Pěna nebo lepidlo na fasádní polystyren?

Profilova fotka
Prosím poraďte z hlediska práce, ceny a celkově spokojenost. Manžel ještě nikdy nezateploval takže bude premiéra obojí :-) . Máme malý bungalow a budeme dávat šedý polystyren tuším 14 cm. Díky za rady :-) .
Odpovědět
Taky se rozhoduji. Mam dum z VPC, projektant mi doporucuje cementove lepidlo. Ale mne se hodne libi PUR pena. Dulezite pro mne je, ze nechci kotvit. A tot otazka, jestli pena bude drzet i pri silnem vetru a treba i po deseti letech. Poradte nekdo. Budu taky moc vdecny!!!!
Odpovědět
no když už jsme u této otázky, poraďte někdo čím lepit polystyren na dřevostavbu (osb desky) a čím kotvit, jsou na to speciální hmoždiny a trny ale mizerně drahé.. někdo nám poradil že je lepší koupit dlouhé vruty a talíře a je jsme na třetiové ceně.. díííky
Odpovědět
Profilova fotka
tak my se nakonec rozhodli pro bezkotvé lepidlo baumit, ale i přesto kotvíme aspoň trochu...to je věc kterou bychom neradi za pár let opravovali ;-)
Odpovědět
@marlen02 Asi delate dobre, protoze jeden technik od penovych lepidel mi rikal, ze na sedivy se pena nemuze pouzivat. Zase muj projektant rika, ze celoplosne lepeni EPS drzi bez kotev. A neni pry problem, aby prisel zastupce - napr. od firmy Weber - na stavbu a po nalepeni 1 ks EPS udelal trhovou zkousku a napsal nejake prohlaseni, ze to staci a neni potreba kotev. Je to kvuli zaruce.
Odpovědět
vím, že se to dělá občas i bez kotev, ale osobně bych do toho nešel. Záleží samozřejmě hodně na řemeslníkovi, ale podfoukne to a budete lepit fasádu znovu? Ty hmoždinky nejsou taková položka. Stačí i plastové. Viděl jsem trhové zkoušky z pur pěny a lepidla. Raději bych dal lepidlo. Dnes stojí cca od 100,-- za pytel fasádního lepidla. Pěna není levnější. A navíc pokud to neděláte sami, tak budete pravděpodobně platit za m2, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Pěna, velmi rychlé a jednoduché
Odpovědět
Profilova fotka
@velman manžel zatepluje sám, dělá to poprvé a občas mu to zkoukne zedník a taky mu dělal špalety, my máme hmoždinky s ocelovým vrutem přímo do porothermu...
Odpovědět
Pěna. Soudal vyrábí pěnu s certifikací bez kotvení do 8m výšky. Ve chvílích volna jsem si na stavbě zkoušel obojí. Kousek polystyrenu na pěně drží i po dvou letech, při pokusu o odlepení se vytrhávaly z polystyrenu kuličky. Z lepidla šel polystyren odloupnout. Proto se asi u lepidla musí používat kotvy. Zateplení nás čeká příští rok a použijeme pěnu. Hmoždinky s ocelovým vrutem bych nepoužíval, bude to tepelný most a po čase se mohou na fasádě dělat tmavé tečky. Jedině plastový trn.
Odpovědět
@davecz to by mel i více, nebo děláte fasádu na 2 roky? A co nerovnosti cihel? budete brousit a brousit a brousit? pokud správně uděláte fasádu, terče nikdy neuvidíte a tepelný most to není. Je to principiálně stejné jako se zděním na pur pěnu. Když to někdo ovládá precizně, není to problém. Pokud je přesně postavené obvodové zdivo, zase to není problém. teorie je krásná, ale zelený je strom života a ani polystyren není níkdy úplně rovný, natož zdivo, Sám mám 20cm tloušťku a nikdy bych to nedal jen na pěnu. To už potom ten 20cm polystyren nelepíte, ale na tu zeď přímo boucháte. A každý mm broušení stojí dost sil. A stejně se lepidlu nevyhnete na táhání perlinky a přetahování. Já tam tu výhodu nevidím. Lepení EPS na stěnu je ta jednodušší a rychlejší část zateplení a fasády. Lepidlo potřebujete stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
ještě mám takový dotaz....minulý týden našim sousedům zateplovali starší dům a teď když se podíváme z určitého úhlu tak jde vidět krásně každá hrana polystyrenu pod omítkou, dávali šedý polystyren, lepidlo baumit a taky omítku baumit, tedy to samé co dáváme my....v čem udělala firma chybu u nich? chceme se toho vyvarovat...díky za rady ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz z čeho se budou dělat ty tmavé tečky? jako z toho trnu? dávali jsme trny Bravoll, teď nevím přesně ten typ...díky za vysvětlení :-)
Odpovědět
@velman Myslel jsem to tak, že ten polystyren jsem přilepil před dvěma lety. Věřím tomu, že stejně bude držet i za 20 let, v tom už se nic nezmění. Stejně tak lepidlo. Brousit proč ? Ani jedno není tenkovrstvý systém. Jak jepidlo, tak pěna udělá vrstvu, která lze srovnat. @marlen02 Netvrdím, že nutně budou dělat. Mohou se dělat, ale nemusí. Je to vidět na některých zateplených bytovkách. Možná, že to neudělali úplně správně. Ale stejně bych dal přednost plastovému trnu.
Odpovědět
Článek se načítá
Tak nakonec to asi bude pena Insta Stik od Honteru a bez kotev. Pokud mate nekdo pozitivni nebo negativni zkusenost, dejte vedet. Predem diky moc!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
takže stačí na 25-30cm šedého polystyrénu lepeného na OSB dosku(drevostavba) pena? rád by som sa vyhol vrutom, kvôli zbytočným tepelným mostom ale zase chcem aby mi celé zateplenie pri silnejšom vetre a to u nás fúka celkom dosť neopadalo. Čítal som že je dobré použiť ešte tzv. adhézny mostík.
Odpovědět
Dobrý den, já jsem řemeslník a jsem pro hmoždinky.I když pěna je možná dobrý systém,cihly po letech budou vyzrávat a může se stát,že povolí pěna na cihle a na polystyrenu bude držet.Z řemeslného hlediska - Co je přišroubované - to drží na věky. Tak že já bych rozhodně hmoždinkoval. Příspěvek o viditelných deskách - Absolutně neprofesionální práce špatně zabroušená fasáda a špatně přetažené vrchní stěrky.Zbývá pouze strhat perlinku a přebrousit desky.Škoda takové práce a peněz. Na fasádě je sluníčko prevít a na všech fasádách pod určitým dopadem světla budou vidět nějaké nerovnosti.Bohužel,tomu nelze zabránit.S pozdravem Šmakal Roman
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Lze jen musíte vědět jak toho dosáhnout :-)Jmenuje se to smrt Fasádnika:-)Slunce je bokem k baráku tam se musí tahat 2x.vrstva jinak je to vidět:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?