Od kdy se jedná o krátkodobý pronájem bytu?

Profilova fotka
Dobrý den, vlastníme byt v turisticky lukrativní oblasti, je to v podstatě naše "chata" - jezdíme sem za rodinou a trávíme zde většinu dovolené. Po většinu roku je byt prázdný, proto jsme uvažovali nad krátkodobým pronájmem, ale jakmile jsme si zjistili, co to obnáší, odradilo nás to a mávli jsme nad tím rukou. Zajímalo by mě ale, kde dostanu relevantní informace o tom, kdy už se jedná o krátkodobý pronájem - co když mě požádá někdo z rodiny, zda zde může strávit 14 dní - a jelikož se jedná o rodinu, vyhovím mu, a zaplatí mi max energie, které zhruba odhadneme? Nebo když se mě v práci zeptá kolega, zda bychom byt poskytli např. na jeden týden, a dá mi, co uzná za vhodné? Kde je ta hranice? Jedná se o to, co vydělám, nebo o počet týdnů v roce, kdy je možnost takto nemovitost poskytnout? Nebo rozhoduje pravidelnost? Rozhodně nechci nic na černo, sousedi jsou všímaví, proto se zatím vyhýbáme poskytnutí bytu i takto v rámci rodiny / známých, hned by se ptali, proč se tam lidi střídají, ale jestli se by na to nevztahovala povinnost založení živnostenského listu atd., pokud by to nepřekročilo nějakou mez, už bychom se tomu samozřejmě nebránili. Díky za zkušenosti!
Odpovědět
@aliishaa Pokud chcete opravdu relevantní informace, tedy takové, abyste neměli problém s úřady, musíte se zeptat právě na těch úřadech. Co se týká způsobu užívání, tak stavební úřad. Co už bude posuzováno jako podnikání zjistíte na živnostenském úřadu. A co už bude posouzeno jako výdělečná činnost Vám řeknou na finančním úřadu. Jinak ale mám pocit, že to s tím strachem trochu přeháníte. Bát se půjčit byt rodině?Copak to budete mít na smlouvu a s fakturou?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@aliishaa nedoporucuji vubec podobne sluzby poskytovat rodine,kolegum v praci a kamaradum - prijdete o dobre rodinne vztahy, pratelske i kolegialni vztahy! Jedine cizim za trzni cenu s vr.kauci,v opacnem pripade skoncite jak sedlak jira. Obchod je obchod a laska je laska, 2 rozdilne veci ktere je neradno zamenovat ci jakkoli slucovat.
Odpovědět
@catle Aha. Takže bráchovi to nepůjčím, abych nepřišel o dobré rodinné vztahy?
Odpovědět
Nikoliv, pujci si co chces komu chces, ale neplet si to s najmem! Tazatelka zjevne chce inkasovat prachy, tedy uplatu a nechce platit co platit ma, tedy mistni poplatky, priznat prijem, hlasit cizince na cizineckou policii, tedy dotaz je tak postaveny. Pokud nemovitost pujci jen za uhradu spotrebovane energie, tedy BEZUPLATNE, tak nemusi nic z byse uvedeneho resit. Jinak kratkodoby uplatny pronajem je tusim do 60 dnu, pokud jde o ty mistni poplatky. Dohledej si zakon o mistnich poplatcich. Musis vest knihu hostu a odvadet mistni poplatky za dospelou osobu x noc (pri uplatnem ubytovani <60 dnu). A pokud poskytnes jakoukoliv sluzbu luzkoviny uklid, potrebujes zivnost na ubytovaci sluzby. Pokud pouzijes airbnb, navic se musis zapsat jako osoba identifikovana k dph a pokud uplatne ubytujes cizince, musis je do 3 prac. dnu hlasit cizinec. policii.
Odpovědět
Profilova fotka
@jozkakomosny Díky, máte pravdu, oběhat úřady bude nejlepší 🙂. Tak my měli doteď i jiný důvod vyhýbat se půjčování - měla jsem možnost se spontánně rozhodnout a odjet, proto jsme si byt nechtěli blokovat, to nyní již nemáme, proto veškerá konverzace na tohle téma proběhla víceméně napůl ze srandy, ale věřím, že kdybychom teď kývli, může se to lehce zvrtnout, jednalo by se sice s největší pravděpodobností jen o letní prázdniny, ale pokud se tu během krátké doby vystřídá bratranec / sestřenice / kolega atd., už to může někomu v domě vadit, i když to krátkodobý pronájem nebude (nebo bude, to právě potřebuju zjistit), proto to chci vše zjistit předem, ať je vše v pořádku. @catle Díky za pohled na věc - já jsem si právě při prvotní myšlence na krátkodobý pronájem říkala, že cizí se budou chovat mnohem hůř, než lidi, které známe x let... @lala211 Díky za informace. Nechceme byt někde inzerovat - jde mi jen o to, když se rodina (tam si to dovedu představit, že to bude ok), ale i známí, kolegové atd. zeptají, zda by u nás bylo možné strávit nějaký čas, sami si uklidí, hodí věci do pračky, zaplatí energie a ok - třeba i něco přihodí, nebo si třeba sami řekneme nějakou symbolickou částku s ohledem na to, kolik stojí ubytování v okolí - jestli už kvůli tomu musím řešit náležitosti ohledně krátkodobého pronájmu, nebo ne - pokud to nepřekročí určitou částku / nebude to víc jak x týdnů v roce atd. Ale už bylo psáno výše, že nejlepší bude oběhat si úřady a zeptat se přímo tam, protože na netu jsem nenašla takové informace, abych měla jistotu. Minimálně ty místní poplatky by se zřejmě řešit měli. Jinak čistě teoreticky - stavební úřad mi řekne, zda je způsob užívání takto ok, nebo je potřeba z toho udělat rekreační objekt. Podnikání by to asi být nemělo, protože neposkytuju žádnou službu - ale ještě pro jistotu navštívím živnostenský úřad. Zda je to výdělečná činnost - FÚ, tam mi snad i poradí, jak evidovat, a pak případně zdanit příjem (ale do 15 tis. za rok bychom se vešli). Místní poplatky - předpokládám, že informace mi podají i na MÚ. Platba DPH by se nás týkat neměla, protože byt nikde inzerovat nebudeme. Je ještě něco, co by se mělo zohlednit? Jinak moc děkuji 🙂.
Odpovědět
Bohužel úřady někdy neznamená, že vědí všechno, tak pozor na to a spíš si najít účetní, co se vyzná nebo daňaře na konzultaci. V případě, že to bude příležitostně, tak se jedná o příležitostný příjem a nepotřebujete živnost a do 50 tis. Kč to nemusíte ani danit (nikde uvádět). Příležitostně znamená, že normálně to máte k užívání vy a párkrát do roka to půjčíte kamarádům, známým nebo rodině. Pokud by jste to chtěla pronajímat účelově, aby jste za to měla nějaký výdělek, tak to si pak musíte zřídit živnost a podnikat na základě živnosti + pokud budete využívat platformy jako airbnb nebo booking, tak také odvádět DPH z provize. Také by jste musela platit vyšší daň z nemovitosti, protože objekt bude k výkonu podnikání (ale to FÚ moc neřeší). Při podnikání musíte vést ubytovací knihu a případně odvádět poplatky obci. Jak říkám, pokud to bude takto jen příležitostně, tak to vůbec řešit nemusíte a 15 tis. hranice platí pro něco jiného 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@snalinka Ano, to je pravda, bohužel mám taky zkušenosti, že mi na jednu a tu samou otázku dá jiný úředník jinou odpověď. Jenže právě proto, abych měla jistotu už i kvůli těm sousedům, chci nějaký relevantní zdroj, kterým kdyžtak můžu argumentovat. Mám ráda v těchto věcech pořádek a nechci mít kvůli pár korunám oplétačky. Já si dovedu představit z pohledu toho souseda, že pokud se tu za prázdniny otočí x rodin, že to vypadá jak to vypadá. Určitě to nechceme rozjíždět nějak ve velkém a proto ani inzerce na těchto platformách není v plánu. Nemáme ani kapacitu řešit předávání klíčů, úklid atd. Pokud ale uvidíme zájem v okolí a něco málo nám to poplatí, ti lidé si to po sobě dají do pořádku a klíče si předáme v místě našeho bydliště, jsme otevřeni tomu to zkusit. Bude to vizitka předchozí návštěvy, pokud bude něco nedostatečně uklizené atd., většinou se mezi sebou známe. Myslíte si, že i kdyby tam byla pravidelnost např. každé letní prázdniny - je to stále jen příležitostný příjem? Nevíte, kde najít tu informaci o hranici 50 tis. Kč? Ráda si něco přečtu, než se vydám na úřady. Chci být alespoň trošku vyzbrojená informacemi 🙂. Moc děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
@snalinka A ano, byt užíváme my, na mateřské / rodičovské jsem tu byla celkem často, teď už jsme omezeni školními prázdninami a dovolenou, takže ve finále tu jsme tak 6-8 týdnů v roce, proto vznikla prvotní myšlenka na krátkodobý pronájem, ale to jsme si nakonec rozmysleli - úplně cizí lidi sem nechceme.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících

Odpověď na příspěvek od aliishaa:

@snalinka A ano, byt užíváme my, na mateřské / ro…
@aliishaa je nepodstatné, zda jsou cizi nebo necizi, rozhodujici je zda uplatne nebo bezuplatne :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?