Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
@rimmer nehledě na to, že na starých domech, jsou mnohem vyšší náklady na energie. Moji rodiče platí měsíčně 5-6 tisíc, já se vejdu 2500-3000. To co bych ušetřila na hypotéce, projedu na poplatcích.
@ookami_hime to tam je tak přísný územní plán? my teda máme maličkej pozemek a taky nám zastavěnost hodila čáru přes rozpočet a museli jsme celý dům zmenšit
@nikinnna Fakt?! Větší náklady? to jsou mi teda novinky.. Ne teď vážně, je jasné že ze starého domu žádný pasiv už neuděláte, ale dá se zateplit, dá se tam topit třeba pevnými palivy.. Nicméně kolem a kolem mě je úplně jedno co si zvolíte za bydlení a kolik si budete platit, já tu jen nabídl svůj pohled..
@rimmer ale já chci dům proto, abych měla taky nějaký pozemek. Když opomenu, že do Brna je to mnohem dál, tak můžu rovnou bydlet v bytě, protože to nemá žádný dvůr. Takže dám 1 milion za dům, 1,5 milionu do rekonstrukce, budu dojíždět dál, na energiích si pěkně připlatím a stejně se dítě nebude mít kde hrát.
Mimochdem okolní vesnice jsem myslela Rajhrad, Bratčice, Němčičky, Hrušovany, Ořechov, Sobotovice... V Brně chci být za 10 minut, čas je mi vzácný.
@rimmer no ale 1,5mil. stojí ten starý dům na opravu, ne? a ono bourání a odvoz sutin není zadarmo a přestavba a rekonstrukce je časově i finančně často mnohem horší než stavba nového domu. mě to pořád vychází tak, že je to cena pozemku a místo, abych mohla rovnou začít stavět, tak mi tam ještě zavazí dům :-N ale fakt záleží v jakém je tedy stavu a na náročnosti nového majitele :-)
@nikinnna syrovice? tam koupila známá starý dům a teda vědět tehdy, co ví teď, tak by do toho asi nešli. my bychom do toho tedy určitě nešli. vůbec tedy nevím za kolik ho tehdy koupili, to je fakt. ale byl maličkej, počítali časem s obytným podkrovím a i to jim myslím pak padlo, že neprojde. a co vypadalo že bude stát xy, tak nakonec samé skryté další věci a navyšování nákladů. protože jak už se do toho jednou kopne, tak už prostě nejde udělat jen něco. ani to myslím nemá smysl :-N
@zmrz_lina zázraky se dějí? :-) zase možná oni tedy nejsou mobilní a jsou závislí na dopravě a ta je asi lepší 5km od prahy než vesnička dál. my jsme na brně skoro nalepení, tak bych čekala lepší dopravu než tu a prd :-N
@blahova_andrea Jj, máme dům v těch nových zástavbách :-). Do starého domu, bych nešla ani za zlaté prasátko. Dáš do toho co do nového a pořád máš starý barák :-/...
@nikinnna No a já chci zase helikoptéru, ale jaksi na to nemám. Chcete být v Brně za deset minut, OK, tak si nachystejte pár mega, pokud je nemáte, tak se připravte na mastnou hypotéku, to je vše samozřejmě v pořádku, pokud máte i adekvátní příjmy a zvládnete to. Pokud něco z toho chybí, tak se holt budete muset víc otáčet v práci, snížit nároky a nebo doufat, že ekonomika bude pořád šlapat a vy tu hypo co bude třeba na doraz utáhnete..
Já chci taky barák, ale holt když nemám zrovna top zaměstnání a velkou výplatu, tak jsem musel koupit levnější pozemek v místě kde lišky dávají dobrou noc a kde do práce to bude bohužel 20 minut autem a navrhnout si takový barák, kde mi postačí zhruba dva miliony na to abych ho postavil, protože odmítám být na desítky let otrokem banky, všechno jde, když se chce..
@blahova_andrea Podle těch pár fotek to nevypadá na nějaký velký problém, záleží na tom co si majitel navymýšlí, ale já bych to viděl svým pohledem s ohledem na to, že bych si vše udělal sám, tak na max dalších 500 tisíc (výměna oken , zateplení hlavně půdy, vlhký to asi není, nové podlahy.)
@nikinnna Ve stavařine se pohybuji celý život, tak mám celkem jasnou představu, počátek mé diskuze byl v otázce, zdali si i průměrně vydělávající mohou dovolit dům a já říkám že ano, ale bude to stará ratejna, která se dá vylepšit a podle schopností majitelů a jejich finančního rozpočtu se dá dosáhnout různého komfortu bydlení a nákladů, nicméně pokud člověk není moc zhýčkaný, tak opravdu nemusí mít několik milionů a bude bydlet jako člověk, jít za každou cenu do hypotéky na krev je dle mého blbost a uspokojování ega.
@nikinnna no a proč bych měl měnit střechu? na fotkách ta střecha nevypadá, že by byla rozbitá a teklo jí a je rovná, takže pravděpodobně statika také bude ok, je jen porostlá lišejníky a zasviněná zubem času, to ale není nic hroznýho.. p.s. přidejte ještě pár smajlíků, smajlíků není přece nikdy dost, když chybí argumenty.
@blahova_andrea jj, většina těch obcí má třeba max. koeficient na 20%, hromadu podmínek ve smyslu min. 2m od plotu z každé strany a do toho koeficientu často počítají úplně všechno včetně vydlážděné příjezdové cesty. I v obcích, kde to dřív šlo bez problémů už je to omezené, takže na běžný baráček je potřeba obrovský pozemek. Sama bych upřednostnila takovou velikost, na to běžnou stavbu a byl by klid, ale bohužel mi není přáno :-D
@rimmer já mluvím o tom domě, co jste mi poslal, jakože super kauf. Ten rozhodně nemá rovnou střechu a spíš vypadá na spadnutí. Smajlíci jsou fajn, taky se nějak tvářím, když mluvím :-)
Už od včera diskuzi sem tam pročtu a nedá mi to, musím se také zapojit...
@deto_oesya Tuhle debatu jsem nedávno vedla se svou skoro tchyní, která zastává podobné názory jako ty... Nás se to, naštěstí, dle našeho názoru netýká, peněz na splácení naší hypotéky a pohodlný, běžný život, máme podle nás dost, ale to je teď vedlejší...
Pojďme se zcela oprostit od reality a předpokládat... Co si myslíš, že by se stalo, kdyby všichni mladí po střední škole vyrazili studovat obory, které ty považuješ za perspektivní? Pravděpodobně by se v těchto oborech pak chtěli uplatnit, že? Asi by se tedy po nějaké době poptávka po těchto odbornících zela naplnila? Už by se tedy nejednalo o tak perspektivní obory, protože zájemců o místo by bylo na každém rohu deset?
Jak jsem se snažila vysvětlit skoro tchyni, je to tak trochu utopie, někdo ty hůř placené práce prostě dělat musí. Pokud se všichni začnou cpát nahoru nahoru, dojde pouze k tomu, že lidé začnou ze stran odpadat dolů. Pokud si pracovní trh představíme jako pyramidu, kde dole jsou ta nejméně a nahoře naopak ta nejlépe placená místa...
Stejně tak se každý nemůže sebrat a odstěhovat se 150 km daleko - například kvůli rodinným vztahům a potřebě postarat se o stárnoucí rodiče. Nebo i jen proto, že chci, aby moje děti neviděli babičku a dědečka jen o prázdninách, Vánocích a pár dalších víkendech v roce, to je zase můj důvod, proč zůstat zhruba na místě a přizpůsobit se tak místní cenám.
@zmrz_lina ono taky záleží co znamená 30 minut dojíždění, do Prahy občas 30 minut dojíždíme z Číčovic :-D ale jinak lpím na tom především protože by to pro mě znamenalo každodenní vcelku zdlouhavé dojíždění a toho jsem si jako mladší užila víc než dost. Lokalitu pro práci měnit nechci, přinejmenším protože bych musela stěhovat komplet firmu. A v neposlední řadě jde i o rodinu. Rodiče zůstali ve městě sami (moje i manžela), veli často se stává že je potřeba dojet něco vyřídit, s něčím pomoct apod. taková dálka už je velmi náročná. Pro nás je nereálně se stěhovat i na druhý konec Prahy. Mohli bychom teoreticky jít na východ, je to tam o něco levnější, ale nevyplatí se nám to časově.
A v neposlední řadě asi i životní styl. Máme veškeré zázemí tady a jsme zvyklí bydlet relativně v těsné blízkosti přátel a rodiny, skoro každý týden se řeší nějaké akce, vzájemně si dost vypomáháme a ono už i 10 - 15 km je dost daleko. Ona jedna věc je dorazit na hranice a věc druhá je dojet ještě na cílové místo. Proto hledáme buď přímo v Praze, což ale asi neklapne, nebo opravdu v hodně těsné blízkosti. Aktuálně koukám po Zbuzanech apod., pro naše potřeby by to bylo téměř ideální. Být po mém, tak bych nejraději zůstala na okraji Prahy, ale když za cenu bytu můžeme mít barák těsně za hranicemi, tak mi připadá škoda toho nevyužít :)
@kataw jenže tohle vychází z předpokladu, že všichni jsou schopni dělat všechno, ale takhle to právěže není. I kdyby všichni vyrazili dané obory studovat, tak opravdu každý nemá na to se stát kvalitním lékařem nebo právníkem. Na druhou stranu třeba na skladníka jsou ty požadavky o dost nižší. Ty lidi to fakt nedělají ze samaritánství, ale protože to buď nechtějí nebo na to nemají...
@nikinnna Já mluvím o stejném domě, který jsem poslal jako důkaz, že i v okolí Brna jde hned tak z fleku najít dům i od někoho, kdo vůbec reality v této oblasti nesleduje a který má poměr cena/kvalita bydlení na první pohled uspokojující a který je dostupný i pro průměrně vydělávající.
Ale děkuji, že jste se tak krásně střelila do nohy tím zbytkem té vaší emotivní reakce, protože každý hned může kouknout a vidí. Střecha je rovná, dál už nemá cenu se s váma bavit.
@ookami_hime to je pravda, já taky netvrdím, že to je reálné, ale pro část populace z toho vyjít můžeme. Představme si, že by například všichni budoucí učitelé místo pedagogiky vyrazili studovat něco perspektivnějšího? Kdo by po nějaké době učil naše děti? Ano, asi by jejich kritický (nebo mnohem kritičtější, než je dnes) nedostatek nastartoval růst mezd v tomto oboru, aby přilákali nové absolventy SŠ ke studiu pedagogiky, ale co až by se zase s vidinou lepších výdělků poptávka naplnila... ?
Chtěla jsem tím jen říct, že se tohle téma nedá tak jednoduše paušalizovat a říct, kdybyste Vy všichni, co máte VŠ studovali něco perspektivnějšího, máte se líp, protože dřív nebo později by to přestala být pravda, pokud by se tím všichni skutečně řídili...
@kataw jo to jo no. I když zrovna co se týče pedagogů, tam zas hodně záleží kteří se tím myslí... MŠ a ZŠ učitelky asi ne, ale třeba na SŠ a VŠ nás učilo dost externistů. V technických oborech je dost málo odborníků mezi pedagogy, tak to ti lidé dělají jako dodatek k běžné práci. Nic z toho se zkrátka nedá použitelně paušalizovat, každý máme jiné schopnosti a představy a saozřejmě vždycky tu bude někdo kdo bude vydělávat míň a někdo víc, na druhou stranu každý máme jiné požadavky. Znám spoustu lidí, kteří utíkají z měst na míle daleko, protože je tam na ně rušno a jsou perfektně spokojení se svou rádoby "podřadnou" prací na vesnici. Na vesnici si tím vydělají rozhodně víc než támhle programátor, protože pro toho by na vesnici jednoduše neexistovalo uplatnění a jsou spokojení. Samozřejmě nelze očekávat, že všichni se budeme mít stejně, trh to vždycky zreguluje a je to tak správně :)
@ookami_hime no tak u nás je to taky tak. člověk prostě nemůže postavit to, co chce, ale to co mu dovolí pozemek, úřady, finance a statik :-D pokud teda nepatří mezi ty hodně majetné, kteří si vše uzpůsobí. běžný smrtelník jede na kompromisy
@kataw 360m, ale jsou samozřejmě i menší. jsou i domečky bez pozemků, jen s vnitřním dvorečkem. ale představu jsme původně měli právě tu 500-700. ale člověk musí být realista a pracovat s tím
@blahova_andrea a na tom Vám u Vás dovolí postavit novostavbu? To je nějaká proluka nebo jak?:-) My teda máme zhruba to, co nám stačí, mohlo by být i trochu míň, ale máme 718 a musíme stavět se sousedy dvojdomek, protože náš územní plán má za to, že pod 800 metrů je málo a samostatně stojící RD tě postavit nenechaj :( Děs...