Rozvody elektriny v novostavbe

V blizke dobe nas cekaji rozvody elektriny. Polohu osvetleni, hlavne tedy bodovky, si nechavame navrhnout. Rozmisteni zasuvek/vypinacu taky jiz mame. Chytrou domacnost mit nebudeme. Napadaji vas nejake vychytavky, co by kdyby, na co nezapomenout a na co vse myslet? V planu mame do pokoju a pracovny datove zasuvky pro eliminaci wifi. Uvazovala jsem jeste o moznosti vypnuti obvodu v mistnostech, kde se spi, kvuli elektrosmogu. Poprosim dalsi tipy. Moc dekuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od opavia1234:

V blizke dobe nas cekaji rozvody elektriny. Poloh…
Řešilo se tady https://www.modrastrecha.cz/forum/jin... Vypnutím obvodů si asi ničím nepomůžete, když pak ve výsledku leží mobil kousek od postele nebo wifi AP vysílá z jiné místnosti. Naopak si můžete zkrátit životnost spotřebičů (ty které mají nějaké stand-by) tím, že se bude jejich zdroj neustále odpojovat/připojovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

Řešilo se tady https://www.modrastrecha.cz/forum/…
@wacko Dekuji, forum jsem dokonce kdysi cetla a v mnohem jsem se inspirovala 😊 Wifi na noc vypiname, mobil je v rezime letadlo
Odpovědět
Profilova fotka
jít v dnešní době do nové elektroinstalace BEZ chytrého řízení, je jako jet Brna do Prahy na koni. Daleko lépe jde řídit a řešit co má kdy kde jak být zaplé apod. Takže moc nechápu, jak to chcete bez ní řešit? Jako ručně vypínat na routeru Wifi a pak zase znovu vše připojovat? Proboha proč?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od opavia1234:

@wacko Dekuji, forum jsem dokonce kdysi cetla a v…
@opavia1234 Máte to sice promyšlené ale neúplně, ikdyž wifi AP vypnete tak správně by jste měli vypnout (ze zásuvky) vše ostatní co s k ní běžně připojuje. Protože ikdyž bude AP vyplé, tak se dané zařízení budou snažit na něj připojit a tedy vysílat i do svého okolí. To může TV dělat i ve stand-by, ikdyž ne tak moc když je zaplá. Nevím jaké spotřebiče s wifi plánujete. Spíše než na elektrosmog bych se zaměřil na dostatek vzduchu během spaní, buď velkou místnost a nebo rekuperaci, to bude mít větší efekt na zdraví.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

jít v dnešní době do nové elektroinstalace BEZ ch…
@ozzy77 Wifi vypiname ted na byte, kdy k ni neni pripojeno nic, ani TV :)
Odpovědět
Pokud na vypínání trváte, tak se domluvte s elektrikářem ať takové zásuvkové okruhy připojí za relé/stykač, to pak můžete centrálně zapínat jedním tlačítkem. A pokud plánujete i alarm, tak toto umí elegantně Jablotron (přidá se tlačítko ke klávesnici a dá se to ovládat i dálkově).
Odpovědět
Profilova fotka
No bodovky jsou podle mého dobré leda tak na osvětlení obrázků na stěnách a podobně. Nedoporučuji na chodbě snímače pohybu, ale raději mít noční světlo trvale. Mi se osvědčily zásuvky přes vypínač - mám 5. Alespoň v hlavní obytné místnosti zkuste vést elektroinstalaci do hvězdy, která řeší mnoho pozdějších úprav za ne příliš vysoký peníz.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?