V rozvaděči není místo

Zdravím, možná to bude bude blbý dotaz, ale v tomhle oboru se vůbec nevyznám a potřebuji poradit. Chci změnit na bytě jističe z jedné na 3 fáze a bylo mi řečeno, že v rozvaděči není místo. V čem je třífázový elektroměr jiný než ten jednofázový? Přikládám foto
Odpovědět
Profilova fotka
Třífázový jistič zabírá na liště 3 pozice oproti jednofázovému, který zabírá pozici jednu. Místo tam je, pokud se místo těch třech jednofází pro byty 1, 2 a 3 dá jeden třífázový a na ten se napojíte. Ostatní byty ale budou bez el. energie. To ale moc nedoporučuji. Další možnost je ta, že v tom plechu se vyřízne větší díra, aby se získaly další dvě pozice, případně tam ještě osadit lištu, pokud chybí. Bude to pak podobné, jako to je nahoře, tam je taky víc pozic, než jen 4. Bude třeba i nový elektroměr, ale to jde za distributorem.
Odpovědět
Aha, zkusím tohle přeposlat. Bylo mi totiž řečeno, že asi budu muset vysekat díru na nový rozvaděč, což se mi úplně nechce.
Odpovědět
Vyřezat ten plech a větší DIN lištu
Odpovědět
@davidmorcinek v první řadě si najdi připojovací podmínky pro ČEZ (teda myslím že máš ČEZ podle ikony). Já znám jenom pro E.ON. Tam si najdi minimální rozměry rozvaděče pro 3-fázové připojení. V tvém případě určitě nepůjde o "místo" že by to tam fyzicky nedostali, ale určitě bude problém ve velikosti rozvaděče (hloubka/šířka/délka).
Odpovědět
Tak nepíšete kdo Vám sdělil, že v rozvaděči není místo. Distributora - dodavatele nebudeč zajímat nějaká dodatečná úprava rozvaděče a bude vyžadovat rozvaděč dle platných norem, tak aby měl potřebný počet modulů. Vzhledem k tomu, že se jedná o specifickou práci na elektrickém zařízení, musí ji provádět osoba oprávněná dle vyhl. 50 a po provedení se musí provést revize zařízení. V první řadě by jste měl kontaktovat distributora - dodavatele, ten Vám sdělí, zda takováto úprava na odběrném místě je vůbec možná a pokud možná bude, tak co konkrétně bude vyžadovat. Určitě to nepůjde vyřešit tím, že by se zvětšil jen otvor - výřez pro osazení 3 fázového jističe. No a pak případně zadat provedení prací odborné osobě s vyhl. 50, která si již bude vědět rady jak tuto úpravu provést, bude třeba určitě projekt k provedené změně, po provedení prací revize.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?