Založení trávníku na jílu

Ahoj všem, Potreboval bych poradit ohledne zalozeni travniku. Momentalne mame na pozemku rozvezenou jilovotou hlinu z ruznych vykopu, ktera je za deste jak lepidlo a za sucha jako beton. Rad bych v prubehu dubna zalozil travnik a vaham jak na to. Z ruznych diskuzi jsem vycetl, ze nekdo jen naveze par cm pekne hliny, trochu substratu, zasejou a uvalcujou. Jinde jsem zase cetl o zalozeni na kremicitem pisku cca 15 cm a do poslednich vrstev obohatit o substrat, zeolit a biovin. Problem je, ze druha varianta je brutalne draha, protoze se musi pouzivat specialni pisek, ktery stoji pres 1500 za kubik. A zeolit i biovin taky brutal cena. Kazdou radu a zkusenost ocenim. Posilam foto stavajiciho stavu. Dekuji
Odpovědět
Mame také jíl a doporučení od zahradnice navést pisek, zeminu a projet rotatorem či čím, aby se to promisilo. Varianta zasypat zeminou a dělat jako ze nic bude ve výsledku dražší, protože co zasadite zemře a dokud to neprokyprite tím pískem, tak nic nepřežije.
Odpovědět
@shveecko Jde o to, co za trávu chcete. Jestli monokulturní trávník, může tobýt na podmínky citlivější. Jestli normální trávu s kytkama, tak stačí trochu hlíny, zaset a příroda si poradí.
Odpovědět
@atilius normalni travnik, zadny golfovy green, budou nam po tom litat deti🙂 pocitam ze bych navezl cca 10 cm zeminy urcene primo na travniky.
Odpovědět
@shveecko Jestli není trávník tvůj smysl života, tak podle mě trochu hlíny a do toho vyset. Za mě úplně v pohodě, ale je pravda, že mně je tak nějak jedno, jestli je občas nějaké trochu holé místo a obecně jsem spíš pro to, aby trávník byl plný různých rostlin. Za prvé je to hezčí, za druhé i odolnější a každá rostlina má jinou potřebu, jinak hluboké kořeny a tím je to i odolnější.
Odpovědět
@shveecko ahoj. Mám jen zkušenost s vrchní 20-30 cm celkem pěkné hlíny a Pod ní do hloubky 10m nepropustný jíl. V období sucha to mám vyprahlé a vypraskane. Když déle prší tak podmocene. Obávám se že u tvých pár cm ornice budeš muset vynakládat celoroční úsilí aby tam bylo něco přijatelného.
Odpovědět
@pepa89 ahoj, co znamena celkem pekna hlina?🙂 Byla to hlina urcena pro travniky?
Odpovědět
Nekomplikuj si to. Také mám jilovitou osklivou hlínu. Na ní jsem navezla pár cm hezké hlíny, do 10 cm, bez kamenů a hrudek. Trávník mi vyrostl hezky.
Odpovědět
@shveecko šla jsem též variantou cca 10-20 cm kvalitní zeminy na. První 2-3 roky dobrý a pak čím dál horší a poslední léto totálně tragédie. K tomu se mi přidal i hodně mech. Teď přemýšlím, co s tím udělám..... Ale u nás je fakt echt jíl a jak je teplo a sucho, jde to do háje.
Odpovědět
@blondynka400 Tak to je ten problém monokulturního trávníku. Ten má stějně hluboké kořeny, trávě stačí ta vrstva hlíny, co jste jí dali a loni bylo mnohem víc mokro, takže se to určitě drželo na úrovni jíl/hlína a tráva vám tam plesniví. Když tam budete mít druhově pestřejší trávník, bude odolnější na všechny chorby a jeho různě dlouhé kořeny budou rozrušovat jíl níže, takže i voda bude mít víc prostoru ke vsáknutí.
Odpovědět
@atilius nemám monokulturní trávník 😂😂 Jinak díky za názor a za to, že přesně víte, jaké u nás byly/jsou podmínky a kde je problém 🙈. Jen vám řeknu tajemství. Jste lehce vedle 😂
Odpovědět
My máme jílovitou půdu jen lehce poprášenou kvalitní zeminou a i v průběhu stavby jsme se snažili na parcele co bylo možné sekat. Výsledkem je druhově velice různorodý trávník i s pampeliškami a sedmikráskami ( často pravidelně sekáme , takže se nestihnou vysemenit , přihnojujeme na podzim) , doseli jsme ještě mateřídoušku a ani v největším parnu trávník neschne. Monokulturní anglický trávník to není ale to jsme ani nechtěli, přáli jsme si zátěžový a to opravdu je.
Odpovědět
@blondynka400 Byl to odhad. jsem rád, že jsem pobavil a vy dokážete normálně odpovídat - tedy bez sarkasmu a ironie ;) Jsme tu na jílu a soused to měll podobně, navezl 10cm hlíny s pískem. A když bylo mokro, plesnivělo to, protože voda neměla kam vsakovat, v létě naopak to rychle vysychalo. My máme ve stejném terénu, bez nějaké extra navážky, klasickou luční květenu a tohle nepozoruju. řekl bych, že v těch vedrech jsem měli i nejdéle zelený trávník.
Odpovědět
Článek se načítá
@shveecko ne. Byla to sice ornice, ale docela vydrancovana.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?