Difuzně uzavřená dřevostavba bez parotěsné fólie

Jsme před koupí rodinného domu – dřevostavby z roku 2008 stavěné svépomoci. Při kontrole jsme zjistili, že skladba obvodových zdí je: EPS polystyren 10 cm, minerální vlna 14 cm, sádrokarton. Překvapila nás chybějící parotěsná fólie. V projektu nejsou žádné dodatečné informace. Podle realitního makléře je stavba zcela v pořádku, protože: již 13 let bez závady funguje a v USA je většina domů taky bez parotěsné fólie. Prý se v roce 2008 dřevostavby stavěly bez fólie, jedná se spíše o aktuální módní trend. Má makléř pravdu, nebo je stavba vadná?
Odpovědět
Parotěs se dává kvůli tomu, aby v zateplení nekondenzovala vlhkost z interiéru. Ale samotného by mě dost zajímalo, kolik tam té vlhkosti doopravdy může projít třeba přes sádrokarton. Nakolik je to jenom hysterie zateplovacích firem a nakolik je to opravdový problém. Asi kdybych takovou stavbu kupoval, tak bych chtěl na pár místech udělat sondu do té vlny a zjistit, jestli je tam vlhkost nebo plíseň. Největší problémy bych čekal kolem prostupů, zásuvek a vypínačů v obvodových stěnách. Třeba zkusit vymontovat zásuvku a podívat se jak to pod ní vypadá.
Odpovědět
@vry
Odpovědět
@vry makléř nemá pravdu. Dříve se sice nepoužívala parotěska, ale skladba byla řešena jako difůzně otevřená. Např. z vnitřní strany palubky, asfaltová lepenka, minerální izolace v dřevěnémn rámu a nějaké obkladové desky. Pro Vámi uvedenou skladbu bude docházet při venkonvích teplotách pod cca +5C ke kondenzaci vlhkosti na rozhraní mezi EPS a minerálem. Množství zkondenzované vlhkosti je sice nižší, než množství vypařitelné vlhkosti, ale zhruba 5 měsíců/rok bude na rozhraní vlhkost nad 90%.
Odpovědět
Bydlim v difuzne uzavrene a moje firma urcite pouzivala parotes uz v roce 2008. Podle me to je nesmysl. Makler o tom nic nevi a chce jen prodat. Doporucuji kontaktovat stavebni dozor na drevostavby, klidne poslete mail Šimkovi ( ma YT kanal), myslim, ze Vam odpovi bez problemu. Ja osobne bych do toho v zadnem případě nesel, obzvlášť kdyz je to zpatlane svepomoci. Ta skladba je dle mého nazoru spatne.
Odpovědět
Děkuji všem za rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?