám, že na dlouhodobý pronájem spíše někoho prověřeného seženeme, na ten krátkodobý může přijet opravdu kdokoliv. I když tchán též pronajímá byt, který mu zbyl, když se sestěhoval s přítelkyní, a nestačil se divit, co se vyklubalo ze známých. Náš byteček si ovšem necháme opravdu radši pro sebe... spíš zkusíme investovat přímo za tímto účelem a uvidíme...
Odpovědět
@aliishaa Jedna sice nevyzadana ale dobrá rada: nechcete-li přijít o své kamarády,známe ci příbuzné, tak nikdy nikomu z těchto lidí nepronajmete svoji nemovitost. A pro klid jejich,mnohdy zavistive neviditelné dušicky, se jim vůbec nezmiňuje o vašich investičních aktivitách. 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?