Odpad z Geberitu

Ahoj, firma nám dokončila vodovod a opady. S výsledkem jsme spokojeni, pouze bych se chtěl zeptat na odpad u Geberitu. Všude to vyšlo na 45 stupňů, v jedné koupelně však bylo nutné použít T-kus. nemůže toto způsobit do budoucna potíže? Předem děkuji za názor.
Odpovědět
@hazarder Zbytečně moc tvarovek/kolen-šlo udělat jednodušeji, snáze a levněji. ALE, důležitější je, že není provedeno dle norem tedy funkčně správně. Nedostatečná výška odpadního potrubí, které je navíc zakončeno zátkou a nikoli přivzdušňovací hlavicí. Toto jde opravit-nastavit do výšky horní nádržky a osadit PV.
Odpovědět
Jak píše panlorenc - pokud nemáte odzdvušnění kanalizace vyvedené nad střechu ( brání vysátí sifonu odpadu při splachování ), je třeba osadit přivzdušňovací ventil - ve vašem případě byl šel použít podomítkový ventil na uvedené potrubí. Také jsme to řešili. No a pokud by jste chtěl mít ohledně tohoto jistotu - je možné přidat i další - menší přivzdušňovací ventily i třeba k umyvadlu, pod kuchyňský dřez - přímo na odpadní potrubí. Ten podomítkový ( máme německý ), má v přední části odnímací mřížku a samotný ventil s gumovým těsněním je možné čas od času vyndat a případně vyčistit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych teda přidal i odsávání z mísy. Nyní se to bude dělat jednoduše.
Odpovědět
@franti_p Odvětrání kanalizace nad střechu je u jiného WC v další koupelně. @radim2015 Odsávání je z celé místnosti prostřednictvím rekuperace. @panlorenc můžete mě prosím navést na konkrétní normu? Prvotně mě spíše zajímal názor, zda spád a zalomení kanalizace nemůže v budoucnu způsobit problém při odtékání.
Odpovědět
@hazarder https://voda.tzb-info.cz/normy-a-prav... z každé větve, kde je připojeno x zařizováků, či kde je ležák x m dlouhý musíte mít odvětrání. Běžná praxe na toto kašle, ale kan. plyn se pak hromadí do každého nejvyššího místa potrubí, ten je zastaven zápachovými uzávěrkami, která ale mohou být v jeden okamžik strženy a plyn se uvolní do místnosti. Dost stavebníků řeší smrad i v novostavbách za x milionů 😕
Odpovědět
@panlorenc rozumím. A ten T-kus? Mám to nějak řešit? Má obava je z toho, aby se v tomto bodě odpad nezastavil a následně se neucpala kanalizace. Teorericky bych to mohl nyní ještě celé rozebrat a poskládat jinak..
Odpovědět
@hazarder Ne, nech to tak. Mám to hodně podobně. Nic se nebude ucpávat. Důležité, že máš vyvedené odvětrání kanalizace na střeše...
Odpovědět
@panlorenc Já tam tuším mám místo kolegy, který má T tvarovku. Máme tam Y tvarovku? Děkuju za koment... @hazarder
Odpovědět
Mě by víc než odpad trápilo to T na alpexu v podlaze 🤷🏻‍♂️
Odpovědět
@hazarder T-tvarovka je tam správně. @zateplovak Y-tvarovka je špatně, ta patří pouze na ležaté potrubí. Měla by tam být T-tvarovka.
Odpovědět
@m_i_r_e_k To je nesmysl. To by se Y tvarovka v HT nevyráběla. Nesmysl. Y dává větší logiku než T v tomto případě určitě..
Odpovědět
@zateplovak Nesmysl je, že jste si ani pořádně nepřečetl větu, kterou jsem vám napsal. Y tvarovka se vyrábí, protože se dává na vodorovné potrubí. T tvarovka se vyrábí, protože se dává na svislé potrubí. Není zač.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
https://youtu.be/emY4kkEhJlo Doporučuji shlédnout, tohoto jsem se držel když jsem dělal odpady.
Odpovědět
@hazarder @zateplovak @m_i_r_e_k má pravdu, jde o to, že Y kus se zdá býti logický, že tam ta voda "pěkně rychle sklouzne" JENŽE" to je ten problém toho, že za sebou více táhne vzduch a dělá vzduchový špunt (když není dost objemu ve výšce potrubí či z přivzdušňovacího ventilu). PROTO je dobrý, aby voda v potrubí narazila a roztříštila se v T kusu, byť za cenu, že vám může při spláchnutí trochu vystoupat hladina v uzávěrce.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Přesně tak proto jsem dal video kde je vs názorně ukázáno.
Odpovědět
Profilova fotka
@hazarder No pokud máš rekuperaci, tak bych z odsáváním z mísy neváhal ani vteřinu. Na rozdíl od toho ji odsávání z místnosti dobře provoní 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?