Zamyšlení na známé téma ale trochu jinak - zděný dům vs dřevostavba

Profilova fotka
Zdravím všechny, ráda čtu příspěvky a diskuze na MS, baví mě to a zároveň se hodně dozvím. Trošku lituji, že jsem více nečetla před vlastní stavbou domu, určitě bych něco udělala i dle inspirace zde. Zajímavé jsou pro mě i diskuze, kde se do sebe pouští zastánci dřevostaveb a zastánci zděných domů (i když pro mě je to již neaktuální), neboť jsem si tímto rozhodováním cca před 2 roky také prošla..a snadné to nebylo.. Snad všechny argumenty pro a proti obou systémů již znám a možná právě proto bych přidala ještě jeden, který často nezaznívá, a možná někomu pomůže v rozhodování....není to přímo argument, ale spíš takové zamyšlení, proč to tak asi je... My jsme nakonec zvolili zděný dům, důvody klasické jako všichni nebo většina zastánců zděných systémů (nebudu vypisovat, ale na požádání napíšu)...Nicméně, ještě je jedna věc, kterou jsem si uvědomila teprve až později...Dům nám stavěla firma, která se specializuje na dřevostavby, ale staví také zděné. Domnívám se, že když nějaká firma nabízí oba systémy, měla by být celkem objektivní v hodnocení, co je ve výsledku lepší nebo horší volba, ať již zvažujeme jakákoliv kritéria. A teď k té pointě - ředitel téti společnosti si také postavil dům - zděný, teď stavý nový - také zděný, obchodní zástupce teď dostavěl dům - zděný, stavbyvedoucí dostavěl dům - zděný a můžu pokračovat..není to zvláštní, že představitelé firmy, která se specializuje na dřevostavby, dávají přednost úplně jinému systému? Přitom si určitě nemyslím, že bys stavěli špatné dřevostavby, o tom to není...Nevypovídá to o něčem? Proč lidé, kteří před zájemci o dřevostavbu jistě vychvalují výhody dřevostaveb (a pochopotelně chápu, že to dělají), si sami postaví zděný dům, někteří dokonce i druhý v pořadí? Jen že mi to přijde malinko úsměvné...o něčem to určitě svědčí a ve prospěch dřevostaveb to očividně nehraje....o to hůře, že to jsou lidé, kteřří dřevostavby a jejich vlastnosti znají více než dobře...a přesto nebo snad právě proto....je pro sebe osobně nevolí... Nechci vyvolávat spor, jen že je to zajímavé...:-) Má někdo podobnou zkušenost?
Odpovědět
1
2
8
Profilova fotka
...nevím k čemu se chceš dopátrat, ale budiz, kdyz obecne tak obecne. Muj prodejce auta - Kia Sportage jezdí v Octavce, muj stavitel domu bydlí ve starym "okalu" nejaky polozdeny, polooblozeny dum z roku 1982. Jeho spolupracovnici bydli ve zdene bytovce. Takze, mel jsem jezdit v Octavce a bydlet v bytovce?
Odpovědět
Píšeš: "co je ve výsledku lepší nebo horší volba" Ale ona není obecně lepší nebo horší volba - je lepší volba pro MĚ. A v tom je rozdíl Je lepší diesel nebo benzin? Je lepší Nikon nebo Canon? Je lepší Windows nebo Apple nebo Linux? Lepší na co a pro koho? To je ta zásadní otázka....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Benzin, Canon, Linux :-)
Odpovědět
@kikiwhite Mě se ta úvaha docela líbí. Myslím, že jde i hledat odpovědi... když někdo staví, nepospíchá - odpadá mu výhoda dřevostavby ve věci rychlosti. Taky se třeba seženou snáz levněji zdící materiály. Třeba je toho snaha o snobskost mezi stavaři kolegy.
Odpovědět
Profilova fotka
nad dřevostavbou jsem nikdy ani nepřemýšlel. a k tomu zamyšlení: já si myslím, že dřevostavba přinese majiteli stavební firmy více peněz a rychleji. pro sebe si postaví pomaleji a lehce dráž. ale možná je to jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
Já v podstatě souhlasím s @atilius že je to o osobních preferencích a možnostech. A nemyslím si, že by to bylo pravidlo. Majitel naší stavební firmy bydlí v dřevostavbě a hlavní stavař žije sice ve starém zděném domě, ale přístavbu už dělal ze dřeva.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Nikon, nafta, android:-)
Odpovědět
@jakuda Benzin a Linux je OK, ale Canon? :))
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius zrcadlovku mame nicon, ale s tou foti prevazne manzelka. Na me je to moc velke a tak vetsinou kdyz ho potrebuji ho nemam u sebe. Proto nedam na muj Canon PowerShot G7 X Mark II dopustit.
Odpovědět
Profilova fotka
Zděný, benzín, Nicon, Merida, v PC se nevyznám. Jinak si myslim, že kazde má svoje a neda se říct, co je lepší. Osobne je mi to celkem fuk, jestli zdeny nebo dřevostavba. Líbil by se mi srub, ale to je jiný level a jiný styl.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici srub +1
Odpovědět
Profilova fotka
srub, nafta, Nikon, Bosch, Windows, Trimble proste kazdemu co vyhovuje :)
Odpovědět
Článek se načítá
@kikiwhite Zajímavé nebo alespoň k zamyšlení to podle mě je. Kdybych se tohle dozvěděl třeba před stavbou své dřevostavby, tak bych asi hodně váhal jestli bych do toho šel, když ti co jí prosazují, že je dobrá si ji sami nepostaví. Ale také to může být i tím, že dřevostavby tady nejsou tak dlouho jako zděné domy a je to prostě síla zvyku. Ale kdybych to věděl, tak bych se jich osobně zeptal, proč :-).
Odpovědět
@napoleoniii máme dřevostavbu. Náš stavitel bydlí ve zděném a chce do dřevostavby, jeho syn stavěl dřevostavbu. Je to o osobních preferencích, pocitech.
Odpovědět
@kikiwhite njn kovarova kobyla chodí bosa, já si myslím, ze to je špatně. Kdybych chtěla dřevostavbu, tak od lidi co tomu věří jsou o tom přesvědčeni a stavějí to kvalitně. Na druhou stranu ze nemají nebo nebydlí ve dřevě...no tak okolnosti tomu třeba chtěly jinak. Měnit kvůli tomu bydlení? Treba ten jejich zděný je kvalitní. Auto telefon foťák to si člověk pořizuje častěji než dům a třeba se dřevu začali věnovat nedávno, nevím.
Odpovědět
@martinam76 Jo jo jasně já to chápu, že je to jen o tom. Jen já bych asi začal hodně váhat nad koupí dřevostavby, když si majitelé nebo zaměstnanci staví raději zděné, to je vše :-).
Odpovědět
na Slovensku je firmy, ktora stavia montovane domy. Maju vela zakazok a majitel tej firmy si s rodinou postavil montovany dom a zije si tam.
Odpovědět
Canon, benzín a windows. V tomto případě díky vlastním zkušenostem. Ohledně dřeva a cihly je to horší, protože jsem prakticky celý život v panelu. Kromě toho, že slyšíte sousedy a každou chvíli někdo dělá rekonstrukci :-D tak mi panel nevadí. Mám dvě sestřenice, první postavila zděný, druhá za pár let dřevostavbu. Ta první mi nedávno řekla, že kdyby vrátila čas, bude chtít taky dřevostavbu, ještě se zeptám té druhé a napíšu...
Odpovědět
Tak ja znam lidi co ciste z komerčního hlediska stavi zdene-lepe se to pak prodava (levneji postavi a v cr lidi porad preferuji zdene, dřevostaveb se trochu boji, na prodej jsou zdene lepsi). Takze mozna majitel firmy hledi i na toto kritérium, postavi levne, za par let to dobře proda a pak si postavi novy...My stavime dřevostavbu, hlavně pro rychlost vystavby. Vybrali jsme firmu s dobrymi referencemi a kvalitni konstrukci, ale zase drazsi, takze za cenu co dame za dřevostavbu by jsme měli mnohem vetsi zdeny dům, ale stehovali by jsme se mozna za dva roky a takto za pul roku...Toz každý ma jiné kritéria a je zajimave ze nejvic proti drevostavbam broji lidi co v nich nikdy nebydleli :-)))
Odpovědět
@kattyd ..."Toz každý ma jiné kritéria a je zajimave ze nejvic proti drevostavbam broji lidi co v nich nikdy nebydleli" Dáš mi nějakou referenci, nebo ukážeš na rodinný dům, který je komplet ze dřeva (OSB), který je starší více jak 20-30 let a stavěl se v ČR ? ;) Zdilo se odjakživa a domy jsou tu více než 100 let. A když už je potřeba se starým zděným domem něco udělat když je problém, tak vždycky lze něco vymyslet. S vlhkostí ho můžeš dodatečně "podříznout" a izolovat atd... Nevím, jak by to šlo řešit u dřevostavby, ve které se objeví po 20ti letech a více vlhkost. To pak s tím dřevem, ze kterého je stavěná půjde ráz naráz :) Můj subjektivní názor, tak mě dřevostavbaři nekamenujte :D Pro mě výhody dřevostavby: Rychlá výstavba. Jinou výhodu ale bohužel oproti zděnému nevidím.
Odpovědět
Profilova fotka
@hamikaw mohl bych dostat nějakou referenci na dům, který je starší více jak 20-30 let a je celý z itongu a stavěl se v ČR? Tohle mi přijde jako dost zavádějící otázka. Ale jinak ano ... v 70tých letech se u nás stavěly okály. Kvalitativně teda nic moc (i když podle mě asi pořád lepší než panel z té doby), takže s dnešní výstavbou se to nedá vůbec srovnat, ale spousta z nich stojí doteď a dají se poměrně jednoduše rekonstruovat na současný standart. S tou vlhkostí bych to neviděl tak černě. Sice se nepodřezávají, ale už ze samotné podstaty konstrukce se dají po částech jednoduše rozebrat, odizolovat co je potřeba a popřípadě špatné části nahradit.
Odpovědět
@hamikaw ja ti tvůj názor neberu, každého věc co uprednostni. Pro me dost zasadni vyhoda dřevostavby krome rychlosti vystavby je i tepelni komfort. Bydlime ted v cihlovem dome, nez jsme se nastehovali mesic se tam netopilo (jen lehce temperovalo), byl totalne vymrzly a cca mesic trvalo nez se dostal do tepelného komfortu a nebylo nam tam zima. U dřevostavby se rychleji vytopi ale i rychleji schladne...proste kazde ma něco a každý si pak muze vybrat dle svého.
Odpovědět
Cela věc se ma tak, ze dřevostavby jsou in, stejne jako například iphone, ale kazdej STAVAR vám řekne stavět zdenej dům, pak jsou další diskuze z čeho konkrétně zdit...
Odpovědět
Věčné spory. Jde jen o to, že člověk nechce věřit něčemu, co je zde krátce a rád se utvrzuje v tom, že jen to zažité je to nejlepší... Začalo to jeskyní, pokračovalo přes kamenné domy se zdmi širokými přes 1m, dále cihly a dnes moderní stavební prvky. A světe div se - ono to stojí, izoluje velmi dobře, výstavba většinou rychlejší. Jen ti zarytí stále chodí kolem, pohupují hlavou a lamentují, kam to ten dnešní svět spěje :-D A alespoň já nestavím pro generace po mně, stejně budou chtít žít dle svého. Ano stavím dřevostavbu, ne kvůli tomu, že je to rychlejší nebo levnější. Zděným (Porotherm) jsem si již prošel a při návštěvách dřevostaveb na mě vzduch dýchal prostě jinak, útulno... Až čas ukáže, jestli byl můj výběr dobrý nebo ne. To samé automobily, koně, parní pohon, motory o velkých objemech. Ještě před pár lety nikdo nepomyslel na "downsizing" a opět, auta jezdí, nejsou o nic víc poruchovější než kdysi.. Žádné katastrofy se nekonají. A pozor na automatické pračky, kdysi jsem zaslechl, že prádlo trhají na kusy. Jestli nebude lepší zpět k řece a rybníku, vytáhnout valchu a utužovat svaly. A takto bychom mohli pokračovat stále. Nerozumím, co chtěl básník (autor) tohoto vlákna říct a zjistit.
Odpovědět
..firmy dělají to, na čem nejvíc vydělají, což jsou dřevostavby, proč by stavěli zděný dům a měli na něm zisk 1 milion za 9 měsíců, když můžou stavět dřevostavbu za 4 měsíce a mít zisk 1,5 milionu... jednoduchá matematika, kvalitativně ty dvě konstrukce nelze srovnávat, protože každá má něco, ale to něco je pro někoho plus a pro někoho zase mínus...
Odpovědět
@kikiwhite Každá firma to má jinak. Já jednala s jinou, která nabízí také oba způsoby výstavby a paní jednatelka bydlí v dřevostavbě. Firma se kterou jsme stavěli to má stejně, jak majitel, tak zaměstnanci bydlí v dřevostavbě. My máme dřevostavbu a myslím, že co se týká užitných hodnot, tak nám dřevostavba nevadí. Naopak mi vyhovuje víc než cihlové stavby ve kterých jsem žila doposud. Já v tom vidím velkou výhodu, že až natáhneme brka, děti budou mít jednodušší likvidaci domu než kdyby bouraly cihlu. My tenkrát měli jednoduché rozhodování, neměli jsme moc času na realizaci a potřebovali jsme úzké zdi. takže zvítězila dřevostavba. Poptávala jsem stejný dům i z vpc nebo porothermu, cenové to vycházelo plus mínus stejně, ale realizace byla cca o půl roku delší a u porothermu bychom se nevešli ani do tloušťky zdi, kterou jsme potřebovali.
Odpovědět
Profilova fotka
@rdkubis74 presne tak, my nas dum nestavime pro nase deti a jejich deti jako tomu bylo driv, necekame od nich, ze budou chtit zit tak jak zijeme my.... stavime drevostavbu, protoze muj muz se v tom chtel proste realizovat a zkusit si to - jako totalni amater, ktery ma proste jen rad drevo a kvalitne odvedenou praci. Firme by to nikdy nesveril. O to dele to trva....o to vetsi budeme mit radost, az to bude v podstate je mi absolutne jedno, z ceho ten dum je, pro me je podstatny s kym a jak v tom dome ziju 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
reaguji pouze na rozpočtové skutečnosti, které tu zazněly... kvalitně postavená dřevostavba není levná záležitost. pokud máte použít současné top materiály, jde o drahý špás. nejsem ale stavař, takže objektivní posouzení nemám. kamarád staví pod námi svépomocí zděný barák. my jsme dělali sendvičovou konstrukci v podkroví svépomocí, takže mám základní přehled o cenách a náročnosti na výstavbu sendvičové stěny. osobně si myslím, že obecně vzato m2 cihlové stěny je ve finále levnější než kvalitně postavený sendvič. pokud se v konstrukci dřevostavby použijí přírodní izolace, kvh výdřeva, osb a dhf desky a kvalitní parotěsné pásky, je cena 100% vyšší. stejnou zkušenost mám i se sádrošem. ten mě vyšel dráž než příčky z cihel. internet je plný keců o tom, jak je realizace sádrokartonu rychlá a cenově výhodná. jde pouze o reklamní frky.
Odpovědět
Profilova fotka
@rdkubis74 Klidně odpovím, co jsem chtěla říct - zároveň jsme to i psala - prostě jsme mluvili se stavbyvedoucím, kerý nám před rokem stavěl dům, a mluvili jsme o jejich šéfovi - jeho firma (specialisté na dřevostavby) mu postavila v pořadí už druhý dům, ale ZDĚNÝ...jejich obchodní zástupce, který tam pracuje již cca 4 roky, taktéž teď dostavěl - opět zděný dům, stavbyvedoucí má také zděný atd...prostě mi to přišlo takové srandovní, když vidím tady ty diskuze, a vedlo mě k zamyšlení... Mám dojem, že ono PRÁVĚ PROTO, že ty dřevostavby staví a tak dobře vědí, jak to je, tak právě proto si stavějí zděné domy...protože kdyby to tak nebylo a dřevostavby byly tak super, jak všichni horujete, proč by si je tedy nepostavli taky?? Ano, dřevostaby jsou "lepší" v tom, že jsou rychle postavené, jiné plus nevidím, a to jsem před časem ležela po nocích v odborných článcích o všem, kde se zmiňovaly dřevostavby... Dřevostavby jsou zkrátka perfektní marketingový tah - nejen že nejsou levnější, ale dokonce se geniálním obchodníkům, kteří ale pak staví pro sebe zděné, podařilo přesvědčit lidi, že jsou lepší než zděné! (a proto jsou mnohdy i dražší - prostě absurdní). Dokoce se začal dost často objevovat i argument, který už je dle mě úplně za hranicí zdravého rozumu, že je !výhoda!, že když si někdo postaví DS, tak jeho děti (krom pozemku) nic nezdědí, neboť DS bude na odpis lehce zbouratelný (a oni ho stejně nechtějí ) a že vlastně CHUDÁCI ti, kteří zdědí starou zděnou stavbu, která nepůjge jen tak zbourat :-) :-) ...já tedy nevím, ale třeba v okolí Prahy je mnoho starých zděných staveb vyžadujcí rekonstrukci a přesto se cena pohybuje okolo cca 2 milionu plus pozemek....takže argument, že DS se krásně zbourá a děti budou šťastné a nebudpu plakat jako ti "chudáci", kteří zdědí zděný dům...(který pak prodají za cca 2 mil...bez ceny pozemku), je úplně nesmyslný až scestný...přece když v domě nebudou chtít děti bydlet, tak jej prodají, ale ti, co zdědí DS, prodají nebo použijí už prakticky jen pozemek :-) :-), tedy budou mít o ty 2 mil. míň - a to je dle příznivců DS výhoda... Jinak, já nikomu neberu pro mě nepochopitelné nadšení pro dřevostavby a i věřím, že se tam teď pár let dobře bydlí...ale opravdu jsou tyto diskuze předčasné - všechno ukáže až čas - jako to bydlení bude cca po 15 - 20 letech....
Odpovědět
Taky stavím dřevostavbu, i pro děti, ale až vyrostou, tak doufám, že vysmahnou :-D a zařídí si svůj domov podle sebe, a třeba i cihlu, mě je to jedno. Třeba v té době už bude hit plastový dům z recyklátu :-N
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?