Domácí zmrzlina bez cukru: 5 receptů, které zvládne i dítě

  • 21.08.2025

Léto je obdobím, kdy se osvěžení stává naší každodenní potřebou. A co je lepší než poctivá domácí zmrzlina bez cukru? Připravíte si ji rychle a jednoduše, přesně podle svých představ a z kvalitních surovin. Navíc, pokud máte doma děti, můžete je zapojit do přípravy a udělat z toho zábavnou rodinnou aktivitu.

Výroba domácí zmrzliny bez cukru je jednodušší, než si myslíte. Nevyžaduje drahé přístroje a nemusíte být ani zkušeným cukrářem. Vše, co potřebujete, je mixér, pár čerstvých surovin a chuť experimentovat.

Proč zkusit domácí zmrzlinu bez cukru?

Tradiční zmrzliny často obsahují velké množství rafinovaného cukru, který nepřináší nic jiného než prázdné kalorie. Domácí verze Vám umožní sladkost regulovat – místo cukru můžete použít med, javorový sirup, stévii nebo jednoduše ovoce, které je přirozeně sladké. Takto si pochutnáte bez výčitek a zároveň dodáte tělu vitamíny, minerály a vlákninu.

domácí zmrzlina bez cukru
zdroj: iStock

Tipy před začátkem výroby domácí zmrzliny

Používejte zralé ovoce – čím sladší, tím méně budete potřebovat další sladidla.

Nebojte se mrazit – ovoce můžete nakrájet a zamrazit dopředu, abyste zmrzlinu mohli připravit kdykoliv.

Experimentujte s příchutěmi – bylinky jako máta či bazalka dokáží zmrzlinu povznést na novou úroveň.

Recepty na osvěžující domácí zmrzlinu bez cukru:

1. Banánovo-jahodová zmrzlina

Ingredience:

3 zralé banány (nakrájené a zmrazené)

200 g čerstvých nebo mrazených jahod

2 lžíce medu (volitelné)

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou krémovou směs. Ihned podávejte nebo vložte do mrazáku na 1–2 hodiny pro tužší konzistenci.

Banánovo-jahodová domácí zmrzlina bez cukru
zdroj: iStock

2. Mangová zmrzlina s kokosovým mlékem

Ingredience:

2 zralá manga

200 ml kokosového mléka

1 lžíce javorového sirupu (volitelné)

Postup:

Mango oloupejte, nakrájejte a spolu s kokosovým mlékem a sirupem rozmixujte dohladka. Nalijte do formiček na nanuky a nechte zmrazit alespoň 4 hodiny.

Mangová domácí zmrzlina bez cukru
zdroj: iStock

3. Čokoládovo-avokádová zmrzlina

Ingredience:

2 zralá avokáda

3 lžíce neslazeného kakaového prášku

3 lžíce medu nebo stévie

100 ml mandlového mléka

Postup:

Avokáda rozmixujte s kakaem, sladidlem a mandlovým mlékem do jemného krému. Směs vložte do nádoby a nechte zmrazit minimálně 3 hodiny. Před podáváním nechte chvíli povolit.

Čokoládovo-avokádová domácí zmrzlina bez cukru
zdroj: iStock

4. Lesní ovoce s jogurtem

Ingredience:

300 g lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)

200 g řeckého jogurtu

2 lžíce medu

Postup:

Ovoce s jogurtem a medem rozmixujte. Nalijte do formiček na nanuky nebo plastové nádoby a zmrazte na 4–5 hodin.

Nanuky s lesním ovocím
zdroj: iStock

5. Melounová granita

Ingredience:

500 g červeného melounu (bez semínek)

šťáva z 1 citronu

lístky máty na ozdobu

Postup:

Meloun rozmixujte s citronovou šťávou. Směs nalijte do mělké nádoby, vložte do mrazáku a každých 30 minut promíchejte vidličkou, dokud se nevytvoří ledové krystalky. Podávejte ozdobené mátou.

Melounová granita
zdroj: iStock

Zmrzlina, která chutná všem

Domácí zmrzlina bez cukru není jen zdravější, ale i zábavnější na přípravu. Dáte si přesně to, co máte rádi, a můžete zapojit celou rodinu. Děti si užijí míchání a ochutnávání, dospělí zase dobrý pocit z toho, že si dopřejí něco chutného a zároveň výživného.

Tak co říkáte? Vytáhnete mixér a začnete experimentovat? Možná už zítra si budete vychutnávat svou první vlastnoručně připravenou zmrzlinu – bez cukru, ale plnou chuti.


Autor článku: Lucia Tobiaš
Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku