Koupě bytu - dejte víc než inzerujeme

Ahoj (dobrý den), tak jsme s přítelkyní dostali nabídku hypotéky (banka nám dojednané podmínky garantuje 30 dnů, pak je nutné znovu žádat - tohle za sebou máme již podruhé, poprvé jsme chtěli o něco vyšší na novostavbu, tu jsme nakonec zavhrli - viz i diskuze tady). Dnes jsme byli ve 3 bytech (2 ruzne realitky a 1 soukromy prodejce) a vsichni se zeptali, kolik jsme za byt ochotni dat, ze je vic zajemcu (ceny bytu kolem 2.5 milionu). Tak jsme nabidli 50 tisic a tvarili se jako ze je to malo. Ale ani jedna cena neba inzerovana jako ze vyhrava nejvyssi nabidka... To uz rovnou muzou prodavat formou drazby. Setkali jste se s tim pri koupi domu/bytu take? Docela nerijemne me to prekvapilo :P
Odpovědět
Profilova fotka
V segmentu bytů 2+1 a 2+kk je to celkem normální. Poptávka převyšuje nabídku...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já bych řekla, že pokud je na nemovitost víc zájemců, vždycky platí "vyhrává nejvyšší nabídka" nebo by to snad někdo při prodeji dělal jinak?
Odpovědět
V žádném případě bych jim nic navíc nenabízel, zkouší to na vás. Ano, poptávka po bytech dané dispozice je velká a poptávka možná převyšuje nabídku, ale to samo o sobě už je odraženo v současných cenách, které jsou na historickém maximu. Argument "je víc zájemců" jsem na vlastní kůži zažil už několikrát při pronájmu bytu a koupi auta. Nikdy jsem na to nepřistoupil a téměř vždy mi druhý den volali, že mi to pronajmou/prodají. Naopak vy řekněte, že máte více nabídek a zajištěné financování a uvidíte. Realitky navíc bývají domluveny s prodávajícími, že pokud se jim nemovitost podaří prodat za vyšší cenu než je požadováno, pak si tu částku "navíc" rozdělí napůl. Pane Švorbo, Vás předchází výjimečně dobrá pověst, což v oblasti finančního poradenství nebývá časté. Nekažte si ji tím, že tu budete psát, že uvedené praktiky jsou normální.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen to zkouší, stačí na to nepřistoupit :-)
Odpovědět
Pokud vám, stejně jako mně, nerostou peníze na stromě, radil bych vám následující postup. Píšete, že nabídka hypotéky platí 30 dnů, mám z toho pocit, že se kvůli tomu cítíte trochu pod tlakem. Podívejte se na to z druhé strany a udělejte z toho svoji výhodu. Prodávajícím řekněte, že máte připravené financování, ale jeho platnost brzo vyprší, takže potřebujete jednat rychle (na vidinu rychlého prodeje prodávající většinou hodně slyší). Současně jim sdělte, že máte na výběr z více nemovitostí, takže na smlouvání není prostor a ať se tedy brzo vyjádří. Většina prodejů nemovitostí se nakonec uskuteční za menší částku, než za kterou byla nemovitost inzerovaná. Platit víc je nesmysl a historka "je víc zájemců" je dost trapný pokus vytáhnout vám z kapsy další peníze.
Odpovědět
Sháněli jsme nemovitost v Praze a jednou nebo dvakrát jsme se s tím setkali. Připadá mi to nesolidní jednání a vždycky jsme dále odmítli jednat - nejsme na orientálním tržišti, abych do poslední chvíle nevěděla, za kolik koupím. Pokud ale umíte vyjednávat, tak to, co navrhuje elmelund, by mohlo zabrat. Zájemců připravených koupit taky není na trhu tolik, jak se zdá, pokud není cena vyloženě podstřelená a to byste snad mohli poznat.
Odpovědět
V Praze je tohle úplně normální .I my když máme velký zájem o byt tak jsme ochotni nabídnout víc ale je potřeba umět jednat ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nevím, prodávali jsme byt loni (v Praze) a budeme na jaře prodávat další (v Praze) a nikdy jsme se takhle o ceně nehandrkovali. Je jasně daná v inzerátu a tím to končí. Na druhou stranu, když někdo začne, jak potřebuje slevu, protože...., tak se na něj taky vyprdneme ;-)
Odpovědět
kdysi jsem se s tím potkala, ale tam šlo o byt za 1mil. a rovnou chtěli 100tis. navíc, což bylo teda moc :-S Jinak dnes po tom co vše jsem už kde zažila, bych na větu "zájemců je více", odpověděla "váš byt je dnes 3. který vidím, ještě se rozhodnu, který je nejlepší"
Odpovědět
@slabici ono taky záleží kde v Praze ;) lukrativní lokality na Praze 1 a 2 se přeplácejí o dost .
Odpovědět
otázka je, jak to pak budou všichni ti zájemci schopni zaplatit (když to bude hypotékou), když nemají jistotu, jak vyjde odhad...
Odpovědět
@elmelund Já myslím, že to nejde jednoznačně říci, že "máme víc zájemců" je nesmysl. Jsou byty, které se horko těžko prodávají a naopak zase jiné, kde je poptávka velká. Mám čerstvou zkušenost s pronájmem bytu 2 + kk. Cena za pronájem - v místě obvyklá. Ozvalo s mi přes 60 zájemců, několik z nich SAMO nabídlo vyšší nájem a to jen na základě fotek, aniž by byt viděli. Takže je to vždy otázka nabídky a poptávky, kupující se snaží stlačit cenu níž a prodávající, když vidí zájem, zase cenu navýšit. Bylo by asi fér to uvést již do inzerátu - min. cena a vyšší nabídka vyhrává, s tím souhlasím.
Odpovědět
Článek se načítá
Nevidím nic špatného na "handrkování" se o ceně. Vždycky je to dohoda obou stran na ceně, za kterou jsou ochotni koupit/prodat. Osobně se snažím smlouvat vždy, když to jen trochu jde a rozhodně na tom neprodělávám. Takže je jasné, že prodávající chce prodat za co nejvíc, kupující koupit za co nejméně. Jako kupující máte dvě možnosti: 1. trvat na ceně, kterou jste ochotni dát a doufat, že opravdu není více zájemců, protože být může - záleží na lokalitě a počtu nemovitostí v té oblasti, případně hrát tu hru, co navrhuje elmelund 2. nebo zkusit nabídnout víc, protože je právě riziko vícero zájemců. Ale která strategie je lepší se nedá říct, záleží na spoustě faktorů a taky, jak silní dokážete ve vyjednávání být.
Odpovědět
Díky za rady. Preplacet nechci, ale kdyz si prohlizim inzeraty temer denne, tak vifim, ze 99% bytu je do tydne pryc (mozna to realitky na chvili stahnou a pak znovu zverejni - nevim). Tech 30 dnu na sehnani bytu - podruhe to v bance byla uz jen formalita, jen se overilo ze neenastaly na me strane nejake zmeny a za par minut jsem sel domu se stejnou urokovou sazbou jako minule. Jenze bojim se, ze vzhledem k tomu ze 10 lety fix uz zvedla KB i UCB, tak brzy touhle cestou pujdou i dalsi banky a priste uz bych nemusel mit tak dobrou sazbu :P
Odpovědět
Profilova fotka
@elmelund Tak přece tu nebudu psát, že to není normální, když je to naprosto normální. Moji klienti, kteří hledají nemovitost v Praze v této kategorii, takovou nemovitost nesehnali dříve než za půl roku a těch případů mám více. Velmi často na tyto byty mají realitní kanceláře dlouhý seznam zájemců, který obvolávají, zvou zájemce na prohlídky a bere to ten, kdo dá nejvíc. Což je naprosto logické. ( A nebo jim první den inzerce zavolá třeba 40 lidí...) Pokud bych já prodával takový byt, také bych to chtěl prodat za co nejvyšší cenu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?