Jak zamaskovat tepelné čerpadlo

Dobrý den všem, bohužel musíme mít umístěné čerpadlo primo pred domem, na straně kde jsou vchodové dveře a čelem do ulice... To znamená, že první co každý uvidí při vstupu na pozemek bude čerpadlo.. jsem z toho nešťastná, bude to kazit celkový dojem ... Máte to tak také nekdo? Dá se to nějak elegantně zamaskovat např nějaké kryty? Bojím se, aby to nesnizovalo výkon a životnost.. budu moc ráda za fotky
Odpovědět
1
2
Zdravím, co plánujete za značku? My máme před domem IVT, designově jeden z těch povedených počinů, než nějaké bílé čínské klimošky... Zatím to není hotové, nemám tedy co ukázat, ale bude nám to pak ladit celkově se stylem fasády, kde budou podobné stupně šedi jako jsou kryty čerpadla. Raději bych ho dal do ulice, než se mu vyhýbal pak někde na terase, jak to někdo má.
Odpovědět
Budeme mít Altlantic alfea a to bohužel moc vzhledné není 😞 měli jsme ho mít původně z boku, kde terasa není, ale kvuli tomu ze je plot jen 2.5m od domu to hygiena neschválila a musí to být směrem do ulice... Tak to máte super, že vám to bude hezky ladit.. my si nemůžeme dovolit už dát za čerpadlo víc jen kvůli vzhledu.. toto vychází na necelých 200..
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he My ho budeme mít také před domem, chtěl jsem ho vedle domu u plotu ale byly by dlouhé přívody tudíž i větší tepelné ztráty, takže nakonec je vedle vchodu, bude rozměrově jako Klimatizace takže se dá schovat za keře nebo thuje či něco podobného
Odpovědět
@jarin1 asi mi také nic jineho než před to vysázet keře nezbyde..
Odpovědět
Ja se priznam, ze i za cenu lehce delsich privodu jsme ho dali z boku domu, aby nebylo zepredu...Ono se moc schovat neda 😞 Melo by to luftovat.
Odpovědět
Za mě důvod se pochlubit - vyhodil jsem za to takový prachy, tak topím EKO. V projektu máme hned vedle vchodových dveří.
Odpovědět
@kazihorka můj muž tvrdí to samé 😂 a vůbec mu to nevadí, ale za mě je to ohyzdnost největší a kazí mi to radost z domu
Odpovědět
Budeme pred neho jen sazet kere. Zakryvat ho nechceme, abychom mu neovlivnovali rozhodovani, jestli nahodou uz venku neni tepleji. 🙂 Mame Daikin Altherma 3, coz patri mezi spicku, ale bohuzel vnejsek je taky plastovy, coz se nam k domu nehodi. Zatim se lidi spis ptaji, proc je tak male, kdyz jini maji i 2x tak velke krabice 🙂
Odpovědět
nejhezčí co jsem viděl designovku je dimplex system M https://www.meinhausshop.de/media/pdf... jako inspirace , samozřejmě většina čerpadel na našem trhu má kulatý otvor na nasávání, ale to by se dalo vyřešit , navíc by to kvůli servisu muselo být rozebíratelné.
Odpovědět
Profilova fotka
@lto007 To ale není problém vyrobit a udělat to rozebíratelné. Takže vlastně udělat takový kryt pohledávky na cele čerpadlo aby to ladilo s domem. 🤔 Dobrý nápad mám co vymýšlet. 👍
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he A co to nahradit čerpadlem země-voda? Venku nebude vidět nic. Případně plyn, jestli je k dispozici?
Odpovědět
@s_he Co znamená že to "hygiena neschválila" ? Já to mám přesně stejně _ mezera mezi domem a plotem je 2,5 metru ... a v té mezeře je vzduchové TČ. Není teda zády k domu, ale bokem k domu ... Takže mezera mezi plotem a TČ je necelý 1 metr. Takto to bylo v projektu, který se dával na SÚ a hygiena měla jediný požadavel, že musím ke kolaudaci domu dodat hlukové měření, aby splňovalo normy - zejména kvůli sousedovi. Tu jsem dodal a vše OK . Přijde mi i nelogické, že by hygiena, vzhledem ke vzdálenosti X metrů od plotu. to automaticky zamítla ...
Odpovědět
Článek se načítá
@mp77 U nas hygiena pozaduje k zadosti o zavazne stanovisko (prikladane k uzemku) prilozit vzdalenosti od cerpadla k sousednim domum a dB, ktere udava vyrobce. Hlukovou studii nepozaduji, pokud to neni umistene ve stisnenych pomerech.
Odpovědět
@puhelin možná trochu kecám (z nevědomosti) - je možné, že "moji" projektanti také na SÚ dokládali obdobné podklady - měl jsem objednaný projekt vč. vyběhání vyjadřovaček, takže to mohlo jít mimo mě. A zřejmě právě proto, že jsem měl ony stísněné poměry, tak byla následná hluková studie požadována. Ale přesto mi přijde zvláštní, že to mohli @s_he zamáznout takhle dopředu ...
Odpovědět
@mp77 Muzou. Proto to stanovisko hygiena vydava - souhlasne nebo nesouhlasne.
Odpovědět
@mp77 my měli cerpadlo puvodne navrzeno prave zády k domu a smerem k sousedovi.. plot pry musi byt minimalne tři metry od čerpadla,.coz my nesplnujeme... Projektant nam rekl, ze to hygiena takto urcite neschválí (schvalovací proces ještě neprobehl, koukam, ze jsem to výše spatne napsala) a zmenil tedy umístění cerpadla před dům... Souseduv dum je minimalne 12 m od nas, ale pry to nehraje roli a bere se zde v potaz vzdálenost hranice sosusedniho pozemku.. bokem k domu jak to mate vy je také řešení, zkusím navrhnout.. ale trochu bych uprimne mela strach, takto je tč vice vystaveno vetru, dešti..
Odpovědět
@puhelin Ja fakt nechapu, že po kazdem chteji neco jineho.. nám bylo řečeno, ze nehraje roli vzdalenost domu ale hranice pozemku,.ktera musi byt min. 3 m od cerpadla.
Odpovědět
@s_he nechal bych si vysvětlit, z jaké normy vychází ten požadavek na 3 metry od hranice pozemku. Teď jsem dohledal, že jsem měl souhlasné stanovisko Hygieny k projektu domu, kde byla ta venkovní část TČ přiznáná tak jak skutečně je, tj. vnější hrana jen metr od hranice pozemku a byl tam od nich jen požadavek na hlukovou studíí, pro kolaudaci - jak jsem již uváděl. Pročetl jsem si tu hlukovou studii (rok 2017) , je tam uvedeno, že hlukové limity vychází z Nařízení vlády č. 272/2011 a pokud jsem tu hatmatilku správně pochopil, tak jsou stanoveny POUZE HLUKOVÉ limity (nikoliv odstupy) a to takové, že v denní hodiny je to 50 dB na hranici se sousedním pozemkem (tzv. chráněný venkovní prostor) a 40 dB v nočních hodinách, ale u sousedního DOMU (tzv. chráněný venkovní prostor stavby). Vzdálenost sousedního domu mám také 12 metrů.
Odpovědět
@s_he Bud to maji tabulkove, ze na tu vzdalenost uz neni hluk tak vyrazny. Jinak jsem se s tim nesetkala. Nebo, kdyz vychazime z predpokladu, ze RD maji byt mezi sebou min. 7 metru (vyhlaska ke stavebnimu zakonu) a urcite cerpadlo od domu stoji cca 30 - 50 cm, pak jsou ty 3 metry oduvodnitelne. A vlastne, ted v topne sezone nase cerpadlo slysime i kdyz stojime cca 4 metry dal, na zahrade.
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he ono je to úřad od úřadu, respektive úředník od úředníka. Někde stačí údaje o hluku od výrobce, jinde chtějí měření....dále hraje roli hustota zástavby a tak....
Odpovědět
@mp77 a umístění tepelného čerpadla do vzdálenosti méně než 2 metry by měla být výjimka. Nebál bych se umístění dále od domu. Pokud se uloží hadice dostatečně hluboko + se dají izolované, nevidím to na velké ztráty. Pořád lepší, než mít pokud to tedy není jedno z hezčích čerpadel, vedle vchodu, kde každý chce, aby mu předzahrádka, domek, vypadal nejlépe. Jen pro info, TČ mám 8m od vnitřní jednotky a topný faktor COP, byl loni 4,07, letos je 3,80. Jinak s tím vysazováním opatrně, ne všechno před TČ přežije. Pokud někdo s tím máte zkušenost, taky uvítám 🙂 Sice nemám čerpadlo před domem ale na boku domu, ale uvítám zkušenosti, co je tak odolné, že mu ten chladný vzduch nevadí. Respektive teplý, když se v létě chladí.
Odpovědět
@mp77 hluk se měří 2 metry před okny obytných místností(v noci je limit který se může naměřit 40 decibel a ve dne 50 decibel,plastové okno má útlum 33 decibel,takže proniká 7 a 17 decibel),na hranici pozemku limit není(90 % lidí má pozemek zahrada,tam limit není,pouze pokud je pozemek zapsán v katastru jako ostatní plocha,neplodná půda tak se měří i na hranici pozemku a jsou stejné limity 40 a 50 decibel),akustický tlak udávaný výrobcem je měřen na volném prostoru(tč se dává většinou ke zdi,takže hluk se odrazí na jednu stranu) a při sníženém výkonu,takže ve praxi se naměří vyšší hodnoty
Odpovědět
@davex Já našel k těm odstupům jen toto : (5) Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m. Tj. dle tohoto odstavce se to na TČ (jako na technické zařízení, NEstavba) nevztahuje - nevylučuji, že to může vyplývat z jiného předpisu ... a to se zde pávě snažíme dopátřat, z kterého konkrétního. Jinak k zakrytí .. dal jsem před 3 lety 2 obyč. thuje (Thuja occidentalis Smaragd) před čerpadlo a 2 další za čerpadlo .... jsou v té úzké 2,5 metrů široké mezeře mezi domem a betonovým plotem, navíc na sever ... takže slunce tam téměř nezavítá .... a žijou, jen jedna ze 4 je zčásti rezavá a churavějící (jedna z těch ZA čerpadlem).
Odpovědět
@malcao děkuji za dopřesnění, zjevně tomu rozumíte více ... já se o snažil nějak pochopit z mé hlukové studie , kde se mluví jednak o chráněněném venkovnim prostoru a jednak o chráněném venkovním prostoru STAVEB a dále mě zmátlo to, že ve studíí je měřena i hodnota hluku na hranici pozemku (mezi dvěma stavěnými domy)
Odpovědět
@mp77 U nás mi to říkala přímo na úřadě, že je to stavba podmiňující bydlení, takže je nutné zažádat o výjimku. Ale taky mi říkala, že to měřit nebude. Nicméně, já jsem v takových věcech pořádný, tak jsem zažádal o výjimku, sousedům to nevadilo, všichni podepsali. Akorát ta výjimka, 5.000 Kč. Túje, ty přežijí všechno, ale já je, jak bych to řekl, nemám moc rád 😄
Odpovědět
@davex Takže jsme se asi dopídili, kde/proč je problém u @s_he ... její SÚ to zřejmě hodnotí stejně jako ten Váš, tj. že TČ je STAVBA ... a nejde tedy o hranice hluku, ale o odstup stavby 2 metry od hranice pozemku ... Můj SÚ to evidentně tak nehodnotil, takže už radši mlčím, at mi to nepřijdou zbourat 🙂))
Odpovědět
@mp77 Záleží to asi na daném úřadu 🙂 u nás tedy takto. Jinak nevím, proč něco zamítá hygiena. Já musel mít hlukovou studii a s hygienou jsem potom neměl problém.
Odpovědět
@mp77 Kdyz davate tepelne cerpadlo k jiz stavacimu rodinnemu domu, od r. 2016 (myslim, ze od cervence) k nemu potrebujete uzemni souhlas. Tak jo, asi to je stavba 🙂
Odpovědět
@davex Protoze nekde hygiene staci technicky list od vyrobce, ktery udava hodnotu dB. Pokud je to na vzdalenost k sousedovi moc hlucne, vydaji nesouhlasne zav. stanovisko.
Odpovědět
@puhelin No a právě v tom případě dodám hlukovou studii a pokud je všechno v pohodě a absolutně v normě, nemá důvod hygiena dávat nesouhlasná stanoviska.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?