Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Ke kondenzačnímu kotli je potřeba započítávat cenu přípojky, elektrokotel je super, ale bohužel koeficient primární energie pro elektřinu je u nás nesmyslně vysoký. Navíc pokud chce člověk řešit i chlazení, tak v obou případech to jsou další náklady navíc. Já nejsem žádný velký fanda TČ, ale vzhledem k tomu že tepelný zdroj na tuhá paliva doma nechci, tak to bylo pro mě nakonec nejvhodnější řešení. S inteligentním domem s Vámi v zásadě souhlasím, i když některé prvky inteligentního domu si budu taky instalovat. Ale vyrobím a naprogramuji si to sám na platformě arduina. To je pak celkem levná sranda.
Odpovědět
@jakuda Jo, ta nutnost mít k elektrokotli další zdroj je nesmysl. Tím se to celé prodražuje. TČ bez elektřiny taky nepojede. Inteligentní dům je krásná hračka. O tom žádná. Investice pro bastlíře je minimální, ale ty údržba a nejde jen o finance, ale taky čas. Nicméně, jak říkám, pokud to někdo bere jako koníček, proč ne. Na druhou stranu všechny ty smart prvky něco stojí, a když hledám každou korunu, tak tady se dá ušetřit.
Odpovědět
Moje zkušenost - máme plynový kondenzační kotel. Stál cca 45 tis. + komín (ten stál cca 23 tis. i včetně rozdvojky, protože do toho máme napojené dva kotle - je to dvojdomek). Náklady na vytápění a ohřev vody jsou extrémně nízké, porovnám-li je s náklady za vytápění normálním plynovým kotlem a ohřevem vody, co jsme měli v bytě předtím. V podstatě 1,5 násobek plochy baráku oproti ploše bytu za stejnou cenu jako byl byt v bytovce (kde navíc byli ze všech stran, pod i nad sousedé - byla to zděná stavba). Náklady máme nižší i než moje kamarádka která ma TČ (po nějaké korekci za spotřebu energie domácnosti, svícení apod.), izolace domu máme naprosto totožné. Jejich TČ bylo podstatně dražší na pořízení.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya já si nestěžuji, že na něco nemáme. máme se lépe než jsme se kdy měli a věřím i v další zlepšování. ono je fakt vše o snaze a o prioritách. elektrokotel v našem domě není řešení. buď by byl jako průtokáč, takže ohříval málo a pomalu a na podlahovku v celém domě by buď nestačil nebo by jel furt na plno a žral jako kráva. byla by potřeba nádrž na ohřátou vodu a ta by nebyla kam dát, když by nám tam strašil kotel. tč bude zvenku domu a nádrž tím pádem může být v domě. budeme mít nucený oběh, aby byla teplá voda pořád a všude. už nás nebaví čekat půl hodiny než začne téct teplá. a když mi přítel spočítal, že hodinový provoz na plno u elektrokotle je 80,- a stejně nám nebude stačit na standard, který si přejeme a u tč nás vyjde na 8,- a stačit bude, navíc díky němu budeme mít téměř celý den noční proud, takže levnější el...já nevím jestli mi kecá a kde k těm číslům přišel, ale aspoň argumentuje. vy ne. vy jste uvedl jen pořizovací cenu. žádné jiné výhody, nevýhody a argumenty nepadly. původně jsme zvažovali jestli tč nebo plynový kotel. tím, že nakonec plyn nemáme se to vyřešilo. o elektrokotli jsme nepřemýšleli ani chvíli @jakuda děkuji, tak přesně takto to zvažoval přítel. tč může v případě potřeby i lehce chladit. navíc opravdu nemáme solár, krb ani jiné možnosti topení. a ani nechceme. když zvážíme jako vy komíny, revize, náklady na krb nebo něco jiného, tak proč pak nejít do jednoho pohodlného tč a mít vše v jednom a klid? komín také nemáme a není kde udělat. jasně, že jsme nechtěli být jako někteří a mít vše...soláry, krb, podlahovku, tč... k čemu...prostě jsme si vybrali, do čeho z toho chceme investovat a co oželíme a ono když vezmu, že mi stačí tč nebo to vše ostatní a náklady, tak jsme vlastně šul nul, ale s méně starostmi a vyšším konfortem
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius S tím se nedá než souhlasit. Na domě se dá obejít bez spousty věcí (a ušetřit tak), které jsou dnes běžně považovány za standard. Dvěma koupelnama počínaje (jednoznačně nejdražší místnost v přepočtu na m2) a inteligentním domem konče. Můj děda například odmítal i obkladačky v koupelně, protože to pro něj byla zbytečně drahá záležitost a argumentoval tím, že mu nevadí jednou za čas koupelnu přetřít vápnem. Vždy záleží na úhlu pohledu co je pro daného člověka důležité a bez čeho se dokáže obejít.
Odpovědět
Profilova fotka
@patiperra A kolik vás stála přípojka plynu? Nebo patříte mezi ty šťastné, kterým ji zbudovala obec až před dům a stačilo se připojit? Já netrvdím, že kondenzační kotel je špatné řešení, jen že nám se finančně nevyplatilo.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius no a vidíte. my máme dům bez komínu. je maličký a prostě není kde dělat kamna, komín a další věci, co ubírají místo a prodražují stavbu. krb by se nám sice také líbil, ale když to vidím u ostatních, jak ho mají a pak skoro nepoužívají a jen nepořádek okolo toho, strach o děti...je nám milejší vysněná teplá podlaha bez krbu. s tím, že s méně technikou se dá žít souhlasím a často je fakt méně starostí. ale chlap prostě obyčejný dům stavět nechce, chce modernu s vymoženostmi a staví a platí ho z větší části on, tak ať si své přání splní, když si to umí udělat, zařídit a zaplatit. ano, jsem netechnická "hloupá" ženská, takže budu potřebovat školení, abych se s vlastním domem pak vůbec domluvila :-N ale pokud bude muž spokojený, budu spokojená taky. vím moc dobře, co se životem a vztahem dělá nevyhovující bydlení, kde vás vše štve a nic není podle vás. to nemusel stavět dům a mohla jsem ho rovnou natlačit do panelákového bytečku. takže ano, pokud je to jen pro nadšence, tak fajn. ten můj nadšenec je a já budu raději, když bude běhat kolem co ho baví a budovat a spravovat si to než aby seděl jak hromádka neštěstí a depkařil celou rodinu. navíc jsem si ani jednou nepostěžovala, že máme vysokou hypotéku. podle mě máme naprosto běžnou průměrnou hypotéku a cena domu bude o dost vyšší než kolik jsme si na něj půjčili. nevidím problém
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda přesně tak. u nás plyn nebude, takže zvažovat kondenzační plynový, komín a další nemá smysl. elektrokotel je nedostačující, nevyhovující. tuhá paliva jsou u nás také pasé. takže co nám z toho vyplývá...to co vám. s inteligentní domácností ho také krotím. nechci mít doma na čidlo a elektro úplně vše a na to fakt ani nemáme peníze. ale nějaké ty věcičky budou a také si to vše natahá a naprogramuje sám, takže to na tolik peněz nepřijde. já nebudu muset např. rolovat každou žaluzii na baráku ručně a on bude spokojenej, že si splnil přání a já nakonec taky, že se méně naběhám a že on se spokojeně usmívá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius souhlasím, že by se na domě dalo hodně ušetřit. spousta věcí by tam být nemusela nebo v horší kvalitě, primitivnějším provedení atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@patiperra a proto jsme zvažovali, zda investovat do tč nebo jako vy mít kondenzační plynový. tam ten poměr výkon a cena vychází jinak než když srovnáváme s elektrokotlem. ale plyn ani komín nemáme, takže zrazovat nás od tč nemá smysl. nějak topit musíme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda tak já nevím, ale v patrovém domě byl standard mít dvě koupelny i před 40 lety. apsoň tedy ve všech domech, které jsem navštívila byly a nebyly to nově vybudované koupelny, ale opravdu prehistorické hrůzy :-N takže ač jsou to drahé místnosti, tak to nepovažuji za žádný nadstandard, jako třeba tu inteligentní domácnost. my budeme mít nahoře klasickou koupelnu a wc zvlášť jako má každý dům či byt. a dole je další místnost, protože přece ze zahrady nebudeme běhat až nahoru :-N to samé po jídle. zároveň musím někde i prát atd. takže dole je to taková koupelna pro návštěvy a prádelna, je tam sprcha na případné největší odbahnění dětí...proti přítelovým rodičům to máme vlastně malé a skromné. oni mají tyto místnosti v domě 3 a to je dům oněch 40 let starý
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda přítel je podobného ražení jako váš děda. taky nemá problém kde co raději častěji přetřít :-D
Odpovědět
@blahova_andrea Jednym slovom kecas nezmysly ;) Mne uplne stacila info, ze elektrokotol ak pojde hodinu na plno zozerie elektrinu za 80kc - to by ten kotol musel mat vykon 32kW, co je absolutny nezmysel. Jedine, ze by ste vytapali polku ulice. Podlahovka je nizkoteplotny zdroj vykurovania, co znamena, ze otopna voda ma tak 30-35 stupnov, na co vo vacsine novostavieb staci 6-9kW kotol, ktory beztak bezi na najnizsom stupni vykonu, pretoze len dohrieva vodu. To v skratke znamena, ze hodinova prevadzka ak bezi stoji asi 5-7kc. Tolko k faktom ;) Vzhladom k tomu sa uz nema zmysel vyjadrovat k dalsiemu a kedze tomu ani nerozumies vlastne, tak by to bolo aj zbytocne. Ked mate zle vypocty, tak sa ani nedivim tym rozhodnutiam ;)
Odpovědět
@blahova_andrea Já neříkám, že to má být v horší kvalitě, to není cesta, jak ušetřit. Ale např u toho int. domu je to hodně diskutabilní. Na co dnes potřebujete obyčejného elektrikáře, na to budete potřebovat specializovanou firmu nebo se bude muset manžel specializovat a následně trávit docela dost času vlastní aplikací, hledáním a řešením problémů, které by jinak neměl :) Některé prvky si umím představit, že dávají smysl, jako třeba pro bezpečnost, ať už proti zlodějům nebo bezpečnost jako je havárie vody atp. Ale nějaké světelné profily podle toho, kdo přišel domů, ovládání domu po internetu atp. mi příjde jako zbytečnost a i bezpečnostní riziko. Na druhou stranu někdo staví ze sirek Eiffelovku, někdo si hraje s domem ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya možná píšu nesmysl. sama jsem řekla, že tomu nerozumím, nejsem technicky zdatná a spoléhám v tom na chlapa. já sama bych se do stavby domu nikdy nepustila. to je jeho projekt. já si naprojektovala kuchyni :-D k těm počtům...včera otevřel stránku s nějakým elektrokotlem za 10 a počítal to dle uvedených parametrů. dobře, spočítal jsi ohřev vody do podlahovky. a ty se myješ ve studené vodě? teplou doma nemáte? podlahovka snad není to jediné, co mi má kotel vyhřívat, ne? a vodu na mytí tedy rozhodně nechci mít jen 35st!
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius to je právě to. on je nadšenec a prostě ho to baví. on se v tom chce šťourat a zdokonalit se a prostě tomu velet sám. já to beru tak, že je to lepší než aby hrál automaty nebo chlastal :-N a on žádný koníček není zadarmo, ani třeba zdravý sport, když pominu nešvary jako kouření. tak mu něco taky nedopřát? my opravdu nehodláme jít cestou extrémů jakou jste popsal, jsme přízemnější. jde nám jen o základní prvky spíše ohledně té bezpečnosti.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@deto_oesya ano, nerozumím mnoha věcem a proto čtu a diskutuju, abych se něco dozvěděla, abych se obohatila, abych od některých věcí pobrala aspoň nějaké základy.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea píšeš, že budete mít "malý" dům. Nevím, co to znamená, ale na malý dům stačí elektrokotel. TČ je opravdu zbytečně drahá záležitost. A tu větu, že budete čekat půl hodiny na teplou vodu taky nechápu...
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea nevyhřívá náhodou teplou vodu v kohoutku bojler a ne elektrokotel? Taky nejsem technický typ, ale kotel jede jen v zimě, jinak je vypnutý ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
není už to trošku mimo téma této diskuze?
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici všude, kde jsme kdy bydleli dost dlouho trvalo než dotekla teplá voda až do kohoutku
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici my ale budeme tč vyhřívat vše, nemáme místo na bojler i kotel
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka souhlasím. více tu přítelovo rozhodnutí ohledně vyhřívání nebudu rozebírat. stejně s ním tato diskuse nic neudělá :-D
Odpovědět
@slabici No, nevím, jak to kde mají, ale hledal jsem, co se píše ohledně TČ a ohřevu TUV a našel jsem na jedněch stránkách tyto(zavádějící) informace:
Použití tepelného čerpadla pro ohřev TUV Vám přinese neuvěřitelnou úsporu až 60% nákladů oproti elektrickým boilerům. Zároveň získáte komfort teplé vody "kdykoliv", nikoliv jen ráno nebo zkraje večera díky ohřevu pouze v nočním tarifu.
Nevím, máme bojler a teplou vodu kdykoli a to nás je 5.
Požadavek ohřevu TUV nad 45°C je neefektivní Tepelné čerpadlo fyzikálně dosáhne efektivně ohřívat teplotu na cca 45°C. Vyšší požadovaná teplota znamená ohřev pomocí elektrických patron a tedy mnohem vyšší spotřebu elektrické energi.
Nevím, jestli je to efektivní, ale rozhodně je to nehygienické....Legionelle se daří od 20°C do 45°C....

Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Každého věc, co si dá do baráku ne?
Odpovědět
@zuzana_ka Však jo, jen si tu tak diskutujeme, ne? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius ale tak nemáte ten bojler nastavený tak, aby ohříval jen při nočním proudu, ne? my třeba teď bydlíme tam, kde je to takto nastaveno a fakt super, když jsme doma čtyři a nehrozí nám se každý večer všichni umýt, protože už po dvou lidech jsme bez teplé vody :-p já myslím, že je dneska možností dost, tak se pro každého nějaké řešení najde a jestli bylo dobré se stejně ukáže až časem, protože pro každou rodinu a každý dům je nejlepší trošku něco jiného
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius No jasně! Někdo nový si chce přečíst diskuzi na téma "hypotéka s příjmem 34tis" a tady se akorát dohaduje o tom jestli čerpadlo nebo kotel :-D
Odpovědět
@zuzana_ka No jo no :-D 8-)
Odpovědět
@blahova_andrea Máme bojler 160l nastavený na noční proud a teplotu 60°C. A stalo se mi snad jednou, že jsem měl vlažnou vodu večer, když se holky fakt cachtaly.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?