Styrodur místo kantky - ano nebo ne?

Profilova fotka
Měl bych dotaz k použití polystyrenu jako krytí hydroizolace místo pracné a dražší cihlové kantky. Pokud by se použil podlahový polystyren např. styrodur, abychom suplovali tloušťku klasické cihly, tak je práce mnohem rychlejší a cenový náklad poloviční. Nemyslím si, že by byly v zemině takové tlaky a pohyby, které by (i kdyby tam byl kámen) protlačily polystyrenovou desku až na hydroizolaci. Máte s tímto někdo zkušenost?
Odpovědět
Izolace proti vodě a zemní vlhkosti se v minulosti chránila proti poškození právě obezdíváním z plných cihel pokládaných na kant, to je pravda. To ovšem bývalo v dobách, kdy ještě nebylo příliš zapotřebí řešit tepelné izolace, neboť energie byly ve srovnání s dnešní dobou podstatně levnější a v neposlední řadě ono těch izolací ani mnoho nebylo. Za komuny to byla naprosto běžná věc. Samozřejmě že je možné použít extrudovaný polystyren typu styrodur nebo jiné tomu podobné, toto je zase běžná záležitost dnešní doby. Slouží jako ochrana lepenky a zároveň jako tepelná izolace. Ovšem pozor, je potřeba použít doopravdy polystyren, určený na sokly, má vysokou pevnost v tlaku a je také málo nasákavý (na rozdíl od kupř. fasádního nebo podlahového EPS - také je náležitě dražší). Připevňuje se běžně lepidlem na bázi cementu na tu lepenku. Je vhodné jej chránit nopovou folií, beztak kolem zdi bude drén. To je tak obecná rada. Nevím tedy, o co v Tvém případě konkrétně jde, třeba je to nějaká specialita, možná jsem moc zvědavý, ale nedá mi to. Dost by mě zajímalo, z jakého důvodu se na to ptáš.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha Diky za odpověď. Tak nějak jsem si myslel, že se to dá, jako mechanická ochrana, použít. Důvod proč se na to ptám je jediný, a to vyloženě kvůli úspoře času při výstavbě oproti kantor a jednoduššímu způsobu shánění materiálu (starých - levných cihel v okolí moc není). Jinak, jedná se o garáž a sklep pod terénem, takže ten zateplovat nebudeme, ale to ani zbytek domu. Budeme stavět z pálených bloků STI 49.
Odpovědět
Tak to jo. Těch cihel by se spotřebovalo (normálního formátu orientačně 22 na m2), to se nezdá, podle velikosti by jich tam padly stovky a stovky. S ledovým klidem použitelné, ba dokonce ten styrodur apod. je na takové použití dělaný. Jsou i jiné značky, podle výrobců. Tloušťka 40mm stačí bohatě, tímto stylem mám udělaný suterén pod úrovní terénu také.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha Tak tak, cihel by padlo cca 2900, takže proto 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?