Sezónní recepty: vařte z podzimních surovin a vneste do kuchyně teplo podzimu
Podzim je období, kdy se příroda zbarvuje do teplých odstínů a kuchyně se plní vůní pečené zeleniny, skořice a čerstvého ovoce. Podzimní recepty jsou plné barev, chutí a inspirace dokážou zahřát tělo i duši, a navíc přinášejí do domácnosti útulnost a pohodu. Dýně, jablka, hrušky, mrkev, červená řepa nebo lesní houby. Všechny tyto dary přírody jsou nejen krásné na pohled, ale i zdravé a plné vitamínů.

Polévky, které vás zahřejí i v chladném počasí
Krémové polévky z dýně nebo hokaido jsou podzimní klasikou. Jemná sladkost dýně v kombinaci se sezónními bylinkami, jako je tymián nebo rozmarýn, dokáže rozzářit celou domácnost. Vyzkoušejte také mrkvovo-zázvorový krém nebo klasickou houbovou polévku, která zahřeje na těle i na duši. Polévky jsou nejen rychlé a snadné, ale lze v nich také maximálně využít čerstvé sezónní suroviny.
Ovocné dezerty a koláče – sladká hřejivá pohoda
Jablka a hrušky patří k podzimu neodmyslitelně. Připravte si například jablečný koláč se skořicí, hruškový crumble nebo perníkové muffiny s ořechy. Sladké dezerty z podzimního ovoce jsou nejen chutné, ale také aromatické – jejich vůně vás zahřeje a zútulní i v chladných dnech. Domácí pečení je navíc ideální aktivitou, do které můžete zapojit i děti.
Barevné saláty a lehká jídla
Podzimní kuchyně však není jen o sladkém. Vyzkoušejte saláty s pečenou červenou řepou, ořechy a kozím sýrem nebo kombinaci dýně s quinoou a sezónní zeleninou. Sladkost kořenové zeleniny v kombinaci se slaností sýra nebo ořechů vytváří dokonalou chuťovou harmonii. Takové pokrmy jsou navíc zdravé a lehce stravitelné, což je v podzimním energetickém útlumu velmi vítané.

Mezi podzimní recepty, které zpříjemní chladnější dny, patří hokkaido těstoviny se sýrovou omáčkou nebo těstoviny s houbami a dýní.
Těstoviny hokkaido se sýrovou omáčkou
Ingredience:
– Složení: 250 g těstovin
– 200 g dýně hokkaido
– 150 ml smetany na vaření
– 100 g strouhaného sýra (např. gouda nebo eidam)
– 1 cibule
– Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
1. Uvařte těstoviny podle návodu.
2. Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kostky a osmažíme na troše oleje s nadrobno nakrájenou cibulí do měkka.
3. Přidáme smetanu a sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vznikne krémová omáčka.
4. Smícháme s uvařenými těstovinami a podáváme teplé.

Podzimní těstoviny s houbami a dýní
Ingredience:
– Potřebujete: 250 g tagliatelle nebo jiných těstovin
– 150 g čerstvých hub (např. žampionů, hříbků)
– 150 g dýně hokkaido
– 2 stroužky česneku
– 150 ml smetany na vaření
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl, černý pepř, čerstvá petrželka
Postup:
1. Uvařte těstoviny podle návodu.
2. Dýni nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji s nakrájenými houbami a česnekem do měkka.
3. Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a krátce povaříme, aby vznikla krémová omáčka.
4. Smícháme s uvařenými těstovinami a posypeme nasekanou petrželkou.
5. Podáváme teplé, ideálně se strouhaným sýrem podle chuti.

Mohlo by vás zajímat:
Podzimní dekorace pro váš domov: kreativní nápady na výzdobu interiéru a exteriéru
Podzimní vaření jako rituál
Vaření z podzimních surovin je nejen praktické, ale také relaxační. Je to doba, kdy můžete experimentovat s novými kombinacemi chutí, zapojit do přípravy pokrmů děti nebo si prostě jen odpočinout při vůni čerstvých bylinek a pečené zeleniny. Podzimní recepty vnášejí do domácnosti pocit tepla, útulnosti a radosti, a to nejen chutí, ale také vůní a barvami na talíři.
Autor článku: Lucie Tobiš
Zdroj fotografie: iStock




Ahojky :-) ...jelikož jsem se letos prvně vrhla na dráhu kořenářky :-D a rozhodl…