Svody dešťové kanalizace

RD 144m střecha, 25m pergola, 30m garaz + 50m zpevněné plochy. Ze střechy + pergoly 2x svod dešťové vody v DN110, z garáže 1x svod v DN110 a ze zpevněných ploch 1x DN110. Všechny tyto svody svedeny do sběrného potrubí v DN125 a do retenční nádrže s přepadem do dešťové kanalizace. Stačí tyto dimenze potrubí? Svádí se voda ze zpevněných ploch (typicky zámková dlažba) také do retenční nádrže kvůli zanášení atd.?
Odpovědět
@karelp90 Předpokládám, že nechcete údaje z vyhlášek a norem, ale co říká selský rozum. Já bych svody nechal, sběrák bych dal větší průměr a zámkovku bych do nádrže nezaúsťoval, právě kvůli tomu zanášení.
Odpovědět
Profilova fotka
Dimenze potrubí budou stačit, pokud tam máte alespoň ten 1 % sklon.
Odpovědět
@pyramis @karelp90 Chtěl si snad říct, že dimenze vychází z VYPOCTU že? 😉 Výpočet je jednoduchý a jistě by dimenze měly být uvedeny projektu. Dále ještě nezáleží jen na hydraulické kapacitě potrubí ale taky o spadech a normovych počtech tak, aby se nestavalo že na 12m budete mít jeden svod a žlab s velkym převýšením...to pak ani npohledive nevypadá moc dobře 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Ne, nechtěl jsem říct, že dimenze vychází z výpočtu. Protože, kdybych to říci chtěl, tak bych to jisto jistě řekl (napsal). 🙂 Ono se totiž někdy dá řídit i na základě empírie. 😉. jeden svod na 12 m jsem vídal jen na starých barácích, nikoliv na dnešních novostavbách.
Odpovědět
@pyramis Nepřekvapil jsi. Na základě empirie 😉 bys mohl "kopírovat" dimenze ocelových prvku Eiffelovy věže že? 😄 Inženýři neodhaduji ale počítají a to proto aby mohli kdykoliv prokázat svoje tvrzení...
Odpovědět
Profilova fotka
Ano Eiffelovka, to je vážně skvělý příměr. Dobrý vtip takhle po ránu😄. Řeč je o ležaté dešťové kanalizaci. Věř, že ač je to k nevíře, tak to většina lidí zvládne bez výpočtu.
Odpovědět
@panlorenc Kdyby to bylo v projektu, tak bych se neptal. V projektu jsou svody z okapu a nic vic. Resim pripravu trubek do budoucna pro ostatni plochy.
Odpovědět
@karelp90 No tak by bylo snad lepší se zeptat projektanta ne? Jako svody asi není úplně jaderná fyzika, ale zaplatil jste si projekt, tak ho používejte.
Odpovědět
Profilova fotka
@karelp90 Máme střechu 190m2 plochy, svody jsou průměr 110 v zemi je vše vedené v KG 125 do retenční nádrže. Rozměr dmu 15x10m, žádný problém z nestíháním průtoku není ani když byla opravdu velká průtrž tak s gajgrů žádná voda netekla ven, vše to stíhalo odtékat. Budu ještě pak přidávat stání na auto zhruba 70m2 plochy.
Odpovědět
@jarin1 Mám to úplně stejně. Jestli máš na mysli 2 svody na baráku. Taky mám plochu střechy 195m2 a 2 svody 110. V zemi taky kg 125.
Odpovědět
Profilova fotka
@zateplovak máme 4 svody kvůli délce 15 m jsem to rozdělil takže od středu je to vyspádované na každou stranu. Je to dle doporučení čili na každých 15 m minimálně jeden svod. Hlavně jeden velký spád by vypadal divně.
Odpovědět
Profilova fotka
Jednoduchá kalkulačka pro výpočet místo této zbytečné diskuze... https://voda.tzb-info.cz/tabulky-a-vy...
Odpovědět
Článek se načítá
@jarin1 No ale samozřejmě závisí na sklonu střechy typu krytiny a drsnosti, dimenzi a sklon žlabů-ve výsledku a výpočtu vám to může udělat od DN90 až 110. @zateplovak to bych chtěl vidět ty jenom 2 svody na 195m2...to jistě není podle normy, (ani počet ani dimenze), leda že byste bydleli v poušti. @karelp90 co jste si to zaplatil za projekt, že tam nemáte takovou základní samozřejmou věc? 🤔
Odpovědět
@panlorenc Mám sedlovou střechu. Plocha není 195m2. Ale 185m2. Na každé straně 1 x svod. Více by vypadali hnusně . Navíc takto jsem to měl v projektové dokumentaci. 1 svod na 92,5 m2 mi přijde až až...
Odpovědět
@jarin1 tak 10x15 = 150m2 ... to je směrodatná plocha pro výpočty ...
Odpovědět
@xkarlos A jak je to u mě? Nevíte? Plocha střechy 185m2. Sedlová střecha. Sklon 40°. Mám 2svody. Jeden v jednom rohu. Druhý na druhé straně střechy v dalším rohu.
Odpovědět
@zateplovak co jak je u vás ? Ta směrodatná hodnota plochy? To je jednoduché půdorys domu plus přesahy ještě střechy.
Odpovědět
@edison101 Půdorys domu 10,5 x 10,5 m Plocha střechy 180 m2 Celkem: 2 svody 110. Jedná se o sedlovou střechu, sklon 40°.
Odpovědět
@zateplovak je to polocha ne krytiny, ale plocha "pudorysu" strechy ... takze na sklonu vůbec nezaleží,,, u vas 10,5x10,50 je cca 110m2 .., 55m2 na 1 svod .. ja mam cca 68m2 na svod (mam 4) ... a vždy dva svody svedeny do jednoho 110KG ,,, a žadnej problem ani při pořadnych bouřkách ....
Odpovědět
Profilova fotka
@xkarlos Já ale psal rozměr domu 10x15 m a pak jsem psal plochu střechy cca 190 m2. Sklon je 25° Sedlová střecha.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc To každopádně kdybych to takhle detailně počítal ale myslím že jsem to řešil s Projektantem, už si přesně nepamatuju. Svody ty byly vypočítané v projektu snad kolik jich mělo být a jaký průměr.
Odpovědět
@xkarlos Takže to mám chápat tak, že 55m2 je na 1 svod dostatečné a úplně v pohodě? Díky
Odpovědět
@zateplovak máte navíc sběrný potrubí DN125, ja DN110 na cca 135m2 (mám 2 až do vsaku) ... za 1,5 rok bydlení s tím není žádnej problém ani při extrémním dešti ... já za vás ale nerozhodnu ...
Odpovědět
Všem, kteří mi sem hodili jejich čísla pro orientaci moc děkuji. Pro ostatní. Nedělejte tady z lidí blbce, že bych to měl mít v projektu atd. Znovu opakuji, pokud bych to tam měl, tak bych se neptal. Projekt mám na dům ne na garáž atd. Prostě to tam nemám a je jedno z jakého důvodu!!! Ptám se na zkušenosti ostatních. Od toho ta diskuze je.
Odpovědět
@karelp90 a vy pochopte že je fajn mít levný projekt kde 90 % věci chybí a že co potřebujete neseženete na diskuzích. Jak bylo psáno není to jen průměrech ale i spádu atd. Je potřeba to spočíst. Pak vyjíždíme na zatopené většinou garáže případně sklep nanovostavby jak přijde fakt průtrž se 100mm za hodinu. A majitelé se diví že jim to nestíhalo kdyz jim někdo u piva řekl že takové potrubí jim bude stacit. 😄 😄
Odpovědět
To jsou zase bláboly tady, nestačím se divit 😄
Odpovědět
@xkarlos Jj. Nerozhodnete... Já se už tak rozhodl. Navíc jsem to takto měl v projektu. A když jsem objížděl a díval se po domech. Klasická sedlovka. Rozměry podobné mému. Většina má 2 svody na celý barák. Myslím, že je to bude stíhat s přehledem. Žlab mám velký, nepamatuji si rozměr. Ale svod je dn 110, napojený do sběrného potrubí dn 125 a poté do reteční nádrže. Pochybuju o tom, že by to dn 110 na tom svodu nestíhalo. Ale to by museli padat asi trakaře...😄😄😄 Ale celkově si myslím, že dn 110 pohltí hodně vody. Ale absolutně netuším kolik. Jestli se to dá nějak vypočítat.😅
Odpovědět
Profilova fotka
http://tzb.fsv.cvut.cz/files/vyuka/tz... slide 5
Odpovědět
@pyramis Co tam je,? Nejde to otevřít....
Odpovědět
Profilova fotka
Tabulka průtoků
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?