@jptn máme podobný rozměr. Desku a patky jsme dělali měsíc svépomocí. Nejraději bych tak dělal i skelet, ale bohuzel :-D naštěstí jsme po několika peripetiích narazili na sympatické srubaře. Bez lidského porozumění se tyto domy moc stavit nedají, alespoň si to nedovedu moc představit.
@tomas80 pokud budete dost veci delat sami,je to na penezence hodne znat,ono hruba stavba neni vetsinou ta nejvetsi polozka...skace to hodne i potom ;-)
no nestrašte, že se do 3 mil nevlezeme.... Vždyť to už takto píšou i srubové firmy, že pokud je hrubá stavba př. za 1 mil, pak na klíč je to ze 3 mil. A pokud to budeme dodělávat sami + další firmy, no to mi nepovídejte, že to nebude ještě o krapet levnější! :-) :-o :-p x-). Jinak taky nechci nic velkého, taky myslím na pravidelný úklid... ale abychom se tam zase nemačkali. Počítali jsme cca 9x10. No uvidíme :-)
@hankahorakova zatim verim ze se dostanu svepomoci kolem 4 za ten muj pudorys 16,7x8,5 - hruba 1,7 (kdyby byl krov bez kulatiny tak 1,6) - ale je neni v tom nabytek apod. jen zakladni veci a kuchyn, takze uplne finale bude urcite vyssi
@geodett no my počítáme hrubou kolem 1 mil a do 3 komplet, což mi poměrově vychází podobně, jako to máš ty... tak doufám, že nebudeme oba vedle jak ta jedle :-)
@tomas80@jptn@hankahorakova nechci byt obvinen z sireni poplasne zpravy a vyvolavat paniku ;-( , tak to trosku upresnim.....delali jsme to formou rozsekanych subdodavek a nas podil prace byl relativne maly. Nejsem tak sikovny jak jptn/vorel/kasha a spol, ale vse jsem tendroval, googlil, vyuzival tipy a rady (tady dekuji sluzebne starsim drevakum), na druhou stranu zvolili jsme financne narocnejsi strechu, kamna a do nakladu pocitam i skromnou kuchyni....a....protoze to mam vse v jednoduche tabulce, tak by museli byt splneny velmi prisna kriteria aby to do 3 bylo. Napr.:
- podil vlastni prace po hotovem skeletu min 2/3 (vlastni prace=0 kc naklady je sice ekonomicky nesmysl ale jin ak to nevyjde ;-) )
- bude to na desce bez sklepu
- material ve vyrazne sleve a zadne vystrelky
- travertinovy obklad do koupelky ...zapomen, sanita, dlazba, obklady ve standardu
- fakturace s 15% DPH (nejlepe bez), na 15% dosahnes pri materialu s realizaci coz jde proti selfmade
- do nakladu neni zapocten pozemek, COV, studna, kuchyn, kamna, dlouhe pripojky...
Asi to jde a mozna to nekdo potvrdi, ale pri dnesnich cenach jsem skeptik
@thomson Teda Thomsone, já bych si přála, aby to byla poplašná zpráva! Pojďte to honem někdo vyvrátit vlastní zkušeností! Posíl práce bude po hrubé stavbě tak 1/3. Bez sklepa, nepočítám cenu pozemku do ceny, ale počítám i kuchyň, koupelny a vše takové. Co vy ostatní, co už bydlíte nebo se mu už blížíte? Jaká byla realita?
@hankahorakova asi nejsem vhodny k pomerovani takze celkovou cenu radeji psat nebudu ale: dlazba do koupelny muze byt za 300 i za 800. My mame 800 :( obkladove palubky smrk na horni patro za 200 my mame douglasku za 330... Atd... Je to o tom jak pise thomson - co vyberes z materialy, co si muzes udelat sama atd.
Ja delam hodne veci sam ale diky tem materialu. To skace...
Fasadu z swisspearl desek mi firmy napocitaly na skoro pul milionu. Bude z cembritu svepomoci za cca 150tis a dokonce v barve kterou jsme od zacatku chteli :)
@hankahorakova vel. 8x10 + kumbál 3x3 + rozjetá střecha na obou stranách + veranda (viz. fota u mě). A chci se vlézt do 2,1 mil. (resp. mám k dispozici, takže musím) . zatím to vypadá, že nábytek nakonec bude tak leda z palet, skříně z krabic a místo postele karimatka. Podle mě, ve vší skromnosti, se do 3 mil. vejdeš.
Nemám posklepení, střecha s mezikrokevní izolací, vše co nejjednodušeji, neluxusní mat. (hydroizolace, nátěr, krb, schody, obklady, taška, vypínače aj. vyměnitelné věci), co nejvíc uhrát na 15% DPH a hlavně dělat vlastníma rukama. Srub brousím, natírám, zedničím (základy 130 tis. svépomoc + stavební dozorce a poradce "pan Lorenc"), příčky a poskládat komín snad taky zvládnu + strop + izolace.střechy (krom parotěsu). No, bude to ještě škola, podotýkám, že jako stavař nemám žádné zkušenosti (do 09/2014).
Ale objevují se také zvýšené náklady jako např. dlouhá přípojka vody s pojezd.šachtou 15 tis., oplocení staveniště 6 tis. (kvůli ohryzávající zvěři a pojištění), budování spol. cesty cca 10 tis., studna 40 tis., terénní úpravy, upgrade sruboviny a konstrukce 124 tis. (změna na modřín - spodek stavby a štíty, tlustší fošny na strop, schody, veranda), nepředpokládané a zapomenuté záležitosti zatím jen cca 35 tis. (zapomenutá sendvič. výdřeva, ukotvení, hoblování, sušení... vylovení...odbahnění..) , nákup vercajku, dojíždění, úplatky...................................... mám takový excel.soubor kde píšu každej hřebík a nyní ukazuje 1.710.921,25 Kč, je to včetně koupě pozemku, projektu, hrub.stavby před poslední splátkou, byrokratické akrobacie, pojištění (2317 Kč/rok), párků do udírny i záloh na palety.
A teď z toho buď moudrá, že :-) Chce to optimismus do žil a to špatný si nechávat na co nejpozdějc....asi teda :-D
Držím se výroků "BEZ VIZE JE KRIZE" a "KDO CHVÍLI STÁL, STOJÍ OPODÁL". Nedávno mě tu Martin V. psal "KDO CHCE, PRÁCI SI NAJDE", to je taky povzbuzující - když se to spojí s tím druhým rčením x-)
Konec hlášení.
jo a přál bych si změnu ČOV na kořenovku. Ale úplně se bojím zeptat souseda, co on na to.
Musel bych taky dělat nový projekt (ČOV je v projektu schválená se vším všudy) a ani nevím na kolik to vlastně přijde :-|
Tak ještě dodatek aby to nebylo nepochopeno. Ta prozatimní utracená suimčka 1,7 mil nelze odečíst od vytoužených 2,1 mil. Leda bych z 1,7 odečetl cenu pozemku a úkonů s tím spojených, ale nemůžu tady prásknout vše, to by bylo moc jednoduchý :-D. Jo a taky se dá přičíst k dobru výdělek navíc (2,1 je půjčka).
@xavik já mám info, že kořenová čistička = cca 150 000,- Kč. Jinak tu čističku má ve svém albu essus http://www.modrastrecha.cz/blog/essus...
a zajímavé a dost podrobné informace má na slovenské modré střeše pan ing. Žember http://www.modrastrecha.sk/blog/jan45/. Akorát na Slovensku jsou asi o trošku jiné předpisy, ledacos z toho by u nás neprošlo. Jedni naši sousedé to chtěli, nechali si udělat projekt a pak je ouřady buzerovali asi 2 roky, až to vzdali
@hankahorakova my máme srub 8x10 s podkrovím, v přízemí je místa míň, ale to je dáno mým požadavkem, mít tam ložnici a naopak podkroví bude prostorné království našich dětí. Nechtěla jsem nic velkého, od jara do podzimu trávíme čas venku, domů se chodíme jen vyspat a i v zimě tam nepotřebujeme tančit. Je to dáno tím, že jsme na prostor nenároční, vždyť teď jsme v bytě 77m2 a úplně v pohodě ;-) . A cenově ti já neporadím, máme za sebou vnitřní příčky a nedokážu odhadnout, kolik nás to ještě bude stát :-( . Ale třeba zákl. desku nám firma nacenila na 320.000,- a my ji udělali sami za cca 80.000,- :-D :-D =-)
my jsme desku udělali (80m2) za 130 tis. svépomocí. včetně bagrování, odvozu zeminy, veškerého materiálu, piva, klobás atd. jelikož máme svažitý pozemek, zub na zadní straně roviny má cca 2 metry. kvůli tomu jsme zvedli desku na 75 cm plus dalších 25 cm podezdívka. tzn.prahová kláda bude 1 metr nad rovinou. pod desku vlezlo cca 60 kubíků štětu, který jsem "vyráběl" od jara a za který jsme neplatili ani korunu. kdybychom desku tak nezvedli, vlezli bychom se asi do 100 000 tis. ,ale utopit dům je to poslední... u srubu záleží na půdorysu, velikosti. hrubou mam orientačně naceněnou na cca 900 tis. bez kalouska(dph). počítám, že střecha s nadkrokevkou výjde minimálně na 300 tis. svépomocí. zbytek je klasika.
Hanko, tak klobouk dolů, že jste tak rychle našli pozemek :-) určitě bych se pozemku s rybníkem vyhýbala, zbytečné lítání okolo ten čas.... My jsme pozemek hledali cca 1 rok a nakonec našli velkou náhodou "po známosti", pozemek pod lesem 3600m2, kde si na půlce uděláme školku anebo min vánoční stromky ;-) My už jsme rozjeli i projekt, návrh jsem si udělala sama, bohužel AutoCad nevlastním a razítko taky ne, jinak se svou stavebkou dokončenou před 15 let zatím problém nemám a orientuju se ;-)
Rozpočet mám taky vlastní silou naceněný, vše je po známostech a žádné výmysly, hlavní je pro nás přízemí, podkroví se dodělá již po nastěhování, 8x11 m nepodsklepený cca do 1,7 mil. Dřevo, alespoň větší část budeme mít z vlastních zdrojů... realita bude ale úplně jiná :-D 8-) :-D
@xavik viděl jsem tvoje plány. v podstatě stavíme stejný srub :-) zvenku jsou velmi podobně řešené a podkroví máme uplně stejné :-) docela sranda. kdybych to uměl, vložil bych sem svoje plány, aby ses pobavil. možná je tu už někde dala žena, nevím...
@hankahorakova také to máme větší,,, příští srub bude menší :-D do T, 13x12,5 plus 6,5x5 křížová střecha, je krásná ale ve sněhové oblasti nepraktická,,, dole obyvakokuchynojidelna, ložnice a koupelna, garage a nahoře zatím nevím :) pracovny, pokoj pro hosty a dcerenku, koupelna a nad garage atelier. 2x cca 150m2 a podsklepeno-jsme v horách v kopci,,, :)