Jetelový "trávník"

Dobrý den, má někdo zkušenost s jetelovým trávníkem nebo mikrojetelem?
Odpovědět
@bayt tak jetelovy trávník měl částečně taťka, když ho sekal kosou pro králíky 😄 . Jinak fajn věc, až na tu kosu a je třeba počítat s větším výskytem bodového hmyzu, takže to určitě není na to běhat bosky a taky je to vyšší tráva takže i klíšťata.
Odpovědět
Profilova fotka
Pouze takovou, že jakýkoliv jetel musí ihned pryč. Pokud existuje nějaký speciální,, okrasný " jetel tak bude vyžadovat i speciální požadavky na vodu,teplotu, hnojivo, seč, půdní profil a množství vody(stejně jako pěkný trávník).
Odpovědět
Takovou "volnější" zahradu měl atilius. Se mi zdá, že někde tu kdysi psal, že trávu až tak neřeší, jetel ap. nechával růst. Pokud se mýlím tak sorry 🙂 @atilius https://www.modrastrecha.cz/blog/atil...
Odpovědět
@oskar83 to určitě ne, jetel nevyžaduje hnojení a zálivku tak o půlku méně jak tráva
Odpovědět
Před 3 lety jsme vyseli luční směs po celé zahradě. Sekáme to sekačkou tam, kde si děti hrají. Zbytek necháváme, chtěla jsem v těch místech mít trvalkové záhony, ale louka je natolik pěkná, že trvalky už nechci. Tam stačí 2x za rok srpem. Ta často sekaná část už jsou jen traviny a jetel. V trávě žádný bodavý hmyz nemáme, protože okolo mají spoustu květin na opylování. Děti chodí pouze bosky. Je to díky jetelu nádherně zelené i teď ve vedrech. Vůbec to nezaléváme. Zahradu máme na jih.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin máte prosím fotku zahrady? 🙏
Odpovědět
@candat Dobrá paměť 😉 Máme luční květiny. A jetel je super. Chápu obavu ze včel, ale v místech, kde se chodí, to dělám dost na krátko a tam to ani skoro nemá šanci vykvést. Hlavně ty luční kytky nijak nezalevam, mají mnohem hlubší kořeny. A když jsou vedra, vydrží zelené nejdéle z okolí. A pokud to uschne, tak po dešti se to hned zelená.
Odpovědět
@atilius Mas krasnou zahradu. Ja se akorat bojim, ze pri sekani na kratko ten jetel postupne vychcipa, protoze jak by se pak rozmnozoval? Takze asi pravidelne prisevat..
Odpovědět
@bayt nevychcípá. Na starém domě jsem měla na zahradě jetel, kosila jsem na nízko a rostl pořád. Teď v novém ho místy máme taky a pořád drží.
Odpovědět
@luciekocur Mám fotku z června. Teď to máme posekané srpem, tak to není moc hezké.
Odpovědět
@bayt čerstvou zkušenost má https://www.modrastrecha.cz/blog/tink...
Odpovědět
@bayt Ne, vůbec. Jetel je nezmar. Ono se to dále dělí od kořínků. Vlastně do je tak, že když necháme část zahrady vyrůst, aby to vykvetlo, pak pokosímě, tak tahle část zahrady je pak přes léto nejvíc suchá. Asi něco ve stylu jako když uzraje obilí. A zase to po deštích obrazí. Takže právě naopak ty části zahrady, které sekáme jsou pořád zelené. Nestačilo to uzrát.
Odpovědět
Článek se načítá
Docela pekny srovnani jeteloveho a normalniho travniku.
Odpovědět
@bayt mělo by být, ale jasné že jetelovy nemůže být pořád krátký jako normální jinak nebude určitě prospivat.
Odpovědět
@artep1987 Prave celkem dost lidi pisu, ze to zamerne sekaj tak, aby nebyly kvety. Akorat je riziko, ze to pak clovek musi dosevat za nekolik let, ze se to nerozmnozi. Mikrojetel jako je na fotce je mene kvete a je mnohem nizsi. Ale pry v zime dela samotny jetel proste holou pudu, obrazi zase az na jare...a pak co odolnost vuci detem.
Odpovědět
@bayt Jetel je v první řadě krmivo pro zvířata, která to spásají, co to jde a pořád tam je. Já teda samozřejmě nemám zkušenost s mikrojetelem, ale dosévání bych se nebál.
Odpovědět
Zatim to u nas vypada takhle 😄
Odpovědět
@bayt zakleknout a plít 😄
Odpovědět
@candat To tam vyrostlo po terenich upravach za pouhe dva tydny. Jeste uvazujem o nejake zavlaze a vysivat asi budeme az brzy zjara, ted v tech horkach urcite ne 🙂 Nevi nekdo, co to je za plevel? Ale je krasne zelenej 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt merlik. meli jsme toho 500m2
Odpovědět
@ktz Merlík a laskavec, to jsou nezmaři, včera jsem trhal celé odpoledne. Jeden druh se vytrhá a nastoupí další 🙂 Jinak jetelo-travní směs je za mě nejlepší do těchto suchých období, kupuji třeba Pangejt
Odpovědět
@michal_rybar A proc je trhate..?
Odpovědět
@bayt nechci používat chemii ale když je nechám vysemenit, tak je tam mám za rok zas.. a trávníku se nedočkám
Odpovědět
@michal_rybar Aha a asi sekat.na kratko a mit je misto travy by neslo?.
Odpovědět
@bayt plevel místo trávy? To asi ne 🙂)
Odpovědět
@michal_rybar Vsak ten jetel byl taky povazovany za plevel a ted si ho dava kde kdo 😄 Ale hadam, ze to nejde s kazdym plevelem. To mne je fuk, co to bude, kdyz si na tom budou moct hrat deti a nevypije to kubiky vody.
Odpovědět
@bayt s těmito to nejde, nejsou tak nahusto, aby to vytvořilo koberec. navíc sekáním spíše uschne. Ale je to boj 🙂
Odpovědět
@bayt Není to lebeda? To roste i tam, kde nic jiného nechce. https://living.iprima.cz/zahrada/uzit...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?