Koupě staršího domu 2022-2023, strategie koupě, kolik si říct o slevu

Zdravím, měl bych takový dotaz pro Vás, kteří přemýšlíte nad koupí staršího domu v dnešní turbulentní době. Dle všech indiciíí i, co jsem se bavil s pár makléři, tak realitní trh stagnuje a někde se až zastavil. V zimě bude dobrá doba na nákup nemovitosti se slevou, ale nabídky realitních kanceláří tuto realitu trhu s nemovitostmi pořád moc nereflektují, O jakou procentní slevu si říkáte na prohlídkách starších nemovitostí před rekonstrukcí? Popřípadě myslíte, že propad cen a možné slevy bude trvat i po jaru, kdy nějak "přežijeme zimu" a podle mého názoru se trh zase rozhýbe? Díky moc za názor. 🙂
Odpovědět
@brasi Já bych zatím počkal. Ceny nemovitostí ještě klesnou.
Odpovědět
@brasi slevy se nyní dávají ve statisicich. Jsou i podmínky napr dle ohodnocení banky pro získání hypotéky, pokud ohodnocení nedopadne, tak buď sníží cenu nebo se koupě nekoná. Můžete počkat ještě pár měsíců a nebo vyjednavat o vyrazne slevě. Trh se opravdu zastavil, kdo potřebuje prodat výrazně sníží cenu. Momentálně jsem slyšela, že se dávají slevy ve statisicich i v milionech (ale to u novostaveb, které byly prepalene)
Odpovědět
Profilova fotka
@brasi Samozřejmě o co největší slevu, ať se můžete handrkovat 🙂 A buď se dohodnete na ceně přijatelné pro obě strany a nebo ne. Ohledně vývoje, předpokládám, že k poklesu dojde i příští rok.
Odpovědět
My třeba budeme prodávat starší dům na rekonstrukci, ale cenu budeme dávat normální a vím, že se prodá, protože v té lokalitě domy nejsou. Navíc nás prodej tlačit nebude, tudíž nemusí cenu tlačit dolů. Cenu klesají, což je logické když většina nabídek byla nesmyslně nastřelená.
Odpovědět
My jsme kupovali dům v roce 2021 a pak prodali a nyní pořizujeme další, takže chodíme po prohlídkách, ale jsme poměrně náročnější. Trh výrazně zamrzl. Občas nám zavolá po prohlídce i makléř sám od sebe a nabídne slevu. Počet nemovitostí výrazně přibývá, takže je z čeho vybírat a popřípadě ještě počkat a sledovat nabídky. Je to nemovitost od nemovitosti a slevy se podle mě dají sjednat od 4-20 procent, ale vždy závisí na majiteli. Nemovitosti před rekonstrukcí a také domy na vesnici budou podle mě klesat jako první a nejvíce jsou náchylné na stav trhu, takže pokud vám někdo nepřistoupí na slevu a nekoupíte výhodně, tak počkejte. A máte zkušenost s rekonstrukcí starého domu? Víte co vás potom všechno čeká? Víte, jaké jsou ceny řemeslných prací? Já si myslím, že propad bude trvat minimálně celý rok 2023. Praha, Brno malý pokles a nejvíce Moravskoslezky kraj.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?