Diskusi odebírá 120 lidí

RD Rýmařov a zkušenosti s nimi?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Ahojky, stavíte někdo s RD Rýmařov? Případně jaké máte zkušenosti atd. atd. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa101 5cm od zdi, to snad nikdo nemá. Co vestavné skříně, kuchyňská linka. Jako to už by mohl být i požadavek, aby nebyl nábytek vůbec ne. 🤦🤦🤦
Odpovědět
@kikiwhite To už trochu zavání demagogií. Při určité relativní vlhkosti se vám v zimě začnou tvořit plísně v KAŽDÉM domě. Čím víc je izolovaný a méně větraný, tím spíše. Teplotní rozdíly na různých místech obvodových stěn vznikají také u KAŽDÉ stavby (viz odkaz v minulém příspěvku). Na druhou stranu - při relativní vlhkosti 50% a nižší by plísně vznikat neměli v ŽÁDNÉM domě. Pokud vznikají, je to na reklamaci. Je proto v případě reklamace třeba uvést, že relativní vlhkost v domě nepřekračuje 50%. Ale argument relativní vlhkostí je samozřejmě relevantní. To je fyzika a s tou nikdo nic neudělá.
Odpovědět
Profilova fotka
my prozměnu máme doma vlhkost 30-35% a zapíname zvhčovač....
Odpovědět
@zmrz_lina Skříně ve zdi se nechávám dělat vždy zásadně bez zad a to nejen kvůli vlhkosti (máme to tak i v bytě). Navíc tento požadavek platí jen pro obvodové zdi, ne pro vnitřní příčky.
Odpovědět
@lazlo u nas je tiez skor suchsie ako vlhko (okrem loznice v noci kde si to zadychame, ale ani tam to nieje cez 50) Inac meral som teraz infracervenym teplomerom tie ramy okien, kedze termokameru nemam a aj to je u nas nijak zle, hore, dole, aj naboku na rame okna je teraz okolo 16 stupnov, niekde 15. Zmeral som teda 3 okna ale vsade to bolo zhruba rovnako, v miestnosti kde bolo teplejsie tak hore na rame bolo 18 a dole 17...
Odpovědět
@zmrz_lina U kuchyňské linky je několik zajímavostí. Skříňky pod linkou od Lamontu mají zadní stěnu těch cca 5 cm odskočenou od stěny domu - zkuste si to změřit. Skříňky zavěšené jsou naopak nacpané až na stěnu, takže se bod styku chladného místa posouvá až na úroveň např. lamina uvnitř skříňky. Nicméně skříňky jsou zase zavřené, takže dovnitř by se neměl dostávat vlhký vzduch. Ale jinak souhlas - provedení kuchyně neodpovídá požadavkům RDR. Dále např. my máme veškerý nábytek daný tak, aby těch 5 cm od obvodových stěn bylo. Prostě jsme to rozvrhli tak, aby vestavěné skříně atd. byly u vnitřních stěn, případně u ostatního nábytku máme těch 5 cm mezeru. Taky se nám to nelíbí, ale lepší než mít plesnivé stěny... Dovolím si přidat dvě fotky z té uživatelské příručky, kde jsou ty požadavky jasně uvedené hned na první a druhé straně. Neříkám, že se mi to líbí, ale všichni jsme s tím i třeba nevědomky souhlasili...
Odpovědět
Profilova fotka
@kryton Dobra, tak jinak - ackoliv jsme absolvovali zdenou vystavbu a mnoho mokrych procesu, vlhkost v patre, kde je hlavni kouplena a v loznici susim pradlo, se pohybuje MAX kolem 50%, dole kolem 40%. 0becne vetrame v zime celkem malo od zacatku bydleni - vim, ze malo caste vetrani neni dobre (bydlime necele dva roky - 2 zimy). Plisne ale zadne nemame, dum je zcela suchy. Nevim, co je na tom za demagogii. Navic to myslim dobre, ja na vas nemachruju, mame uplne obycejny dum..chci vas naopak povzdbudit, at to tak nenechate...
Odpovědět
@kikiwhite problém je, že rdr je difuzne uzavřena stavba. Větrání je potřeba mnohem více než ve zděném domě, kde Vám vodní páry z části postoupí stěnou. My máme v domě igelit
Odpovědět
@kikiwhite Ono pojem "nenecháte" je takový... divný... Jako stavebníci jsme souhlasili s nějakými normami a způsobem provedení. To že jsme si normy nepřečetli nebo si plně neuvědomili co pro nás znamenají je jen a jen náš problém a za to RDR nemůže. To co normám neodpovídá je na reklamaci a reklamace RDR prozatím bez problémů řeší. To co normám odpovídá, ale nám se nelíbí je věc jiná. My, kteří již máme postaveno zde můžeme diskutovat nad tím, jak následky těchto nedostatků minimalizovat. Ti, kteří stavět teprve plánují si to zde mohou přečíst a z našich ať už dobrých nebo špatných rozhodnutí se poučit.
Odpovědět
Profilova fotka
@angus88 to je pravda, ten igelit...ano, tim to je urcite castecne horsi...ale proc jsou plesnive ramy oken? @pepa101 normy Ok, chapu, v tom mate pravdu (i kdyz porad si neumim predstavit kuchyn levitujici 5cm.od zdi)...ale ty ostatni veci (jinovatka v zadveri, prohybajici se podlahy, vrzajici a krupajici kde co, netesnici okna...), o tom jsem hlavne mluvila...mozna jsem jiny typ, ale ja opravdu o vsechnu bojuju, kdyz nesla oprava neceho, mam aspon slevu z ceny dila...my jim take dame 100% penez a ne jen treba 80%...tak i vyrobek by mel byt 100%..a kdyz neni, zaplatim za nej take mene...to je dle me fer...
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa101 nemám lamont, nemůžu soudit jak mají nebo nemají řešenou linku. Ale máme šatnu se skříněmi podél venkovní zdi, bez zad přesně z tohoto důvodu, ale když jsme ji plánovali a kreslili v projektu, nikdo nás na to, že máme počítat s 5 cm škvírou od zdi v případě skříně se zády, neupozornil (resp. fakt si to nevybavuju). Dostat to v příručce, kterou dostaneš při předávce hotového domu není úplně prozakaznicky fér. Obzvlast, když musíš u většiny skříní počítat s připevněním ke zdi, aby se ti kraviny vymyslejici horolezici deti nezabily.
Odpovědět
@kikiwhite Však já to nerozporuju. Pokud norma udává, že podlaha provedená určitou technologií se může prohnout při určitém zatížení, v určitém časovém odstupu od montáže a určitých okolních podmínkách o 5 mm (vymýšlím si) a bude určitým způsobem měření zjištěno, že se prohýbá o 6 mm, tak věřím, že to RDR bez keců opraví. Pokud se ale prohne o 4 mm a mě jako stavebníkovi se to nelíbí, tak je to jen a jen moje blbost, že jsem si před podepsáním smlouvy nepřečetl příslušnou normu, která mi udává maximální dovolený průhyb daného typu podlahy... Pak tu můžu jen sdělit svou negativní zkušenost s použitými normami a postupy, že se to prohýbá a potenciální stavebníci, kteří si to tu přečtou se můžou rozhodnout, zda je to pro ně OK nebo ne. My ostatní si můžeme akorát navzájem radit, jak dané stavební vlastnosti kompenzovat tak, aby nám to vadilo co možná nejméně. Nikdo nikoho z nás nenutil s RDR podepsat a věřím, že naprostá většina z nás si někdy někde v koutku duše vědomě řekla, že dřevostavba nebude tak kvalitní jako zděný dům, ale vlivem okolních faktorů - cena/rychlost výstavby/renomé RDR/špatná zkušenost se zedníky/ atd... atd... jsme se dobrovolně rozhodli, že do toho půjdeme.
Odpovědět
@kikiwhite Zdrojem vlhkosti interiéru není stavba (s výjimku krátkého období po postavení), ale činnost v domácnosti, Vaření, sušení prádla, koupelna, velké množství osob aj. Pokud máte, jak píšete vlhkost pod 50%, tak nemáte plísně, což je logické. Pokud byste měli DLOUHODOBĚ vlkost 70%, měli byste nejspíš plísně ve stejném domě i vy. Ve zděné stavbě bez parozábrany se pravda relativní vlhkosti 50% nebo nižší dosahuje snáze než v dřevostavbě s parozábranou. Proto je dle mého názoru vhodné pořídit rekuperaci, která vlhkost parádně a spolehlivě snižuje (někdy až moc). Jsou to prostě vlastnosti použitých technologií. Vlhkost 50% a nižší a současně plíseň - to je ovšem jasně na reklamaci úplně vždy.
Odpovědět
@zmrz_lina Tak já byl samozřejmě taky pěkně naštvanej, když jsem si poprvé v novém domě četl tu příručku...Třeba pro botník v zádveří jsme museli vymyslet takovou opičárnu až hrůza... :D Ale požadavek dle "příručky k obsluze" jsme splnili a běda, kdyby se tam objevila plíseň. V tu chvíli bych hned žhavil telefon, ať si to přijedou opravit.
Odpovědět
Vlhkoměr máme a motáme se okolo 40-45%. Takže to je v pohodě. Ale mezi okny (dvoukřídlé) je vysrážená vlhkost a když otevřu okno, tak horní vnitřní strana rámu je také mokrá. Dle mého možná špatně seřízená okna? Jinak ta skříňka v rohu nemá zadní stranu. Ale to byla možná naše blbost, jelikož v rohu byly plyšáci. Jinak s tou plísní oken nejsem sám
Odpovědět
Dle mého nekvalitní okna. Nevíte, co je to za značku? Já jen, jestli to není třeba z Polska
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pepa101 a oni RDR pred podepsanim smlouvy, kdyz vas lakali na kvalitu domu, nekomuu ukazovali nejake normy, ktere podstatne snizuji komfort bydleni (5cm mezera, prohybajici se podlahy apod)? Nebo kde je muze bezny zakaznik PRED stavbou zjistit? Jestli az pri predani v jakemsi alibistickem manualu, tak to je ovsem velice "solidni"... Bezneho zakaznika prece nemuze napadnout, ze si kupuje neco s nizsim komfortem bydleni a mel by na to byt pred podpisem smlouvy vyslovne upozornen, nebo se mylim? A ne vse zjistovat postupne az po nastehovani, napr. ze existuji jakesi velice nevyhodne normy a omezeni, ktere snizuji komfort bydleni a ktere musi bez reci prijmout...
Odpovědět
@kikiwhite Je to záležitost etiky. RDR se nechová eticky, když nám tyto informace přímo a nejlépe písemně nepředkládá před podpisem smlouvy. Kdyby to udělali, tak by s nimi velká část lidí nestavěla. Je toto jednání protizákonné? Předpokládám, že ne, jinak by se s nimi už lidé soudili. Na druhou stranu které společnosti se nás v dnešní době nesnaží v rámci zákonných mantinelů napálit, aby generovaly větší zisk? Vždyť by sami sebe okrádali :-) RDR na toto neetické jednání dřív nebo později doplatí a my, kteří již máme postaveno se můžeme jen modlit, aby tu za 20 let byl ještě někdo kdo nám ty naše skládačky bude opravovat...
Odpovědět
Na str. 1483 jsem daval fotku vch. dveri z termokamery a resil problem promrzani zespoda. Dneska jsem na ne jeste koukal, vytahl oba tesnici kartacky. Hlavne ten prvni, blize venkovni strane nevypal moc dobre a jsou ma nem mezery. Myslite, ze by to mohl byt zdroj problemu? Urcite je vymenim, ale zajimal by me nazor zkusenejsich. Diky ;-)
Odpovědět
@denimajk no doufám že to nebude nás případ. Kontaktovala jsem naše OC a tam me ujistili o tom že to nebude problém a zé nemusím mit obavu z drastickeho posunu vystavby
Odpovědět
@mariacek Děkuji, už jsem kontaktovala OC
Odpovědět
@kikiwhite Ta norma pro ten průhyb je obecná a platí pro jakoukoliv obytnou stavbu. To, že se k obvodové stěně nemá nadoraz stavět nábytek, je pravidlo, které třeba moje tchýně dodržuje ve svém domě již od druhé světové války. :-) U vnitřní zdi to problém není, ale ani tam ho většinou nepřirazíte až ke zdi, protože tomu brání podlahová lišta. A u nějakých skříní na zeď bych se nabál ani u obvodové zdi. Problémy bývají v hranách a rozích, ne uprostřed stěny (proto RDR/Lamont horní skříňky kuchyní montují přímo na zeď, jen spodní skříňky s odstupem.
Odpovědět
Profilova fotka
Přátelé, mám domek postavený lehce přes rok. Reklamace jsem měl, jednu dokonce nemalou (nebudu znovu rozebírat). Přesto tvrdím, že z mého pohledu vyrábí RDR dobré domy. To co připraví v halách je bez problémů. Další věcí je vlastní montáž -v dnešní době doporučuji někoho, kdo montazniky ohlida. A další věc je sedani domu a všech komponent -doporučuji setřídit dveře, okna. Bohužel ne každý servisak to umí dokonale. A nakonec je tu schopnost lidí starat se o dům jako takový. Větrání je jen jedna z podmínek používání domu. Vlhkost je problém v každé stavbě -a pozor na vlhkomery, ukazují všelijak. Jo, a jako poslední problém staveb vidím různé upravy domu podle zákazníka. Co jsem vypozoroval, standart dům má méně problémů, než dům s různými úpravami. Když to shrnu. Největší problém je dnes rychlost stavby na místě, ne všichni montaznici jsou perfekcionalisti. Pokud ohlidate toto, pak už jen doladit a opravit to, co se holt nepovedlo. Ale servis funguje a to je další velké plus -mimochodem, i servisaky je dobré si ohlídat. ;-) Stavěl bych znovu s RDR? Ano. Po 14měsících a dořešení všech problémů nemám zásadní problém s domem. Vchodové dveře OK, okna -koupelna lehký problém s rámem (pokud se neotira, objevuje se plíseň), ale jede tam stále pračka a susicka (je nas 6), ostatní okna O.K., podlahy O.K., schody nevrzou, praskliny opraveny... Mezery od venkovní zdi? Dodržet, ale v předsíni to řeším jinak. Polystyren 1cm (tloušťka soklu) a hned na něm lamino. ;-)
Odpovědět
Tak jsme pripraveni a pristi tyden se tesime na lesenare a montazniky. Doufame i ve slusne pocasi ;-) Mate nekdo cerstve zkusenosti s partou pana Gazdy? Cetla jsem zde na foru a pry spokojenost :-) Diky.
Odpovědět
Profilova fotka
My meme od Lamondu jak kuchyň tak dvě velké vestavné skříně, prioritně to projektují tak aby se to nedávalo na obvodové stěny domu.....
Odpovědět
@nufinka88 nám stavěli náš dům a musím říct super. Dalo se s nimi lecos domluvit a po roce téměř žádná prasklina a reklamace snad jen dvě a to seřízení oken a vstupních dveří.
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite Vy jste na RDR vyloženě vysazená. Přečetla jste si tu několik negativních příspěvků od lidí zpruzelých větším množstvím závad a hned tu vyvoláváte odboj proti RDR jako by to byly Ekonomické stavby :-) Myslím, že i většina lidí je fakt dospělých a ví, že závady mají reklamovat, asi nepotřebují povzbudit :-) RDR opravdu není tak špatná jak se vám zdá a furt je v ní dost spokojených klientů ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mariacek SOUHLAS!
Odpovědět
Profilova fotka
@nufinka88 Užijte si to :-) nám začali stavět ve středu, na Valašsku v hromadě sněhu. Sundat sníh a led z desky a z míst, která bylo potřeba vyštěrkovat, byla docela fuška. Stavební parta (pana Komana) je ale skvělá, zatím působí docela svědomitě a stavba jim jde od ruky. Za tři dny hrubá stavba (Largo 129), tedy stěny, stropy, střecha. Teď už může chumelit jak chce.
Odpovědět
@kikiwhite Málokdy se zapojím do podobných diskusí, jelikož jsem teprve ve fázi, kdy už "jen čekáme" na stavbu. Nicméně švagr má dům od roku 2012 a tak si dovolím něco posoudit. Co se týče firmy RDR a jejich domů, tak zde je jeden zásadní problém. Ten problém je toto fórum, resp. konkrétně toto téma. Vysvětlím: Dokážete najít nějakou jinou firmu, která staví domy, o které by si vlastníci napsali už 1 490 stránek všemožných recenzí, rad, reklamací, stížností atp? Já si myslím, že takovou firmu nenajdete. Je tu mnoho diskutujících. Je tu mnoho vlastníků domu od RDR a je tu fakt tuna příspěvků. Už to o něčem vypovídá - o čem? Firma je kvalitní a staví s ní o mnoho více lidí, než s jakoukoliv jinou firmou. Proto je zákonitě jasné, že tu bude vidět více problémů, než u jakékoliv jiné firmy. Je ale také zákonitě jasné, že na fórum najdeme příspěvky převážně takové, kde se řeší nějaký problém - málokdy je tu chvála na to, jak firma udělala okna, střechu, podlahy, stěny a bůh ví co ještě. Proč taky? Fórum je od toho, abychom si zde pomohli při řešení nějakých potíží. Ovšem ten největší problém tohoto fóra jsou lidé, co vidí jen zde napsané špatnosti při stavbě. Udělají sumář takovýchto neduhů a bum... Sepíšou "recenci" podobné té vaší a vlastně si myslí, jak RDR je totální propadák. Už si ale neuvědomí, že jeden "domácí :-) " řeší jiný problém, než ten druhý. Třetí zase řeší jiný problém, než ti dva předchozí a spousty jiných majitelů např. žádný problém nemá - ti sem ale nenapíšou - proč taky, když nemají problém ! Váš názor Vám neberu a jsem rád, že jste ve svém domu spokojena. Jak jsem uvedl, švagr má tento dům od r2012 a řešil jediný problém a to byl porouchaný kotel a po cca roce drobné praskliny na zdech, které RDR opravila. Nejednalo se o žádné MEGA praskliny, nebo jak jste to nazvala. Na druhou stranu, mám dva známé, co stavěli zděný dům. Zprvu mě odrazovali od dřevostavby. Nyní po cca 5 letech se jim začínají projevovat vady, které si mysleli, že nikdy řešit nebudou. Jeden řeší praskliny na podlaze a to takové, že jim praskla už u dlažba. Druhý řeší plíseň v domě a prasklinu na jedné z nosních zdí. Za další, když jim porovnám náklady na provoz domu, co má švagr v dřevostavbě vs. jejich náklady, tak mi nevěří, že to není možné. Toto fórum sleduji cca 4 roky a čtu každou stránku.. Celé ty roky vidím, jaké mohou být v domech problémy. Sledoval jsem ale také jiná fóra o jiných domech, abych se rozhodl správně - přeci jen je to životní investice. Já jsem se ale díky tomuto fóru právě rozhodl pro firmu RDR. Ptáte se proč? Ten důvod jsem popsal výše - mám selský rozum a je mi jasné, že kde je plno příspěvků, tak musí být vidět mnohem více problémů. Ne, nejsem nikdo od RDR. Jediné, co mám s RDR společného je, že jsem s nimi podepsal smlouvu o dodávce domu a dokonce jsem jeden z těch, co má posunutý termín o cca 6 měsíců a to stále nevím, jestli ten termín vyjde. Já ale díky tomuto fóru věděl, že jsou posuny a tak jsem první kontakt s firmou udělal o cca 3/4 roku dříve, než jsme měli v plánu. Za to všem, co zde přispívají, velmi děkuji :-). A k tématu, že má být nábytek 5 cm od stěny: já jsem takto naučený celý život. Vždy, když jsme měnili bydlení nebo nábytek, tak jsme ho vždy měli několik cm od stěny. Pro mě je toto normální. Dokonce jsme několika lidem pomáhal stěhovat se, a všichni si dávali nábytek dál od stěny. Budete se asi divit, ale i horní skříňky kuchyně mi firma automaticky udělal tak, že se stěny dotýkají jen hrany skříňky a záda skříňky jsou cca 1 cm od stěny. Předpokládám, že to dělají právě proto, aby to za stěnou alespoň trochu dýchalo. Proto mě docela překvapilo, že toto někdo řeší jako problém :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?