Odpověď na příspěvek od martin_s:
Dešťovka v praxi a spotřeba vody: 1) Náklady na p… @martin_s Nevidím žádný otazník, takže nějak mi chybí ty vaše informace. Píšete o deštovce v praxi a nikde žádné kloudné info.Odpověď na příspěvek od petr13:
@martin_s Nevidím žádný otazník, takže nějak mi c… @petr13 Úvodní příspěvěk jsou na tomto foru žádostí o informace, tak můžete přispět informacemi k jednotlivým bodům.Odpověď na příspěvek od kazihorka:
Dobrý den, máme dešťovku pouze na zalévání (hodně… @kazihorka 150k? Čo tam máte tak strašne drahé? Nemám to rozvedené po dome, ale nebol by to problém za nízke jednotky tisíc dorobiť, ale som v tom ani nie za polovicu z toho vášho. A to máme 12 m3 nádrž. @richardd2 Z jedného kubíka vody spláchnete záchod 300x (na veľkú 150x), to sa Vám asi nevráti nikdy. Sú to akurát ďalšie veci, o ktoré sa človek musí starať a čo sa môžu pokaziť.Odpověď na příspěvek od roman_:
@kazihorka 150k? Čo tam máte tak strašne drahé? N… @roman_ Tak asi si to nedělal sám. Známá měla nabídku vloni za 300 tis Kč na klíč.Odpověď na příspěvek od roman_:
@kazihorka 150k? Čo tam máte tak strašne drahé? N… @roman_ Mě je proti srsti splachovat pitnou vodou, když už tu vodu v retenčce mám. Okruh extra k WC jsem nechal udělat, přivod z a do retenčky mám, ale zatím jedu na vodu z vodovodu. Je to v pořadí po dodělání garáže.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@roman_ Mě je proti srsti splachovat pitnou vodou… @kofejn Sme schopní retenčku vypolievať na záhrade, takže sme to do domu nezaviedli, aj keď možnosť stále je. Chápem, že niekto nechce splachovať pitnou, ale keď vidím ako každé ráno intenzívne zalievajú futbalové ihrisko pitnou vodou, tak to moje spláchnutie je ako kvapka v mori. A mimochodom, keby dáme na dažďovku základné filtre a UV lampu, tak má omnoho lepšie parametre ako voda z rádu, vďaka družstvu, čo furt niečo vylieva na pole.Odpověď na příspěvek od roman_:
@kazihorka 150k? Čo tam máte tak strašne drahé? N… @roman_ Dobrý den, ano, toto je reálná faktura do firmy. Nevím, jaké jste měl podloží, ale u nás byl velký problém to i bagrovat (jíl, který se bortí a vysoká spodní voda). Jinak je to řešení na klíč (včetně dovozu nádrže). Ale jen samotná nádrž stála cca půlku této ceny - masivní beton, plně pojezdná autem, není z Polska. @martin_s - nedivím se, podle náročnosti to může být hodně, ale za takovou cenu bych do toho určitě nešelOdpověď na příspěvek od martin_s:
Dešťovka v praxi a spotřeba vody: 1) Náklady na p… @martin_s Martine, tvy žijete v nějakém extra levném kraji, nebo v jiném časporostoru...kubík vody za 65, zakladova 1300,-/m2....jaká je vlastně u vás mediánová mzda 30 hrubýho?😁 https://pravdaovode.cz/cena-vody/?gad...Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s Martine, tvy žijete v nějakém extra le… @panlorenc Opět jsi mě rozesmál. Rád tady rýpáš, děláš chytrého, ale co je až směšné, že je to zase nesmysl. Jelikož ty kloudnou radu tady nedáš, tak já jako dobrák, tě zase dovzdělám. Cenu vody nehledej na webech, kde je jen takový reklamní web a čeká na takové ovečky, které kliknou na první odkaz google. Cenu najdeš u vodárenské společnosti - např. čevak a tam najdeš ceník vodného - u nás 57 Kč/m3. Pár let zpět se říkalo, že v našem městě je skoro nejdražší vodné+stočné v republice. Hlavně si to nepopleť s odvodem splaškových vod - tu u WC platíš stejně, takže dešťovkou na stočném zde neušetříš a na zálivku jí zase platit nemusíš, ale zase bránit ti nebudou, když dobrovolně jim pošleš třeba 5000 Kč navíc.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s Martine, tvy žijete v nějakém extra le… @panlorenc Na druhou stranu me těší, že mám takového fanouška, co mi bedlivě hlídá každý text. Ale neboj, až udělám chybu, dám vědět. Zatím nic. 😀Odpověď na příspěvek od martin_s:
@panlorenc Opět jsi mě rozesmál. Rád tady rýpáš… @martin_s Kazí mu to kšefty, keď ľudia zistia, že to nemusí byť tak drahé 😉Odpověď na příspěvek od radim2015:
U mě je spotřeba na WC podle přípočtového vodoměr… @radim2015 Můžete nasdílet, co máte za filtry u svodů? Já to musím čistit, minimálně co 14 dní, respektive po každém dešti, kdy předtím dlouho neprošlo (a na střeše a v okapech je toho tím pádem víc). Ale tím myslím, že filtry jsou "plné" - hlavně listí.Odpověď na příspěvek od kazihorka:
@radim2015 Můžete nasdílet, co máte za filtry u s… @kazihorka Normální součást gaigrů + u svodů v úrovni střechy před prostupem na fasádu. Ono asi záleží na okolí a stromech. Já mám nejbližší vysoké asi 80m.Odpověď na příspěvek od popruh:
Osobně si myslím (na základě odpozorování), že vě… @popruh Uvažovali ste nirkedy aj o tom, že u dosť veľa ľudí to nie je otázkou voľby, ale majú to pri novostavbe povinné? Retenčku s minimálnym objemom podľa plochy strechy plus prepad do vsaku na vlastnom pozemku. A dať za to 150k je dosť veľký zásah do rozpočtu. Mám betónovú 12 m3 nádrž za 41k aj s dopravou a osadením, plus 3k za zemné práce. Obyčajné čerpadlo a tlakový snímač tak do 3k. Nejaké trubky a rozvody po záhrade, prípadne do domu som ešte nedoriešil, ale to nebude zas tak drahé. Neni šanca, že by betónová nádrž vyplávala. Sused mal nejakú od prefy za 90k, ktorá bola teda ba pohľad fakt krajšia a poctivejšie spracovaná, ale účel plní úplne rovnako ako moja, nevidím tam žiadnu pridanú hodnotu, čo by obhájila tú cenu. A problém s tým zavedením do záchodov je, že by som musel nádrž aj tak doplňovať pitnou vodou, niekoľko krát bola tento rok prázdna a čerpadlo potrebuje nejakú minimálnu hladinu. Takže ďalší rozvod, senzor hladiny, automat na dopúšťanie. Je sucho a ani 12 m3 na záhradu v lete nestačí. A trávnik nepolievame, iba záhony.Odpověď na příspěvek od roman_:
@popruh Uvažovali ste nirkedy aj o tom, že u dosť… @roman_ Jak je velká střecha, že došla voda?Odpověď na příspěvek od martin_s:
@roman_ Jak je velká střecha, že došla voda? @martin_s Aktuálne 110 m2, bude to viac, až sa dokončí prístrešok. Plná bola tento rok iba raz. Za posledný mesiac a pol tu nenapršalo prakticky nič, celkom asi 20 mm. Keď všade prší, tak tu nie.Odpověď na příspěvek od roman_:
@popruh Uvažovali ste nirkedy aj o tom, že u dosť… @roman_ Vždyť v mém příspěvku jasně uvádím jako druhou častou možnost, že to investorům "řeší nějaký akutní problém" a potom to rozvádím, že se to používá při nedostatečném vsaku k retenci okamžitého přítoku při deštích. A ano, lidé, co mají podobné řešení v projektu a na základě tohoto projektu jim byla stavba schválena a povolena, tak to postavit musí. To ale potom taky neřeší věci jako návratnost, spotřebu nebo výhodnost. Protože výhodu to má jednu - můžou stavět. A všechno ostatní je podružné. A jelikož je tato skutečnost známá už na začátku, tak rozpočet tato akce nemůže ovlivnit, protože rozpočet s tím už dávno počítá. Pro takové se pak rozhodování smrskává na chci zde stavět, nebo nechci zde stavět. To, že je nádrž betonová nemá žádný vliv na to, zda vyplave, či ne. Ono vyplavat je schopná každá nádrž, ta vztlaková síla je tam obrovská. A betonová nádrž je v porovnání lehúčká. Při montáži do problematického podloží s vysokou spodní vodou je to spíš o tvaru té nádrže a hloubce a způsobu uložení a napojení. Když jsem nádrž vybíral, žádný z oslovených výrobců betonových nádrží mi moje použití nedoporučoval. No a když sám výrobce řekne, že produkt pro moje potřeby vhodný není, tak ho nebudu přesvědčovat, že se mýlí. U plastových plochých nádrží se žebrováním, co vypadají jako několik propojených toroidů, mi tehdy potvrdili, že ano, nádže jsou do podobných prostředí použitelné. Na tom prostě není co řešit. (Nehledě na to, že kvůli umístění bych si betonovou nádrž musel objednat Kamov Ka-32, co se používají na tahání podpěr na lanovky, a to bych danou částku dal asi jen za natankování nádrže.) Já netvrdím, že 150k je cena běžná a dostat se pod ní nejde. Tvrdím ale, že to není cena nereálná a velkou část z ní může zabrat samotná nádrž a technologie do ní. (Další rozvody vody v domě a na pozemku, trubky pro dešťovou kanalizaci atd. již budou tvořit neporovnatelně menší částku.) Vždy záleží na místních podmínkách. Pokud kopeš 5 metrů do hloubky a výkop je suchý, tvrdý tak, že bagr stojí na hraně a nepropadne se dovnitř, tak super, betonová nádrž za 30k je plně dostačující. A jak jsem řekl, dneska se dají na českém trhu (třeba kvůli české faktury nebo když to prostě člověk nechce tahat z Německa) o dost levnější nádrže než jakou jsem koupil já. Tehdy jich tolik prostě nebylo.Odpověď na příspěvek od popruh:
@roman_ Vždyť v mém příspěvku jasně uvádím jako d… @popruh Povedzme, že má nádrž vrátene betónu objem 13 m3 a je úplne prázdna. V prípade úplne potopenej nádrže až po vrch komína (vyššie by už nádrž naplnilo z vrchu), by pôsobila sila schopná nadnášať teleso s hmotnosťou 13 t. Samotná nádrž váži s krycou doskou a komínom cca 9 t, váha zeminy na nádrži vo vrstve 50 cm je cca 6 t. Z toho vyplýva, že je fyzikálne nemožné, aby betónová nádrž vyplávala.Odpověď na příspěvek od kazihorka:
@radim2015 Můžete nasdílet, co máte za filtry u s… @kazihorka Myslíš, že ty filtry jsou i takové, které by se nemusely pořád čistit? Myslím, že listí bude problém u každého.Odpověď na příspěvek od matusska6:
@kazihorka Myslíš, že ty filtry jsou i takové, kt… @matusska6 To určitě ne, ale překvapilo mě " 1x ročně filtry u svodů" - já to musím čistit před nebo po každém dešti, kde déle neprešelo, protože to mám plné, ale ne jenom listí - i drobného prachu (mám tam jemné sítko. Už se nám stalo, že to normálně neprotékalo skrz, ale hrnulo se to vrchem. Proto jsem se ptal, co je to za typ, že třeba má jinou konstrukci a nepořádek vypadává ven sám...