Má smysl zkusit hypotéku?

Zdravím, hádám, že takových dotazů je tady spousta, ale raději se zeptám k aktuálnímu datu a podmínkám, než pátrat v několik let starých příspěvcích. Aktuálně řeším, že bych se do pár měsíců potřebovala stěhovat ze spolubydlení a jelikož mě moc nenadchla představa dalšího spolubydlení a nebo samostatného nájmu, začala jsem uvažovat o hypotéce... bohužel nevím, jestli je to v mém případě vůbec reálné. V práci mám smlouvu na dobu neurčitou, nemám žádnou půjčku, čistého plat něco málo pod 30K, vlastní úspory kolem 200K. Byt bych potřebovala v Praze nebo alespoň v blízkosti Prahy s nějakou slušnou dojezdovou vzdáleností (veřejnou dopravou). Případně jsem přemýšlela i o "návratu ke kořenům" a to do Olomouckého kraje. Bohužel bych ale možná nepochodila s prací, i když jde dělat na dálku, nevím jestli by mi firma umožnila u nich zůstat, když bych už nebydlela poblíž a nemohla v případě potřeby dojet. Každopádně to je trochu OT úvaha. Zajímá mě spíš jen tolik, jestli je to s takovým základem vůbec reálné? Nemám možnost ručit jinou nemovitostí, ani si od koho půjčit (na základ) nevím ani, jestli je stále možné si vypomoct překlenovacím úvěrem ze stavebka? Které tedy nemám, ale četla jsem, že se to dalo využít jako varianta, když člověk nemá těch 20% základu. A taky by mě zajímalo, jak fungují služby hypotečního poradce? I kdyby mi řekl, že to v mém případě nemá význam, tak na kolik tak finančně vyjde ta konzultace? Omlouvám se, moc o tom nevím. Díky.
Odpovědět
1
2
@baarcaa Asi nejjednodušší by bylo najít kamaráda s výhodama, u kterého by jsi za ty výhody zdarma bydlela i se stravou a mezitím něco našetřit..
Odpovědět
Finanční porad e je naprosto, totalne zdarma. Je placen az od banky, z pripadné hypotéky. Mohu vam poslat kontakt na nasi naprosto uzasnou fin. poradkyni, v Praze, ta vam hned na prvni schuzce rekne, na jakou hypo dosahnete a jak to udelat. Kupovali jsme s ní dům a 2 domy stavěli.
Odpovědět
@norikakaa Tak super, poprosím o kontakt do sz. Děkuji moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@baarcaa Pokud máte našetřeno 200.000,- Kč a nemáte do zástavy jinou nemovitost (například pomoc od rodičů), tak je to celkem jednouché. Banky půjčují maximálně 90 % hodnoty nemovitosti, musela byste tedy koupit byt maximálně za 2 mil Kč. Pokud se podíváte na realitní servery a najdete něco, co se vám za tuto cenovku bude líbit a bude to ve slušné lokalitě, tak má cenu o tom popřemýšlet. Pokud by v této ceně nic zajímavého nebylo, tak to chce ještě něco našetřit. PS: Pokud by byla pomoc od rodičů v podobě zástavy jinou nemovitostí, pak byste si mohla dovolit i dražší nemovitost, ale chce to opět promyslet, aby výdaje na bydlení byly přiměřené příjmům a ostatním výdajům.
Odpovědět
No, tak to asi úplně jednoduché nebude. Budu komentovat pouze situaci Prahy, protože Olomouc neznám. Praha: pokud nemáte jiné zdroje/ještě další zástavu tak je to nereálné. Viděl jsem prodávat 1kk ve starší zástavbě za 3M. (Byl to tuším Černý Most) Nejbližší okolí Prahy: Satelity Prahy jsou taky nereálné, ceny jsou skoro stejně jako v Praze Trošku dál od Prahy: tam už to je reálné, Da se za 2M sehnat 2kk i na vlaku, například Milovice. Nevýhoda: do centra Prahy tak za 45 minut. + Cena pásem. Sám jsem podobnou situaci, řešil v roce 2019, a jsem rád že jsme nakoupili, do dneska má ta nemovitost cenu + 40% a dneska bych si ji nemohl dovolit.
Odpovědět
@vladimirsvorba Takové možnosti bohužel nemám. Aktuálně mám celkem výhodné bydlení, u kterého se šetřit dá. Ale obávám se, že pokud bych si musela platit full nájem v Praze (taky nechci jít do úplně malého kamrlíku, kde se sotva otočím a nemám ani prostor na své věci) tak už na to šetření zase až takový prostor mít nebudu. @thomas256 Ano, bohužel jsem na ceny koukala a dávat 3M za malé 1KK není něco, co by mě úplně nadchlo. 😬 Bohužel už mi taky není dvacet, ale o deset let více, takže nějaký šetření a spolubydlení na dalších deset nepřipadá v úvahu... Suma sumárum, mimo Prahu by to reálné bylo s tímto základem, v Praze asi jen horko těžko... Není tedy možnost mít k hypotéce ještě i nějaký další úvěr? To už jsou tak přísné podmínky, že pokud nemá člověk stovky tisíc na účtu, tak smůla? Vypadá to, že jsem se trefila do té nejhorší možné doby na nákup nemovitosti...
Odpovědět
@baarcaa No dá, ale záleží jestli vám to dají, protože všechny úvěry se počítají do limitu a teď nevím kolik je (45% -50%?) což při příjmu 30k je limit 15k. Spolu s tím, že spotřebáky mají daleko vyšší úroky. Může a nemusí se to vyplatit. Doporučil bych kontaktovat finančního poradce, který vám předběžně řekne na co by jste dosáhla.. Ale Teď koukám i na ty Milovice a je to hrozný 😞 S láskou vzpomínám když jsem tam kupoval byt v roce 2015 za 1 100 000 Kč... https://www.sreality.cz/detail/prodej...
Odpovědět
Tak co zkusit najít partnera co je alespoň trochu zajištěny, ve dvou se to lépe táhne 🙂
Odpovědět
Jo spousta lidí mi říkala, že na byt který si mohli před lety dovolit by teď už třeba ani neměli... a nebo i dost lidí s hypo nechápe, jak to, že "na to někdo nemá" když se to dřív celkem v pohodě dalo... nj, teď jsou ty podmínky úplně jinde... bohužel dřív jsem tohle nemohla řešit už vůbec, tak je mi tak nějak k ničemu, jak to bylo deset let zpět. 😵‍💫 Ještě mě tak napadá... že ještě na tom šetření v novém nájmu samozřejmě budu muset dát peníze do kauce, provize atd. při stěhování. Takže to jsou další úspory v háji a než bych se dostala pak na původní částku, taky to nebude hned, natož k větší... 😞 Doufala jsem, že bych se nějakému mezibydlení vyhnula, jelikož to taky nebude zrovna levná záležitost... ale obávám se, že jestli teď skočím do nájmu, už se z něj nevyhrabu nikdy.
Odpovědět
@baarcaa kamarádka ted řešila to samé, plat má podobný jako ty. Ale z vlastních zdrojů dávala přes 400tis. Nepotřebuješ 20%. Nyní se hypotéky dávají na 10%, ale bez toho nejede vlak.. V Praze slušný byt pod 4 mil není.. Takze realné to je, Hypo ti snad dají a rozhodně lepší než opět jit do nájmu. Jen ta akontace 200tis je málo.
Odpovědět
@iveta_89 No napsala jste to o kus líp, než tady třeba pán v prvním komentáři, ale... i tak mi to přijde jako docela nemístná rada. Nevím, proč bych měla spoléhat na zajištění vztahem a nebo si dokonce hledat někoho na základě jeho dobrého finančního zajištění... samozřejmě že ve dvou lidech se takové věci řeší lépe, o tom žádná... ale řešit s někým hypotéku není dle mého věc, co se řeší po pár týdnech vztahu. Nehodlám se spoléhat na někoho dalšího, aby mi "zachránil zadek", navíc vztahy se rozpadají dnes a denně, pokud na to nemám sama, nemá dle mého smysl se do takových akcí ani pouštět.
Odpovědět
@baarcaa To nemá, ale u vás bude problém limit 2M na hypotéku pokud nesežene nějaké zdroje bokem...
Odpovědět
Článek se načítá
Tak to vypadá, že jediná varianta bude nejspíš znovu spolubydlení a šetřit co se dá... a nebo teda nebydlet v Praze. Uff.
Odpovědět
Profilova fotka
Zkusit se zeptat rodičů, jestli by vám nepůjčili, koupit alespoň 2+1, jeden pokoj v bytě pronajímat. Nebo si pozjišťovat, jak by to bylo v práci s home officem na dálku, rychlíky z Olomouce do Prahy jezdí, možná by tohle byla schůdnější cesta. Nezávidím teď mladým, kteří by chtěli vlastní bydlení, ceny jsou šílené a ne jenom v Praze. Nechci si ani představit, jak těžké to budou mít naše děti se zabezpečením bydlení.
Odpovědět
Profilova fotka
@baarcaa Ještě jedna poznámka s výhledem na budoucnost, pokud jsou čisté příjmy 30.000,- Kč a budeme se držet ukazatele DTSI na hodnotě 45 % (maximálně 45 % čistých příjmů jde na splátky úvěrů - bylo to doporučení ČNB, kterého se většina bank drží), tak pak by hodnota kupovaného bytu mohla být někde kolem 3 mil Kč.
Odpovědět
@maty56 bohužel, takovou možnost nemám... nejsem zrovna z dobře finančně zajištěného zázemí... už jako dítěti mi zemřel táta a moje máma sama bydlí v družstevním bytě, kde platí nájem, ta je ráda že utáhne svoje závazky, natož abych po ní ještě chtěla finance, co ani nemá... 🙂 jo je to krásný, když se člověk může obrátit na rodinu a nebo na partnera, ale kdybych takové možnosti měla, asi sem tento dotaz vůbec nedávám. Je to prostě jen na moje triko.
Odpovědět
@vladimirsvorba Víc bych si sama popravdě snad ani nechtěla brát... takže se základem 300K by to už reálné bylo? A jak je to pak s nějakými dalšími poplatky (třeba RK) to se pak dá taky nějak zaplatit z hypotéky? Nebo musím počítat s tím, že musím mít bokem i na toto?
Odpovědět
Profilova fotka
@baarcaa Reálné ano, ale musí vyjít odhad nemovitosti bankou na kupní cenu. Zástavní hodnota nemovitosti totiž může být nižší než kupní cena a pak potřebujete více peněz. I když se bude zástavní hodnota nemovitosti rovnat kupní ceně, tak nevýhoda je to, že se vydáte ze všech rezerv a bude trvat dlouho, než zase dostatečnou finanční rezervu vytvoříte. Provize RK se obvykle hradí z vlastních zdrojů a započítává se to do kupní ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
@baarcaa to je škoda, já ostatně taky nemám, u koho bych si mohla v případě potřeby půjčit, byť jsem z velké rodiny a vztahy máme nadstandardní. Ale jak se říká, kde nic není, ani smrt nebere. Taky se o zajištění rodiny starám s partnerem, bez finanční pomoci z rodiny, začínali jsme doslova z nuly, v podnájmu na starých postelích, žijící ze stipendia, kdy se nám vše, co jsme měli, vešlo do malého auta (při stěhování).
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě se ještě kombinovat 2 fin. služby na koupi bytu dali, ale jelikož je to dávno asi už to nejde. Já měla stavební spoření + hypo, normálně jsem to měla ve smlouvě. Ještě v roce 2011 jsme takhle kupovali byt, ale fin.trh se mění. Jinak ještě můžete zvážit druhou práci třeba na půl roku na rok a našetřit těch chybějících 100 tis, no není to úplně wau rada, ale v této situaci také nevím jak na to. Chápu, že spolubydlení už vás neba, také jsem kupovala první byt hlavně abych už neměla žádné spolubydlící. Držím palce ať se cesta najde.
Odpovědět
Situace v Praze je s byty asi docela šílená, já můžu jen dodat zkušenosti z Olomouce (a okolí), kde to s cenami nemovitostí taky není žádná hitparáda. Slušný byt pod 3,5M taky není snadné sehnat, spíš se pohybují kolem 4. Co se okolních měst týče, je to o něco lepší (Přerov, Prostějov nebo některý menší město okolo...). Ale jako dlouho dojíždějící ve směru Praha-Olomouc musím říct, že je to nechutná štreka. Vlak pravidelně zpoždění okolo 1 hodiny, nedá se na ně spoléhat, kolikrát jsem vyjížděla, měla mít 2 hodiny rezervu a stejně jsem dojela pozdě (jezdila jsem každý týden skoro 6 let...), na trase neustále výluky. Autem to není časově o moc lepší, finančně už vůbec. Takže já bych třeba do Prahy z Olomouce už dojíždět nechtěla...
Odpovědět
@emafrost Ne, takové velké dojíždění, to určitě nechci... to já spíš myslela tak, že bych spíš full time pracovala z domu, u mojí práce to není problém... za poslední rok jsem byla v kanceláři dohromady možná tak 20x, jenže to bylo kvůli pandemii a nevím, jestli by mi ve firmě na něco takového kývli... spíš ne, ale nezjišťovala jsem to zatím. Ono moct mít práci co mám a moct žít zase na Moravě, asi neváhám... na druhou stranu, mám ráda i Prahu a odcházet se mi taky úplně nechce... našla jsem inzerát na krásný byt 2+1 za 2,5M ve městě, kde jsem žila a kde mám rodinu, což by bylo prostě parádní... ale bylo by to super s platem, co mám v Praze... zase dát stejný peníze (spíš více) do 1+KK jen abych byla v Praze... no jsem z toho dost na vážkách.
Odpovědět
Profilova fotka
@baarcaa neříkám že je to řešení pro vás, ale jelikož ceny pořád rostou... Je varianta koupit byt, na který dosáhnete, tam kde máte rodinu, pronajímat ho a žít v podnájmu v Praze. Finančně to nebude výhra, ale obávám se, že mít vlastní nemovistost bude jen těžší. Jsou samozřejmě očekávání, že budou byty klesat, ale v Praze bych to úplně nečekala. Samozřejmě úplně ideální řešení to také není...
Odpovědět
@baarcaa Provize platit rk je hloupost, na fb nebo treba na bazos.cz je spousta majitelu bytu,kteri ti byt pronajmou bez rk.
Odpovědět
Profilova fotka
Na Prahu to asi nebude, ale zkuste se podívat po okolí (Kladno apod.) má docela dobré spoje a je tam i občanská vybavenost...
Odpovědět
@baarcaa Hele nevím, kamarádka dává za byt bez poplatků, velmi malé 1+kk v Praze, 14 tis. Tak to jako za stejnou cenu nějakou garsonku a ne blbou na hypotéku seženeš taky. Otázkou je, jestli to není pro tebe moc.
Odpovědět
@tulda27 popravdě, to už mě taky napadlo, jenže město, kde bych eventuálně chtěla byt není úplně terno, že by tam ve velkém frčel podnájem... takže se trochu i bojím, jestli by se mi byt povedlo nějak rozumně pronajmout... @catle jo tak samozřejmě o takových nabídkách vím, ale tak taky se nemusí poštěstit něco pořádného... a i kdybych to neřešila s RK, tak asi budu potřebovat s těmi věcmi kolem pomoct třeba od hypotečního poradce, nebo prostě od někoho kdo tomu rozumí více než já... jako někde si tam šmelit smlouvu s někým na základně inzerátu z bazoše se mi nezdá jako úplně top krok... 😄 @bayt to mi přijde za nájem docela dost, koukala jsem i na nájmy a třeba před chvílí jsem viděla 2+kk za desítku i s poplatky, až jsem si říkala, že to snad ani není možné. Pokud jde teda o hypo, tak to asi pak smysl dává... problém je, že bych teda ráda víc než garsonku (ideálně tak 2+KK nebo 2+1) doma trávím opravdu dost času a představa, že pracuju pomalu v kuchyni, kde mi u hlavy hučí lednice mi není úplně příjemná... jasně, moje představy a reálné možnosti se nemusí úplně shodovat... to už bych snad radši i odešla z Prahy, než si za tři mega koupit nějaký "kumbál"...
Odpovědět
@baarcaa Je to 1kk ale docela fajn lokalita a prostorny balkon. Myslim si, ze single s takovym prijmem je 2kk v Praze absolutne nerealny.
Odpovědět
@bayt No v dnešní době asi bohužel ne... uvidím, asi si domluvím nějakou konzultaci s poradcem a zkusím se od něčeho odpíchnout... zatím je několik variant, ale vždy je to něco za něco...
Odpovědět
Profilova fotka
No těžká rada, já tedy startovala z 1kk na Praze 4 a to byly ceny úplně jinde. Lednice byla na předsíni a vešlo se ke mě až 15 lidí. Tak přeji, ať to dobře dobře dopadne.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?