Kuchyně jako srdce domova: malé detaily s velkým efektem pro váš každodenní život
Dříve kuchyně byla čistě pracovním prostorem. Probíhala zde příprava pokrmů a následný úklid. Dnes je to jinak – v kuchyni trávíme více času, a nechceme zde jen pracovat, ale také odpočívat a bavit se. Buď se zde setkáváte s rodinou či přáteli a ochutnáváte výborná jídla, nebo si zde užíváte čas sami pro sebe. Třeba po příchodu z práce nebo v sobotu ráno, s šálkem výborné kávy. Jinými slovy, v kuchyni se jen nevaří, v kuchyni se žije. Prostor byste proto měli navrhnout tak, abyste se zde cítili dobře. A záleží na každém detailu.
Když se podíváte na kuchyně v katalozích, v life-stylových časopisech nebo třeba v televizních seriálech, kde vidíte veselé rodinky užívající si ranní snídani v gigantickém prostoru, možná si myslíte, že komfortní kuchyně rovná se velká kuchyně, kde máte úplně vše, na co si vzpomenete. Ale to není pravda. Není důležité mít velkou kuchyni, ale kuchyni, která dokonale slouží vašim potřebám. To mají na mysli také elitní výrobci kuchyňského vybavení – kladou důraz na pohodlnost používání a snadnou integraci do jakéhokoli prostoru.
Pojďme se podívat na to, jakými způsoby můžete formovat ideální kuchyni pro vás a vaši rodinu.

1. Ergonomie. Když vás kuchyně „nutí“ ke správnému držení těla
Ergonomie je v kuchyni stejně důležitá jako v kanceláři, protože opakované špatné pohyby vedou ke chronickým bolestem zad, ramen a krku. Ergonomicky správně navržená kuchyně by vás měla doslova trénovat ke správnému držení těla.
Klíčovým prvkem je pracovní výška. Ideální výšku pro vás zjistíte jednoduše: změřte vzdálenost od podlahy k ohnutému lokti, když předstíráte, že mícháte hrnec. Optimální výška pracovní desky by měla být o 10 až 15 centimetrů nižší. Průměrné hodnoty se pohybují mezi 85 a 95 cm.
Dbejte také na výšku jednotlivých zón:
- Varná deska by měla být ideálně snížena o 10 až 15 cm oproti pracovní desce, abyste při vaření nemuseli namáhat krk při nahlížení do hrnců.
- Dřez by měl být naopak zvýšen o 10 až 15 cm. To zajistí, že se při mytí nádobí nebudete muset hrbit, jelikož snáze dosáhnete na dno dřezové mísy.
- Trouba a myčka by měly být umístěny ve výšce hrudníku či ramene. To minimalizuje ohýbání a usnadňuje manipulaci s těžkými pekáči nebo plně naloženými koši.
Nezapomeňte ani na pracovní trojúhelník (dřez, sporák, lednice). Cesty mezi těmito zónami by měly být přirozené, nezkřížené a s ideálním rozestupem 105 až 120 cm, což eliminuje zbytečné kroky.
2. Organizace prostoru. Jak využít každý centimetr
V malé kuchyni je organizace naprosto klíčová. Dnešní chytrá řešení vám umožní využít každý čtvereční centimetr a udržet v prostoru pořádek bez námahy. Pokud chcete k tomuto úkolu přistoupit metodicky, odborníci doporučují rozdělit kuchyni do zón na přípravu, vaření, mytí a skladování. Věci pak uchovávejte co nejblíže místu použití – takže pánve a hrnce blízko sporáku, nádobí naopak u myčky.
Tyto principy ale asi znáte, nebo je přinejmenším intuitivně vnímáte. Proto se zaměříme opět spíše na detaily, které mohou zlepšit život. Například nože můžete uchovávat na elegantních magnetických lištách. Šetří cenné místo na pracovní desce a udržují nože bezpečně na dosah.
Pro nádobí používejte organizéry, pro potraviny pak kontejnery. Na e-shopu SANITINO pořídíte jak výsuvné organizéry pro objemnější nádobí, tak i organizéry pro příbory nebo další drobnější předměty.
Pokud jde o kontejnery pro potraviny, zde stačí skleněné uzavíratelné dózy. Pořiďte jich více, s jednotným vzhledem, a opatřete je štítky, abyste věděli, kde co máte. Nejen že to působí moc hezky, ale navíc vám to pomůže potraviny udržet déle čerstvé a chutné. A ještě tím snížíte hromadění obalů. Mimochodem, takovou rýži, ovesné vločky, ale také olej můžete pořídit výhodně v bezobalových obchodech.

3. Osvětlení, které dotváří atmosféru
Moderní kuchyně vyžaduje vícevrstvé osvětlení, které se skládá z účelového, akcentního a ambientního světla.
Nejdůležitější je účelové osvětlení. Musí zajistit jas a přesnost tam, kde pracujete. To znamená u pracovní desky či u dřezu. Někde si vystačíte s bodovkami, jinde přijdou vhod závěsná svítidla, která jednak přináší více světla, jednak jsou dekorativní.
Akcentní a ambientní osvětlení dotvářejí atmosféru. Akcentní osvětlení zvýrazní určitou oblast, kde chcete obecně více jasu, naopak ambientní osvětlení nemusí být tak jasné, ale mělo by udržet světlo rovnoměrné a měkké.
4. Vodovodní baterie. Bez ní by to nešlo
Dřezová baterie už dávno umí mnohem víc než jen spustit vodu. Záleží tedy na tom, jakou si vyberete – určitě vám doporučujeme být nároční a usilovat o co nejvyšší praktičnost, pohodlnost při používání a také úsporu vody.
- Plocha a manipulace: Výrobce Hansgrohe přišel s konceptem comfort zone. Jde o to, že mezi výtokem baterie a dřezem má být co nejvíce prostoru pro pohodlné používání. To můžeme aplikovat na všechny baterie od všech výrobců – měli byste mít co nejvíce pohodlí i proto, abyste mohli snadno manipulovat s objemnými hrnci. Flexibilitu ještě zvyšuje například otočná výpusť a vytahovací sprška s dlouhou hadicí.
- Inovace pro čistotu a úsporu: Prémiové modely, jako je Hansgrohe Aquno Select, posouvají funkčnost dál. Kromě výsuvné koncovky nabízí unikátní plochý proud SatinFlow, který tvoří 133 tenkých paprsků. Tento proud je navržen speciálně pro šetrné a důkladné mytí křehkých potravin. Navíc umožňuje přepínání proudů pomocí intuitivního tlačítka Select a využívá magnetický držák sprchy MagFit. Na e-shopu SANITINO ale pořídíte také baterie značky GROHE, například model Concetto. Ty zase vynikají dlouhotrvajícím leskem díky povrchové úpravě StarLight a vnitřnímu vedení vody GROHE Zero bez niklu a olova.
- Speciální řešení: Pokud máte dřez umístěný pod oknem, oceníte baterie jako Franke FN, kterou lze sklopit nebo zasunout dolů do pracovní desky, aniž by ztratila funkčnost.

5. Dřez. Měl by vypadat krásně a měl by být odolný
Dřez je centrem čisticí zóny a jeho volba ovlivňuje každodenní mytí a přípravu jídla. Moderní dřezy se dnes vyrábí z kompozitních materiálů, které spojují estetiku kamene s vysokou odolností.
Mezi nejpopulárnější patří dřezy z granitu. Tento materiál může mít různé modifikace, které vyvíjejí přední výrobci dřezů a nechávají si je také patentovat. Základem sice zůstává žula, ale do směsi jsou přidávány další materiály, aby byl výsledný dřez ještě odolnější proti poškrábání, proti skvrnám, teplotním šokům, nebo aby jednoduše vypadal ještě lépe. Tak například Franke proto nabízí dřezy z takzvaného fragranitu a společnost Blanco zase představuje svůj silgranit.
Populární jsou ale také další materiály. Například keramika nebo starý dobrý nerez.
Při výběru dřezu se zaměřte na:
- Typ montáže: Spodní montáž (pod desku) vytváří minimalistický dojem a usnadňuje setření nečistot z desky přímo do dřezu. Horní montáž je zase jednodušší na instalaci.
- Počet mycích ploch: Velké dvoudřezy jsou skvělé pro ergonomickou organizaci práce: jednu plochu můžete používat pro mytí a druhou pro odkládání nádobí, případně pro odmrazování potravin.
- Hloubku: Dnešní standardní hloubka dřezu je okolo 200 mm, což je ideální pro manipulaci s větším nádobím.




Ahoj, prosím o foto světlých kuchyň nebo rustikálních kuchyň. Moc se mně líbí, a…