Jak uvařit kukuřici, aby chutnala dokonale: Připravte si s námi jedinečnou pochoutku
Uvařit kukuřici je velmi jednoduché a rychlé. Nepotřebujete žádné speciální ingredience ani spoustu času a výsledkem bude sladká, šťavnatá a chutná kukuřice, kterou můžete jíst samostatně nebo jako přílohu k jídlu. Sezóna vrcholí, vy ale už nemusíte zjišťovat, jak uvařit kukuřici. Máme pro vás několik tipů, jak na to.

Nejjednodušší způsob, jak uvařit kukuřici
Kukuřici očistěte. Kukuřičné šustí sice můžete naskládat na dno hrnce, tak, jak to dělávaly naše mámy a babičky, ale myslete na to, že předchozí generace nekonzumovaly kukuřici ošetřenou pesticidy. Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Poté teplotu snižte a do vroucí vody opatrně vložte kukuřičné klasy. Kukuřici vařte 15 až 20 minut. Doba vaření se může lišit podle zralosti kukuřice nebo podle odrůdy. Čím je kukuřice mladší, tím rychleji se uvaří. Proto doporučujeme kukuřici během vaření průběžně kontrolovat.
Co se týče dochucení kukuřice, někteří kuchaři přidávají sůl už do vody. Jiní raději solí kukuřici přímo na talíři až po uvaření. Je pravda, že kukuřice ve slané vodě se může vařit déle, což může být u starších klasů problém. Vyzkoušejte obě alternativy a uvidíte, co vám bude chutnat víc. Doporučujeme však po uvaření kukuřici potřít kvalitním máslem. Zvýrazní to její nasládlou chuť a spolu se solí vytvoří unikátní kombinaci chutí, které se nebudete moci nabažit.

Tip od Modré střechy
Experimentujte! Kukuřici si na talíři můžete posypat třeba kořením na grilování. Oblíbená je také kombinace s čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami.
Jak uvařit kukuřici v mléce?
Mléko dodává kukuřici jemnější chuť a téměř krémovou konzistenci. Chuť kukuřice uvařené v mléce se dá jen těžko popsat, musíte to prostě vyzkoušet. Je to velmi jednoduché. Postupujte jako při vaření klasické kukuřice, ale do vroucí vody přidejte 1 šálek mléka.
Tip od Modré střechy
Pokud chcete zvýraznit sladkou chuť kukuřice, přidejte do vody i trochu cukru. Vodu nesolte, protože kukuřice se bude vařit déle.
Letní hit: Grilovaná kukuřice
Kukuřici nemusíte jen vařit, ale můžete si ji třeba i ugrilovat. Klasy očištěné od listů a vláken potřete rozpuštěným máslem a posypte kořením podle chuti. Poté je položte přímo na rošt rozpáleného grilu a grilujte na střední teplotě ze všech stran, dokud nebudou zrna kukuřice mírně ožehnutá.
Pokud jednou přijdete na chuť grilované kukuřici, budete zkoušet různé kombinace chutí, abyste dosáhli dokonalého výsledku.

Tip od Modré střechy
Vyzkoušejte kukuřici ještě před grilováním obalit v směsi kvalitního másla, prolisovaného česneku a čerstvých bylinek.
Kukuřičné vlasy nevyhazujte: Připravte si z nich kukuřičný čaj
Kukuřičné vlasy chrání kukuřičný klas a zároveň obsahují i mnohé užitečné látky. Uděláte nejlépe, když si kukuřičné vlasy usušíte, protože tak vám vydrží déle. Pak si z nich můžete udělat například čaj:
- Jednu čajovou lžičku usušených kukuřičných vlasů vložte do hrnce a zalijte šálkem studené vody.
- Přiveďte do varu.
- Potom tekutinu odstavte ze sporáku. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte louhovat 10 minut.
- Odvar přeceďte a konzumujte maximálně třikrát denně.
Kukuřičné vlasy mají diuretický účinek. Sáhněte po nich, pokud se u vás objevily první příznaky infekce močových cest nebo močového měchýře.
Autor článku: Denisa Hajdúková – Nájemní spisovatelka
Zdroj foto: iStock





Ahoj,prosim o realne rady a zkusenosti, jak na stavbe RD usetrit. Mam na mysli v…