Kropit desku v nízkých teplotách ?

Dobrý den chtěl bych se zeptat, 2 dny zpět jsem vyléval betonem základovou desku na rodinný dům 15cm ( 23 m3 betonu C20/25 ) plocha 140m2 teploty jsou denní okolo 3-6 stupňů v noci kolem 0 ( Byl přidán plastifikátor + nemrznoucí směs do betonu ) . Chci se zeptat zda v tomto období a při těchto teplotách bych měl také kropit/polévat betonovou desku nebo ne. Slyšel jsem názory že není potřeba že se tam voda stále drží při těchto teplotách nicméně se mi na desce objevila mikro prasklinka tak jsem nesvůj a nevím jak dále pokračovat proto bych se rád zeptal tady a zda li si s prasklinkou mám dělat velké starosti. Popřípadě za jakou dobu mohu desku pokrýt hydroizolací a začít zdít. Děkuji za odpověď
Odpovědět
Zdravím , kropit je zbytečně. Kropí se hlavně v létě jak peče slunko aby beton rychle nevysichal. Co se týče prasklin tak to je zcela normální. A co se týče zdění tak správně by se mělo až po plném vyzrání betonu což trvá 28dni ale v praxi se zdi třeba už po 10 dnech.
Odpovědět
@edison101 moc vám děkuji, tohle mi velmi pomohlo a také mě to uklidnilo 🙂
Odpovědět
Já doplním, je v podstatě JEDNO jaká je teplota. Je to jen o tom, kolik vlhkosti/vody v betonu je. Vlhkost se z betonu ztrácí příliš rychle když: - je vysoká teplota vzduchu NEBO - je velmi nízka vlhkost vzduchu Takže pokud je zima, neznamená to automaticky, že není třeba KROPIT!!!! Je prostě potřeba zajistit, aby vlhkost neutíkala z betonu moc rychle. Takže za mě. Nechat zatuhnout (5 hodin), pokropit a zakrýt kvalitní neděravou plachtou. Nechat zakryté klidně několik týdnů - jsou grafy kde je ukázáno, že čím déle byl beton kropen a zakrýván, tím vyšší výsledná pevnost je.
Odpovědět
Dobrý den již je to 9 dní, vlhkost vzduchu byla stále vyšší teploty nižší místy svítilo slunce. Bylo mi řečeno nekropit kvuli rannim mrazíkům tak se taky stalo. Dnes je deska dle mého již ztuhlá, prasklinky jsou ojedinělé miniaturní čistě povrchové. Teď už asi kropit nemá cenu že, a myslíte že by z tohoto následku mohl být pozdější problém ? Chystám se již natřít a lepit ipu. Děkuji
Odpovědět
Nemá smysl už. Po 9 dnech už se na tom dá v podstatě stavět.
Odpovědět
@skunkos Beton bude v pohodě.
Odpovědět
@edison101 Co to meleš?? Za prvé vysYchat a za druhé opravdu NENÍ potřeba 28dní čekat, když po 14dnech (normálního zrání) je pevnost už 90%....
Odpovědět
Před týdnem mi byla dělána základová deska se stejnou třídou betonu jak píšete a bylo mi řečeno stavební firmou, že nemám nic kropit ani přikrývat, že s tím mají špatné zkušenosti, když se to přikryje. Teď po tom týdnu tam nemám žádné viditelné praskliny tak doufám, že to tak bude i na jaře, kdy se bude pokračovat. Jinak teploty jsou u nás kolem 2-7 stupňů, často mlhavo takže vlhkost vzduchu bude velká občas i prší.
Odpovědět
Díky moc všem za odezvu. Jinak stavět přes zimu a pokládat hydroizolaci ? Jaky na to mate názor ? Material Ytong Lambda YQ. Nebo raději nechat desku až do jara ? ( Zaklady pod deskou jsou uleželé 5 let 😁 )
Odpovědět
@panlorenc co já melu co ty meleš?! Miluju takové samozvané experty když si doma vyzdili příčku. Zrání betonu trvá 28 dní i co jsem měl mít možnost v ruce dodatky z betonárek tak to tam bylo psáno . A v případě že se začne stavět dřív a objeví se problém tak betonárka i projektant od toho dají ruce pryč protože nebyl dodržen technologický postup. Ale taky jsem psal že v praxi se zdi už třeba po 10 dnech u základovky to tak nevadí více se to řeší u stropu kde se to zpravidla dodržuje. A většinou to dodržují i když se jedná o montované domy.
Odpovědět
10 dnů je ještě zlaté... naproti nás stojí nový dům 1 den zalili desku, druhý den tam složil na tu desku náklaďák 8 palet porfixu, borec pak chodil a kropil tu desku mezi těma paletama..., 3 den hydroizolace a zakládali 1 řadu zdiva a pak další dny už jeli bomby.... barák stojí, zatím... 😄
Odpovědět
@edison101 Takže vy věříte člověku, co dělá pro betonárku a pro jistoru si vymýšlí právní formulace, aby nedej bože měl za něco zodpovědnost 😬 Já si třeba doma ani tu příčku nevyzdil.... Měl byste věřit vždy autorizovanému statikovi-betonáři-projektantovi a případně TDI. Ale určitě nikdy nevěřte člověku na dodavatelské straně! BTW jsem si jistý, že nevíš ani rozdíl mezi tvrdnutím/tuhnutím a zráním betonu...o dalších věcech už vůbec nemluvě.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?