Velká (?) spotřeba elektřiny

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně spotřeby elektřiny.. Poslední dobou čtu, že průměrná rodina má spotřebu 2-3Mwh/rok .. Je prosím Vás možné, abychom (3 členná rodina), vytápím a ohřívám vodu plynem, měli spotřebu 7Mwh/rok? Elektřinu používáme ke klasice (svícení, lednice, TV, PC...vaření, pečení, pračka, sušička - nepereme a nevaříme denně) a pak ještě mám jezírko - půl roku filtrace 24 hod/denně, akvárium 1100l - filtrace 24 hod + světlo 12 hod/denně no a filtrace bazénu 5hod/denně, tak 4 měsíce v roce..). Je opravdu možné mít tak velkou spotřebu? mockrát děkuji ...
Odpovědět
@dominika68 Budete si muset spočítat příkon všech uvedených spotřebičů, krát počet hodin provozu. Myslím, že spotřeba může odpovídat.
Odpovědět
@travas Děkuji za zprávu..
Odpovědět
Mozne to je, ja mam niekde na urovni 5,5MWh rocne za beznu prevadzku domacnosti. Zameral by som sa na vypocet prikonu cerpadiel (bazen, jazierko a akvarko) + osvetlenie akvarka. Moje bazenove cerpadlo ma prikon 500W - ak si to vynasobis 5 hod denne a 4 mesiacmi, tak si na 0,3MWh. Ak podobne vykonne cerpadlo je v jazierku, tak je to dalsich 2,1MWh za pol roka.
Odpovědět
@dominika68 Pozor na to, co se v té spotřebě vlastně skrývá. V paneláku v tom třeba vůbec nemusí být topení, ani ohřev vody. V domě naopak oboje. Tím pádem ta spotřeba se nedá porovnávat.
Odpovědět
Profilova fotka
Dům, 4členná rodina, vytápění a ohřev vody plynem, běžné spotřebiče (včetně sušičky a navíc ČOV) - spotřeba elektřiny 2,8 MWh/rok. Jak už bylo napsáno výše u Vás bude pravděpodobné nemalou část spotřeby tvořit bazén, jezírko a akvárko.
Odpovědět
@dominika68 v tom průměru jsou i domácnosti žijící v bytových jednotkách, tj. všichni.
Odpovědět
@dominika68 Průměry jsou ošemetné. Jsou to většinou průměry za celou populaci a né například za 3 a více členné rodiny. 3MWh/rok dokáže spotřebovat jeden člověk v bytě (tedy bez tepla a teplé vody). Naopak šetřivý dokáže mít kolem 1MWh/rok. V TV byl příklad (nevím, zda reálné rodiny) spotřeby 7MWh, byla to 4-členná rodina v RD, TČ a vyhřívaný bazén. My 4-členná rodina, častý home office, časté vaření, myčka, pračka - 4 MWh/rok (+ 3MWh TČ teplo a teplá voda).
Odpovědět
Profilova fotka
Pro zajímavost jsem si pořídil k chytré domácnosti i chytré zásuvky, které mi v apce ukazují okamžitou spotřebu. A jaké bylo překvapení, když jsem si to přendával ze zařízení na zařízení. Lednice měla např. 58W, okruhové čerpadlo 6W, za to PC s monitory skoro 500W, velká televize 120W... Jinak jsme nyní nově v baráku a při běžné spotřebě přes léto máme cca 300 KWh/měsíc. Ale jak bylo psáno výše, těch faktorů je mraky a u každého jinak.
Odpovědět
@dominika68 kupte si v marketu elektroměr do zásuvky a zkoušek že vždycky to dejte někam na týden a pak násobně jinak u vás to dělají ty další věci třeba bratr má jezírko a filtrace mu veme skoro 2MWh/rok. Ale on má větší filtraci. I akvárium je obrovský žrout.
Odpovědět
Profilova fotka
Ten měřák do zásuvky pro představu je určitě dobrá investice. Jen se s tím nezměří pevné přívody (např. 2f varná deska - i když ta spíše odpovídá podle zkušeností katalogovým údajům příkonu) a pevná světla. I ta mohou být slušný žrout (několikrát jsem narazil na nejlevnější halogenky v podhledu, 40W jedna, v počtu kolem deseti na místnost, více topí, než svítí...)
Odpovědět
@petr86 U těch světel si nejsem jistý, že to přináší kýžený efekt. Za prvé, v létě se moc nesvítí a v zimě mi je jedno, že to generuje teplo. A za druhé, viz wiki Jevonsův paradox: Začátkem tisíciletí mnoho domácností nahradilo žárovky kompaktními zářivkami, které pro týž světelný tok potřebují jen pětinu elektřiny. Ještě účinnější než zářivky jsou pak LED svítidla, zejména pokud se světlo posílá směrovaně.[4] Při používání těchto svítidel je tedy předpoklad pro nižší energetickou spotřebu. Ve skutečnosti však lidé právě díky tomu svítí častěji a déle.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak koukám na tu kalkulačku příspěvků pro odběratele elektřiny a ta podpora na rok 2023 mi přijde lehce nespravedlivá. Profitují z ní především obyvatelé bytových domů a pak Ti s velkou spotřebou plynu. https://kalkulacky.idnes.cz/kalkulack... Takže "klasický" spotřebitel z RD s TČ bude po zásluze bit.
Odpovědět
Článek se načítá
@pyramis Raději pominu cenotvorbu elektřiny. Ale upřímně, dokážete si představit nějaký spravedlivý příspěvek na energie? Jsou domácnosti, kde žije jeden pracující sám a jsou domácnosti kde žijí "na jednom elektroměru" tři generace (takže například pracuje pouze jeden, dále děti, žena na MD a důchodci.) Jsou RD, kde úspory neřešili a 20MWh spotřeba EL nebyl problém a nyní to už problém je. A jiné domácnosti, které se zadlužily a rekonstruovali, aby snížili spotřebu. To nemluvím o nemožnosti namontovat si například FVE na bytový dům v ČR. Vždycky na tom bude někdo hůře, někdo lépe.
Odpovědět
@pyramis prodejte dům a přestěhujte se do BD, určitě to má i mnoho dalších výhod, než nižší ceny energií a vyšší "bonus od státu"... moc prostoru, krásná zahrádka na balkonu, milé sousedy hned za zdí, společný bordel na chodbě apod 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
A to jsem ani nezmínil majitele elektrovozidel resp. ty, co mají sazbu D27d. sasynkamil: Ano, dokážu si představit spravedlivější příspěvek. Např. bych neznevýhodňoval ty, co topí elektřinou ve prospěch "plynařů" a dálkových odběratelů tepla. mxm191: Však už jdu volat realitce. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@dominika68 Filtrace bazénu a jezírka vám udělají klidně 3-4 Mwh ročně. Já filtruji bazén 6h denně - 3 měsíce a spotřebu to zvedne o necelé 2 MWh.
Odpovědět
@pyramis Mně spíš přijde nespravedlivé, že příspěvek dostanou i ti, kdo mají zafixované a jedou ještě za staré ceny. A to říkám jako člověk co má na jednom odběrném místě levnou elektřinu a na druhém spotovku 😉 Podle sazby je to taky nic moc... Kdyby dávali dolů nějaké % z faktury, tak to asi bude spravedlivější.
Odpovědět
Je to prostě o spotřebě v domácnosti. My jsme 5členná rodina, vše na elektřinu, tepelné čerpadlo, bungalov 91 m2. Spotřeba komplet všecko 3.8 MWh za rok.
Odpovědět
@skunkos Pokud máte spotřebu EL na teplo a teplou vodu cca 2,3 MWh, tak provoz domácnosti máte 1,5 MWh, což je denně 4,1 KWh. Dobré zateplení, spotřebiče s nízkou spotřebou a rozumné šetření je jedna věc. Ale šetření na úkor osobních potřeb a zdraví věc druhá (tedy v normální době mimo tyto šílené ceny). Někdo se sprchuje každý den (někdy i 2x denně), někdo 2x do týdne. Někdo pere na 30 někdo na 60, někdo pere ručníky a ložní prádlo 1x za týden někdo 1x za několik měsíců. Někdo dá přednost displeji tabletu před TV, někdo si ztlumí jas na minimum a někdo si k té TV ještě přisvítí. Někdo je celý den venku/v práci/na rybách/zahradě/v hospodě, někdo "vytápí" dům televizí. Někdo pije vodu z kohoutku, jiný kupovanou, další vaří čaj do velké nádoby a další si vaří "malé" čaje a kávy několikrát denně.
Odpovědět
@sasynkamil Pobavil jste mě. "Ale šetření na úkor osobních potřeb a zdraví věc druhá" Urážet si můžete někoho jiného. My žijeme normální, docela zdravý život, děti jsou spokojené. Dejte si sprchu, jo? Váš román je velice poutavý a nikde nevidím nějaký rozpor mezi tím co píšete vy a co jsem psal já. Asi jste si spíš potřeboval rejpnout. Možná trošku závist, těžko říct. Napíšu vám jak to máme: - teplota přes den 22, v noci 19 - teplota teplé vody 37 stupnu přesně - vyhovuje nám to, nepotřebuji ohřívat na víc, když se pak voda stejně při koupání ředí - ze spotřebičů trvale jede jen lednice a wifi router + server - TV a PC se po použití vypíná přepínačem i ze sítě - máme jen kvalitní elektroniku a spotřebiče s nižší spotřebou - vytápěcí schéma TČ mám pečlivě dle zkušeností nastaveno - hlavně časové programy - svítíme jen když potřebujeme, v prázdné místnosti se nesvítí - všude LED světla - venkovní osvětlení domu na efekt nemáme - myčka jede občas, praní pravidelně tak 1x týdně, možná víc, nevím - TV cca 2 hodiny denně - PC cca 2 hodiny denně - tablety nemáme, toto striktně dětem nedovoluji
Odpovědět
Profilova fotka
Teplou vodu na 37 stupnu je dobra sebevrazda teda o.O
Odpovědět
Také bych neřekl, že 3.8 MWh za rok na 91m2 je nějak málo. U nás máme roční spotřebu jako 5 členná rodina necelých cca. 10MWh, ale užitnou plochu 180m2. To nám hraje půl dne TV, jede rekuperace, server, dcera má agamu, které se celý den svítí, syn akvárium, el. bojler nastaven na teplotu 55°C, topení elektrokotlem, každý den se vaří, protože je manželka na mateřské. Takže bych spíše čekal u tak maličkého domu, jako je 91m2 a při takovém využití ještě nižší spotřebu.
Odpovědět
@Skunkos Já mám 3.8 Mwh spotřebu bez vytápění a teplé vody 🙂.. Tobě závidět není co, protože 5-ti členná rodina na 91 m2 .. ale jak psal @sasynkamil, ne každý odešel z bytu do baráku nebo stavěl barák za účelem aby žil jak v bytě. Změna teplot z 22 na 19 a zpět v průběhu jednoho dne obzvlášť u TČ je hovadina, to Ti řekne každý normální topenář, nebo výrobce TČ, já tedy nevím, ale abych v zimě snížil teplotu z 22 na 19 na noc, tak to bych musel otevřít dokořán okna, jinak nevím jak, a soudě podle toho jaké máš TZ tak buď musíš mít zázračné TČ anebo pouštíš to teplo pánu bohu do oken. Zvýšit pak z 19 teplotu na 22 v průběhu jednoho dne je ještě větší hovadina, protože to čerpadlo musí jet na vyšší výkon, než dosáhneš těch 22 st., tohle dělat každý den, tak mám vyšší spotřebu než kdybych to nechal konstantně na 21. Myčka jeden krát týdně ? při 5 členech domácnosti ? tak to asi chodíte do restaurace denně, jinak to nepoberu. Teplotu vody na mytí už tu někdo komentoval, s ostatním se dá souhlasit, ale ne ušetřit v rádu Mwh ročně.
Odpovědět
vela spotrebuvame a digitalne elmery urobia svoje vsimnite si stara generacia ihned svetlo vypne na statnych instituciach a rozprava sa po tme
Odpovědět
@skunkos Na relativně malý domek ještě jednoduchého tvaru, kde jsou minimální ztráty, je ta spotřeba adekvátní. Sice bych si to při velikosti naší rodiny a v 5-ti lidech nedokázal představit, ale někdo prostor nepotřebuje. Mám tedy užitnou plochu 2x větší a spotřeba 6MWh se dá. Snad se ty energie vzpamatují 🙂
Odpovědět
@dominika68 Tady je to jasné. Ty všechny filtrace si za ten rok papnou docela dost 🙂
Odpovědět
@skunkos Jak na bakterie Legionella https://voda.tzb-info.cz/111108-jak-n...
Odpovědět
@sasynkamil Mám puštěný anti bakteriový program, 1x týdně. Řešte radši svoji rodinu, ne mou.
Odpovědět
@zdenek_valek Proč myslíte?
Odpovědět
@lto007 Závidět a nezávidět si můžete, co chcete. My jsme ve svém domečku spokojení. Kecy si můžete odpustit. Co se týče změn teplot, mám to perfektně vyladěné v kombinaci se slunečním svitem ráno/večer atp. Ty teploty 22/19 jsou na termostatu, ale teplota samozřejmě klesá postupně. V létě je to komplet vypnuto a teplota během roku ani ve velkých zimách často nestihne k 19 klesnout. Prakticky máme v domě skrz provoz tak 22-25 stupnu, ráno i při mrazech většinou 19.5 či 20. Pokud teplota během noci fakt klesne až na 19, tak zhruba s východem slunce mám nastaven denní program, čerpadlo to trochu přihřeje a za hodku je v domě 21 na pohodu. Spotřeba hovoří za vše. Myčka 1x týdně, protože jinak meju nádobí rukama. To je porno, co? Gotcha. Co se týče teploty vody, teď si čoveče nejsem jistej esi 37 nebo 42 tam mám, asi spíš těch 42, to jsem zapomněl. A 42 voda na pohodu na mytí nádobí, naprosto na pohodu na koupání a na vše ostatní. 1x týdně se voda ohřeje na 70 a pokud se zásobník nevyprázdní, je více horká ještě další den, či déle. Nebudu ohřívat vodu na 65 či víc stupňů, když bych následně tu vodu pro koupání či mytí nádobí stejně ředil, protože bych se opařil. To je plýtvání energií. Spotřeba je nízká a já jsem spokojen, rodina má komfort, nikoho v ničem neomezujeme. Nebudu se tady obhajovat, nestojí mi to za to. V internetovém prostředí si může každej plácnout jako invektivu chce. Osobně už by takovej hrdina nebyl.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?