Nová zelená úsporám - Pasiv+

Dobrý den, je tu někdo, kdo řeší NZÚ Pasiv+ pro novostavbu od 2024? Máme zpracovaný PENB, kde spadáme do A. Rádi bychom využili dotační program, ale neustále nám chybí informace, tak bych byl rád, kdyby se někdo našel, který řeší podobnou problematiku. Přece jen dům má navržené zateplení, to je jasné, ale pak má navržená určitá okna v projektu, ale při výběru jsme zvolili jiná skrze cenu. Pak je tu otázka topení, co když zvolíme jiného výrobce? Jak to ovlivní ztrátu domu? Napadá mě se obrátit na zpracovatele PENB, sdělit mu dodavatele, které jsme si vybrali, aby nám PENB přepočítal. Nebo jak se daná problemtika řeší? Nechci ušetřit 100tis na oknech a pak zjistit, že dotaci nedostaneme. Energetický specialista mi řekne, držte se hodnot ze štítku, ale taková rada mi moc nepomůže při výběru dodavatele. Děkuji za pomoc.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od hon13zik:

Dobrý den, je tu někdo, kdo řeší NZÚ Pasiv+ pro …
@hon13zik Kolik Vám vyšla v energetickém štítku ,,Měrná potřeba tepla na vytápění,, v kWh/(m2.rok). Je to hned na první straně. Musíte se vejít do 20 kWh/(m2.rok) a tady mají obrovský problém bungalovi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od hon13zik:

Dobrý den, je tu někdo, kdo řeší NZÚ Pasiv+ pro …
@hon13zik U žádosti o dotaci jistě máte vypracovaný krycí list s parametry jednotlivých výrobků. Tyto parametry byste měl dodržet. Pokud je nějaká změna, doporučuji se obrátit na zpracovatele PENB, aby to přepočítal a potvrdil, zda je to možné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od hon13zik:

Dobrý den, je tu někdo, kdo řeší NZÚ Pasiv+ pro …
@hon13zik Realita je ve stručnosti taková, že prakticky celou výši dotaci spolkne dodavatelská firma a vám zůstane navíc nějaká ta starost s papírováním. Schválně zkustě poptat systém větrání nebo FVE nebo TČ se dvěma způsoby poptávky 1) s dotací a 2) bez dotace😁
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@hon13zik Realita je ve stručnosti taková, že pr…
@panlorenc No to sice ano, osobně bych všechny dotace zrušil, protože jak se ukazuje, když dojde k jejich zrušení, tak cena výrobku poklesne (např. u elektroaut) Na druhou stranu, vy můžete v klidu stavět dle daných parametrů projektu a energetického štítku a dotaci si vyřídit zpětně. Nikomu nemusíte sdělovat, že to chcete na dotaci..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@hon13zik Realita je ve stručnosti taková, že pr…
@panlorenc Proč by měl někdo poptávat způsob s nebo bez dotace? Nic takové se nedělalo u novostaveb v pasivním standardu a stejně tak je i možný nákup produktů ze zahraničí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@hon13zik Realita je ve stručnosti taková, že pr…
@panlorenc Hloupost, jediné navýšení při stavbě bylo zpracování dokumentů k dotaci, tuším 19 000 Kč. Tuto položku však zcela pokryla přidružená dotace. Nejsem zastánce dotací, nicméně kvůli své "hrdosti" tam půl milionu zdarma nenechám.
Odpovědět
Nikdo by Vám jen tak pronic za nic nenavrhoval drahá okna. Okna pro dotaci musí splňovat určité parametry (tepelné mosty, neprůvzdušnost, ...), takže je logické, že jsou třeba o 100 tisíc dražší oproti standardu. To samé asi budete řešit i u dveří. Nicméně se zeptejte projektanta, jaké okna co splňují. Na dotace lze zvolit 2 způsoby. Někdo jde cestou dotace na novostavbu, kdy musí splnit kde co (blow door test, papírování,...) a dostane asi 500 tisíc Kč dotaci. Někdo si dá minimum, aby vyšel energetický štítek (třeba TČ+komín) a dotace čerpá až po kolaudaci například na fotovoltaiku, rekuperaci nebo dešťovku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@panlorenc No to sice ano, osobně bych všechny do…
@rumcajk @rades8 @marfycz Kontrolní otázka soudruzi: "kolik stojí něco, co můžete mít a kolik zase něco, co musíte mít? 😁. A o důvodu a existenci dvojí cen u totožného výrobku se učí již na střední škole v hodině ekonomie. Ale rozumím tomu, že jsou mezi námi stále optimisti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@rumcajk @rades8 @marfycz Kontrolní otázka soudru…
@panlorenc Jako když budu kupovat rekuperační jednotku nebo TČ, tak prodejci nahlásím, že nebudu čerpat dotaci a on mi to zlevní? :D Jste mimo...
Odpovědět
Podle mne jsou dvojí ceny nesmysl. Nicméně dotace TČ a FVE prodražují tím, že je z důvodu dotací vysoká poptávka, takže si firmy můžou účtovat vysoké marže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rades89:

@panlorenc Jako když budu kupovat rekuperační jed…
@rades89 Nemusíš hlásit zda máš dotaci....oni se zeptaji a zjisti sami:-) Ročně děláme cca 15 domu...je to naprosto běžná věc. FVE 8kwp 374t a dotace zpět 165t. TA SAMA poptávka na FVE na toho samyho prodejce ale s tím, že stavebník má splnen PENB s rekuperaci a fve tak nepotrebuje tak nabidkova cena byla 205t. U TC, větracích systému je to v bledě modrým.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@rades89 Nemusíš hlásit zda máš dotaci....oni se…
@panlorenc Koho se zeptají? Kde si co zjistí? Prostě v betonárce poptám beton, ve stavebninach poptám cihly, pak poptam zatepleni, potom TČ, rekuperaci a tak dále. Nikdo se neptá, nikdo neví a nikoho ani nezajímá a ani nemá jak zjistit, jestli budu dotaci čerpat nebo ne. A jak barák dostavím. Tak odevzdám faktury a dostanu dotaci. Jsou to nervy a papírování, ale výsledek je ten, že stejný barák mám o půl milionu levnější než ten, kdo dá na vaše rady a dotace neřeší.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@rades89 Nemusíš hlásit zda máš dotaci....oni se…
@panlorenc Jinak, pokud je to tak, jak píšeš, tak všem říkej, že dotaci neřešíš a pak si ji vyřeš. Na 15 domech ročně ušetříš balík! Nemáš zač.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rades89:

@panlorenc Koho se zeptají? Kde si co zjistí? Pro…
@rades89 Ve tvým věku bys už měl být v obraze. Ale jinak je to hezký, že stále věříš na Ježíška. Je to pak krása...my máme práci a zisk a navíc jeste takový spokojený zákazník, co si myslí, že vypapiroval třeba 600t navic:-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@rades89 Nemusíš hlásit zda máš dotaci....oni se…
@panlorenc Píšete "FVE 8kwp 374t a dotace zpět 165t.", tzn zákazník zaplatí 209 tis. "TA SAMA poptávka na FVE na toho samyho prodejce ale s tím, že stavebník má splnen PENB s rekuperaci a fve tak nepotrebuje tak nabidkova cena byla 205t." Takže předpokládám, že těch 205t. je již po odečení dotace. Takže výsledné ceny jsou stejné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@rades89 Ve tvým věku bys už měl být v obraze. A…
@panlorenc Je dosť rozdiel, či je to dotácia na konkrétny systém (FVE, TČ, ...), alebo dotácia na novostavbu. Pri tej druhej mi stačí, že parametre čerpadla a okien splnia hodnoty, ktoré sú uvedené na štítku, na výrobci nezáleží. V praxi to môže fungovať tak, že si rekuperačnú jednotku, TČ, panely na FVE a všetko, čo potrebujem mať nakúpim kľudne v číne (ak to splní parametre) a potom si nájdem firmu, ktorá mi to zapojí, zareguluje, urobí revíziu a dá papier. A to potrebujem aj bez dotácie. Či budem alebo nebudem čerpať ich zaujímať nemusí a nič kvôli tomu drahšie nebude.
Odpovědět
@panlorenc "FVE 8kwp 374t a dotace zpět 165t. TA SAMA poptávka na FVE na toho samyho prodejce ale s tím, že stavebník má splnen PENB s rekuperaci a fve tak nepotrebuje tak nabidkova cena byla 205t." A nemáš to trošku popletené? Pokud má splněné PENB i bez FVE - tím pádem může využít dotaci na FVE i na novostavbu - tj. výsledná cena pro koncáka 205 tisíc (205+160). Pokud se v PENB počítá s FVE - dotaci na ni nemůže využít (nebo až po třech letech po kolaudaci)- tudíž cena 365 000,- Kč na úplně stejnou elektrárnu. A opravdu všechno souhlasí, akorát je to obráceně, než jsi psal. Jinak proč jsou FVE pro splnění PENB o hodně levnější než dotační? Protože tam ve většině jedeš jenom na splnění podmínek - většinou nemíváš baterie, ale akumuluješ do vody, nebývá třífázová, ale jenom jednofázová a co nejmenší. Neříkám že vždy, ale ve většině případů ano. To samé TČ - musí splňovat normy a účinnosti. A opravdu od toho samého výrobce TČ s SVT kódem bývá dražší, ale taky mívá lepší parametry.
Odpovědět
A ještě jsem zapomněla - firmu nemusíš informovat o tom, že na FVE nebo TČ budeš žádat o dotaci - dokonce si to můžeš rozmyslet až třeba rok zpět. Musíš si sám pohlídat parametry a použité komponenty podle dotačních podmínek, ale o dotaci si následně expost můžeš zažádat úplně sám. K tomu firmu nepotřebuješ. Potřebuješ předávací protokol a fakturu. Zprávu o instalaci bych si vyplnila a nechala podepsat ten den přímo na místě od toho, kdo to instaloval.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@panlorenc "FVE 8kwp 374t a dotace zpět 165t. TA …
@kekita Lenže SVT kód nie je podmienkou udelenia dotácie. Každý výrobok v EÚ musí mať certifikát udávajúci jeho parametre. Ak parametre splňujú tie, s ktorými sa počíta v PENB, tak to uznajú aj keby nemal SVT kód.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kekita Lenže SVT kód nie je podmienkou udelenia …
@roman_ já vím, nikde jsem nepsala, že svt je podmínka. Sami doma máme panely bez přiděleného svt kódu, ale u těch je to jednoduché (musí splňovat účinnost), ale třeba u TČ je to složitější a svt to zjednoduší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?