Žije tu někdo tzv. přírodním způsobem?

Ahoj....hledám tady někoho, kdo žije tzv. přírodním způsobem...tj. nematerialisticky:o) My se tak od letošního jara snažíme přizpůsobit náš život, zrušili jsme televizi, prodáváme auto, budeme stavit domek úplně nezávislý na vnějších zdrojích (když nepůjde elektřina, nevadí, budeme i tak v pohodě fungovat). Loni jsme měli roční náklady rodiny cca 220 000 Kč. Letos to doufám stlačíme na 190 000 Kč a příští rok se chceme vejít do 120 000 Kč. Najde se tady někdo takový?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, jak se vám daří? Podařilo se všechno zařídit tak, jak jste si představovali? Já bych tak sice žít nemohla, ale moc vám fandím :D
Odpovědět
@maresal také by mě zajímaly detaily, děkuji. Chceme se v budoucnu začít snažit o něco podobného, ale v porovnání s vámi jsme žabaři :-D
Odpovědět
Tak tohle je sen asi mého muže, jen já mu v tom dělám čáru přes rozpočet:-) Ne, vážně...myslím, že tohle je možné v případě žití dvou lidí, kteří se na tom domluví. Jakmile ale přijdou děti, je potřeba udělat nějakou rovnováhu, aby nebyly vytlačeny ostatními dětmi z kolektivu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip naprosto souhlasím...pokud je to věc dvou dospělých proč ne...taky by se mi to líbilo...spíš bych si to představovala jako nějakou farmu.... ale s dětmi? Snad jen do doby než přijdou do kolektivu....a tam by potom byli outsideři. Děti vše poměřují materialisticky...kolik věcí máš tím jsi lepší. A málokteré dítě je tak silná osobnost aby se zvládlo hodně odlišovat...děti chtějí zapadnout. A v budoucnu...jaké šance má v dnešním světě dítě, které není kované v technice, počítačích apod.? Nepřijde mi moc fér vnucovat dítěti svůj životní styl...tedy v případě že je velmi odlišný od běžné normy. Nicméně...z příspěvku @maresal taky cítím hodně materialismu...přepočítávat životní styl na peníze mi nepřijde moc přírodní a nezávislé. Není to spíš o ušetření? To se dá ale i jinak....(bůhvíproč mě pořád napadá kolik asi mají roční spotřebu v romských ghetech na slovensku.... :-D )
Odpovědět
aha, až teď jsem si všimla, že je úvodní příspěvek 1,5 roku starý... to se asi žádné detaily nedozvíme :-p
Odpovědět
@lin18 No s tím materialismem a výchovou k němu se to taky nesmí přehánět :-| Mám pocit, že to některým lidem v dnešní době slušně leze na mozek. Nedávno nám sousedka do očí řekla, že my s naším (starým) autem bychom neměli před panelákem vůbec parkovat a zabírat místo, protože oni mají auto XY (lze koupit od 230 tis, jejich výbavu neznám), tudíž mají něco lepšího a my máme držet hubu a krok :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 ale tak jsem to nemyslela...my se taky snažíme s materialismem bojovat...tedy do domu si kupujeme nejlepší spotřebiče, budeme mít televizi napojenou na počítač a pod., protože to jsou věci, které mi šetří čas a v důsledku i peníze...ale třeba mobil mám nejjednodušší verzi za cca 500 Kč...už ho mám 6 let a nový nepotřebuji ani po něm netoužím :-D Já spíš mluvila o dětském kolektivu...děti podle mě ještě neumí oceňovat abstraktní hodnoty a vlastnosti...takže soudí podle věcí. A opravdu bych nerada aby mi doma syn plakal a nechtěl chodit do školy, protože se mu děti smějí, že třeba nemá playstation, tím pádem nezná hry, které všichni hrají a je tím vyřazen z kolektivu. Rozhodně mu nebudu kupovat to nejdražší a to co nepřísluší jeho věku....ale taky mu to neodepřu úplně...zlatá střední cesta ;-) ale to už patří spíš na koníka :-D
Odpovědět
@lenka5731 @lin18 Tak ono ovšem záleží, co si člověk pod pojmem přírodní představí. Je to pasivní dům nebo dům bez elektřiny (solární panely na domě nepovažuji za přírodní)? Je to výroba všech vlastní potravin nebo jen maximální využití vlastních surovin ze zahrady apod. A i když člověk nechce být materialista, tak prostě dítě bez počítače a internetu doma bude mít problém v dnešní době dělat i domácí úkoly do školy. Proto jsem psala o potřebě té rovnováhy.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip tak podle těchto hledisek taky žijeme přírodním způsobem. Máme pasivní dům, velkou zahradu kde pěstuji skoro všechnu zeleninu a ovoce, chystáme se na chov králíků. V létě chodíme domů jen přespat, televizi jsem neviděla skoro dva roky (ale za to může spíš syn :-D ). Ale stejně potřebujeme elektřinu.... Já si pod pojmem přírodní představuji spíš dům bez elektřiny a plynu, kde se vaří na ohni a svítí petrolejkama, se spoustou zvířat, která zajišťují soběstačnost i po stránce jídla....a to je podle mě k dětem nefér, takto je vyčlenit z běžného způsobu života....
Odpovědět
@lin18 Tak to máme stejnou představu.
Odpovědět
Opravdu přírodně a soběstačně se v dnešní době podle mě žít nedá - člověk si musí platit pojištění, daně. I kdyby teoreticky měl představu, že mu na to všechno vydělá hospodářství, tak jak ho vybuduje? Zase jen prostřednictvím zaměstnání a práce, případně půjček. A co když zásoby na zimu nebudou? Nebo se zničí? Rodina si soběstačně umře hlady? Dřív taky lidi nebyli úplně soběstační, to by dlouho nepřežili. Navzájem spolu fungovala spousta hospodářství a řemesel v rámci jedné vesnice. Myslím, že to je celé v dnešní době jen idealistická romantická představa pár bláznů
Odpovědět
Pre mna je podla mna potrebnyzdravy zivotny styl z hladiska stravovania. Doma si meleme obilie, peceme kvaskovy chlieb, jeme vela ovocia, zeleniny.... Lebo cez zdrave potraviny clovek je i zdravsi. Podla mna je to urcite zajimave zit bez elektriky, nebo bez Tv...Ale myslim ze to netreba brat uplne jednostranne, nakolko my napriklad doma TV mame, ale skoro nepozerame. Napriklad si radsej pozrieme z casu na cas film co mame vyhliadnuty ako dobry a pustime si ho z pocitaca na TV. Tiez si myslim ze je era internetu a cez internet clovek ziska mnoho poznatkov a prehlad aj o zdravi a pod. Nase prababky zili v podstate nematerialisticky, prali na potoku, chovali hydinu, zvierata, okopavali zem, a boli doslova zodrani od roboty, nikdy nikde necestovali, nestihli...Myslim ze vsetko treba s mierov. Mne by sa pacil nematerialisticky zivot tym sposobom, ze by si clovek nenicil sebe a inym zdravie, nebral drogy neupijal sa alkoholom, neznicistoval okolie, spraval sa spravodlivo a čestne voci inym, neublizoval inym. Neni pre mna dulezite se uplne odčlenit od technologickeho vyvoja...ale niekomu to prinesie radost. Moj kamarat v ramci tejto tuzby zil asi rok v jaskini a hodne mu to dalo.
Odpovědět
Článek se načítá
@neyaa_cr no, jen mi přijde, že se to trochu směšují dvě věci - soběstačnost přece nesouvisí s materialismem. Může být člověk bez televize a auta větší materialista než manager s vilkou u Prahy a mercedesem v garáži. Pro mě je materialismus o hodnotách člověka, ne o tom, co vlastní a jaký má příjem.
Odpovědět
@bayt je snadné nebýt materialistou, pokud nemusíš denodenně otáčet každou korunu. Pokud takto člověk musí smyslet, pak je podle tvých měřítek největším materialistou.
Odpovědět
@flakac no moj nazor je taky, ze lepsie ako sporit haliere, je naučit sa zarobit ako je pre zivot potrebne :-) Ale zivot bez sporonlivosti zas nie je dobry, clovek si musi vazit co vsetko si odoprial aby sa predral a nasiel si cestu zivobitia. Za 100 000 kc uspory rocne by mi nestalo za to vzdat sa auta, internetu, pripadne elektriky, možno i vody,...proste radsej hladam sposob ako peniaze zarobit ako si odopierat. Ale mozno ten nematerialisticky pristup ktory autor tejto diskusie nadhodil suvisi viac s hladanim ich duševneho pokoja...nebo ako to nazvat. Ak by to tak bolo, prislo by mi to zajiimave a OK je to časato prinosom človeku. Ale tento styl zivota by som nevolila určite z dovodu sporenia a znizovania nakladov.
Odpovědět
@maresal A mohu se zeptat, co vas k tomu vede? Ja si to u nas nedokazu predstavit uz jenom proto, ze mame radi lidi kolem sebe a trochu by nas takovy styl zivota odrezal od naseho okoli a clovek ztraci take informace, co se v okolnim svete deje. Proto se jenom ptam, co Vas k tomu vede. Penize a nezavislost nebo i neco jineho?
Odpovědět
@flakac možná :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Ahoj, jak se vam nakonec povedlo vas zamer zrealizovat, @maresal? Nas laka postavit dum ve stylu Earthship, zvazujeme proto i seminar u Petra Skorepy, tak budu rada za jakykoliv postreh ;-) Klidne do ip, ut tak jsme v sirsim okoli za magory, ze nemame televizi ;-)
Odpovědět
@margot_ka Jste z Prahy? Jeden takový dům se staví na Smíchově. Už jsou docela daleko. Je pravda, že každý to vidí jinak. Hodně lidí je zajištěných a začíná právě žít nemateriálně, materialismus si už užili, sezřali všechny dobroty světa, vypili stovky litrů nejlepšího vína, zažili už všechno, dřeli a teď jdou cestou jogy a umirněnosti. To je myslím super. Nemají ten pocit, že o něco přišli. Pak se lehce zbavují věcí, už je prostě nebaví. Takový ti ala kniha: Mnich co prodal své ferrari.
Odpovědět
Profilova fotka
@wel nene, jsme ze Zlina :-) my bohuzel mezi bohace, co vsechno videli 3x, prezrali se kaviaru a prepili draheho sampanskeho nepatrime :-D ale predstava otroceni do konce zivota jen proto, aby se banka npakovala na nasi hypotece a dodavatele energii nas mohli odrat na kost za energie, to neni cesta, kterou se chceme dat, protoze to le nas neni zivot, ktery by za neco stal. Clovek pak nema cas na to, co je opravdu dulezite :-)
Odpovědět
@margot_ka To určitě nechce nikdo, dělat ze sebe blbce a otročit systému. Proto hodně lidí staví co nejlevněji a kupuje co nejlevněji, miluje slevy atd. Češi jsou hodně spořiví. Proto třeba pálí pet lahve a jiný sajrajt a šetření vodou, i to k tomu bohužel patří. Já jsem si třeba záměrně vybrala malý byteček. Mohla bych asi dosáhnout na víc, ale nechci úplně vykrvácet. Znám plno pasivních domů co opravdu jsou úsporné a hodně ušetří. K tomu vlastní studna a další jistoty a člověk má klid. Jen ty počáteční investice jsou náročné. Tady jsou ty vaše Zemělodě v ČR: http://praha.idnes.cz/dum-z-odpadku-s... http://bydleni.idnes.cz/zemelodka-dum...
Odpovědět
Profilova fotka
@wel diky za odkaz :-) Ono bohuzel u spoustu lidi je to takove setreni-nesetreni. Na jednu stranu pali pet lahve, ktere stejne nehori,nijak jim to nepomuze co se vyhrevnosti tyce,jen to smrdi, na druhou stranu rozhazuji za kraviny (viz muj tchan,ktery mesicne uvali jen 3000 za cigara), musi mit obrovskou televizi atp My momentalne bydlime v byte,ale proste to neni pro nas. Dusime se tu a proto hledame alternativu. Chceme do domecku,ale byt co nejvic nezavisli. Az dovextremu,kdy bychom za domem pestovali lan brambor a psenice samozrejme nepujdeme,ale investovat do ostrovniho systemu, kdy budeme nezavisli na dodavatelich energie vidime jako fajn cestu. Vyjde nas to plus minus stejne jako en.odebirat, ale nejsme zavisli na vykyvech. Chapu,ze to neni pro kazdeho, na druhou stranu jsem rada,ze tuhle alternativu mame. Radi se pro zacatek uskromnime,abychom v dlouhodobejsim horizontu byli v pohode :-)
Odpovědět
@neyaa_cr Jistě, vydělat, kolik člověk potřebuje. Ale kolik to vlastně je? A jsme u jádra problému. Stačí se zamyslet. Kolik znáte lidí, kteří si naříkají, jací jsou chudáci, jak nemají to a to, nemohou tohle a tohle. A přitom mají střechu nad hlavou, dennně tři jídla, teplou vodu, pitná jim teče i na záchodě, mají normálně vybavený byt, před barákem auto - ale protože nemůžou třikrát do roka na dovolenou nebo si koupit něco, po čem touží, považují se za chudé. Já sama se domnívám, že naše generace žije v luxusu, stačí o tom jenom přemýšlet. nebo snad není známkou luxusu mít zahradu třeba 1000 metrů a na ní jenom tůje a trávu?
Odpovědět
@inkajanakova to je skutočne velmi individualne...treba zvazit moznosti kazdej rodiny, čo si mozu manželia dovolit vzhladom na to čo vydelaji...a dle toho prispusobit to čo si mozu koupit...Ja suhlasim, ze dnes maju lide vice ako volakedy...zivot je jednoduchsi a ani si to neuvedomujeme...ako volakedy lide dreli...vim ze stara mama prala na potoku, vstavali jiz ve 4 rano... drela denne pro 9 deti, varila, uklizela, pracovala na zahrade...Vsetko je to na nas, ako dokazeme vychovat nase deti..a co im odovzdame..
Odpovědět
Přesně tak, proto říkám, že my vlastně přijímáme náš luxus jako absolutní samozřejmost. A přitom se stačí podívat o dvě generace zpět. A vážit si víc toho, co máme. Ale to už jsme se dostaly úplně jinam, předpokládám. A šetření - vážně si myslíte, že je nezbytné mít třeba elektrický pojezd na branku a dálkově otevíranou garáž? Takže za mne - hledám zlatou střední cestu. nechci prát v neckách a ohřívat na kamnech na dřevo vodu, ale nemusím mít pekárnu na chleba a myčku na nádobí - a ušetřete si prosím řeč o tom, jaká je to úspora vody. Stačí, když do výpočtů zahrnete i cenu myčky a zjistíte, jak je ta řeč nesmyslná. A nemusím pořád nakupovat nové a nové hadry jen proto, že tahle barva není in. Chci žít pohodlně, ale ne marnotratně. A myslím si, že tohle je ta správná cesta. Nepopírat 21. století a vracet se do středověku, ale přemýšlet o tom, co opravdu potřebuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Diky @inkajanakova a @neyaa_cr sama bych to nenapsala lip. Ano, to je presne to,co mam na mysli. Bohuzel, velka cast pipulace je prachsproste rozezrana. Nejhorsi je, ze lidi jsou proste lini,tak si hledaji duvody,proc neco nema smysl nebo to nejde,aby meli pro svou lennost oduvodneni. Nerikam,ze bychom se meli vratit ke sberu korinku, ale plytvani, ktere kolem sebe vsude vidim je neco neskutecneho. A neni to ten smer,kterym chci nasi dcerku vest. Rozezranost a ignorace vuci ostatnim lidem a prirode neni to,co ji chci dat do zivota :-)
Odpovědět
@margot_ka Tím konzumem si asi musí každý projít. Západ si ho užíval v obrovské míře, kterou mi už nikdy nezažijeme. A výsledkem je krach Řecka. Tyhle státy opravdu žili extrémně spotřebním životem - auta, elektronika, baráky, jídlo, dovolená, zážitky. Užívali si dvacet, třicet let a možná i déle. U nás si lidi zažili lepší život jen pár let, pak přišla krize a konec. Někdo si to tady užil déle, ale nyní již hodně lidí začíná žít jinak a uvědomují si to. Já jsem si také pár let dopřávala, ale to už bylo hodně dávno :-) Raději jsem přešla na dobrovolnou skromnost. Mám štěstí, že netoužím po spotřebě, spíš se snažím zajistit.
Odpovědět
..pro mě je největší luxus ticho, klid, v noci úplná tma, čistý vzduch, živá voda a hodní, empatičtí lidé kolem a čisto ve mě jak na duši tak v těle a radost ze života...nejde to koupit...to je moje představa o "přírodním způsobu života" protože je to žití přátelské, láskyplné k planetě, k přírodě k bytostem, k sobě...všechno co spotřebovávám není o tom kolik to stojí mě,ale o tom kolik to stojí planetu...na všechno se musí planeta sdírat, vykuchávat, vyžírat...přírodní je ten,kdo o tom alespon přemýšlí, zastaví se a vnímá- fakt potřebuju toho tolik, když vím, že tím ničím všechno kolem? ...musím koupit tedy dětem všechno,aby se nelišily, za cenu, že jim tím ničím jejich budoucnost na téhle planetě? nebo je to moje víra v konzum a lišení se? děti jsou moudré a vnímají mnohem víc než věříme, jde jim vše vystvětlit...a už existují lesní školky, alternativní školy a kde nejsou, můžeme se postarat o založení...a hlavně jít příkladem...společné zážitky, místo věcí...jojo vím, že píšu ideály, ale ty jsou to co dělá člověka duchovní bytostí:)...fascinuje mě kolik lidí si dá do domova vinyl= chemii a vůbec se nad tím nezamýšlí...aspon to by stačilo na začátek cesty k přírodnímu životu:)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@wel Nechápu, jak to myslíš, že u nás zažili lidi lepší život jen pár let a konec? Vždyt my v tom luxusu pořád žijeme! Třeba jídlo nebylo nikdy levnější, než je ted. Oblečení, elektronika, nábytek, auta. To všechno je laciné jako nikdy. Proto se tím tak taky plýtvá. Umíš si představit, že za komančů, kdy byl průměrný plat nějakých 2,5 hrubého, stála automatka přes deset tisíc? Pokud ovšem byla? Kolo, šicí stroj, lednice, TV. To všechno stálo prakticky totéž, co to stojí ted a příjmy jsou několikrát vyšší. Jistě, zdražilo bydlení, energie a služby. Ale nemyslím si, že by u nás přibývalo žebráků. Jenom přibývá nespokojenců, kteří chtějí všechno a chtějí to hned a jdou do dluhů.
Odpovědět
@inkajanakova Tím lépe tedy, když to stále pokračuje od 89 roku k lepšímu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?