Odpověď na příspěvek od roman_:
@majkl1993 Izolácia je jedno aká, ale zo strany i… @roman_ my už to tedy máme v tomto stádiu přes dva roky , kdy HT odpady v domě nejsou izolované (Izoloval jsem je pouze na nevytápěné půdě) , a všiml jsem si kondenzace pouze uvnitř HT potrubí, nikoliv vně. K SDK chápu, jak to myslíte, děkuji .Odpověď na příspěvek od majkl1993:
@roman_ my už to tedy máme v tomto stádiu přes d… @majkl1993 Ak máte rozumnú vlhkosť, tak problém nebude, ale v kúpeľni a v sprche často býva vyššia. Ale záleží aj, ako silno to vzduch z kanálu nasáva komínovým efektom na strechu, u mňa je to slušný fičák až ma prekvapilo, koľko vody mi z toho tieklo. Už netečie, vlhkosť znížila rekuperácia. Vyriešila by to aj spätná klapka, čo sa dáva k revíznej šachte, to niekto dáva, niekto nie.Odpověď na příspěvek od angelyn:
Ahoj všem! Po roce a půl průtahů s projektantem a… @angelyn urcite bych s tim betonem pockal az nebudou ty silny mrazy, uz asi nic neurychlite jestli vam stoji hotovy barak nekde 2 rokyOdpověď na příspěvek od majkl1993:
Zdravím přátelé, jdu s dalším dotazem. Řešíme teď… @majkl1993 na tvém místě bych se zamyslela nad těmi 15 cm mezi sklem (sprchou) a dřevem - jak to tam budeš uklízet? nezabráníš tomu, aby tam nesedal prach a také (alespoň u nás ve srubu) se ve dřevě víc dělají pavučiny - představuješ si manželku (nebo dceru), jak se bude sprchovat a za sklem ji vyleze pavouk? 😄Odpověď na příspěvek od esmeralda2:
@majkl1993 na tvém místě bych se zamyslela nad t… @esmeralda2 Bohužel tato mezera tam být musí kvůli těm instalacím v pravém rohu, ale až uděláme sprchový kout , už jsem se asi rozhodl pro sádrokarton, který napojíme na stávající stěnu z ytongu a následně se tak vytvoří prostor pro sprchový kout, tak tu 15 cm mezeru mezi sádrošem a masivní roubenou stěnou budu muset nějak shora zamaskovat , asi palubkama jako se chystám udělat zbytek baráku co se týče přechodu příčka a stropní trámy.Odpověď na příspěvek od caesar82:
Zdravíčko vespolek, poslední dny byl trochu adren… @caesar82 vlhkost pres zimu bez zvlhcovace kdyz topime tak trvale 25-30 procent max. se zvhlcovacem se dari 35-40, ale to je kdyz venku mrzne, pokud je nad nulou tak se to drzi 35-40 i bez zvlhcovace drevo si tu vodu holt vezme noOdpověď na příspěvek od geodett:
@caesar82 vlhkost pres zimu bez zvlhcovace kdyz t… @geodett a není to málo, Antone Pavloviči?Odpověď na příspěvek od caesar82:
@geodett a není to málo, Antone Pavloviči? @caesar82 milý Marconi, je to málo ale zkuste to bezdrátově 😀 málo to je, ale je to realitaOdpověď na příspěvek od bethal:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda někdo nemá př… @bethal ahoj, nás vychází na 23000 m2. Hrubá, vlastně jen dřevěný skelet na vlastních základech, bez střechy, bez oken. Trámy 30x30. Ale je otázkou... Masiv syrový (teď co? Smrk, modřín? Průměr trámů?), lepený (asi třetina víc), sendvič s vatou?Odpověď na příspěvek od geodett:
@caesar82 milý Marconi, je to málo ale zkuste to … @geodett Zdarec. Dneska v koupelně +2 stupně, vlhkost 65%. Tak buď suchý vzduch a teplo, nebo dva svetry a vlhko. :-))))Odpověď na příspěvek od caesar82:
Zdravíčko vespolek, poslední dny byl trochu adren… @caesar82 Nízká vlhkost je normální (neříkám že ideální) stav. Reálně, odkud by se ta voda brala? Zvenku těžko, tam je v mrazech minimální, od terénu jste odizolovaní a dřevo nepouští do prostoru nic, pokud není prakticky čerstvě shozené. přepočítání kolik gramů vody obsahuje kilogram vzduchu se všemi bolestnými detaily najdete zde: https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp.... Při teplotě -2°C a vlhkosti 85% je to 2.7g/kg, +15°C a 25% je to 2.6g/kg, takže dobrá zpráva, Váš vlhkoměr je zcela v pořádku. Pokud chcete nějaký prostor zavlhčit, budete muset investovat do zvlhčovačů a bohužel, z mých zkušeností je to spíše boj s větrným mlýnem, zejména v topné sezóně. Pokud vás to ale uklidní, stejný problém je ve všech moderních stavbách po vyzrání všech mokrých procesů, pokud nemáte zainvestovaný bambilión do zcela izolované stavby s elektronicky řízeným prostředím, jako jsou laboratoře nebo high-tech průmysl. Udržení nějaké úrovně vlhkosti v prostoru který nemá vlastní zdroj vody je jako dělat kopec na rybníku - vždycky se vám to dost rychle vyrovná proti okolí.Odpověď na příspěvek od obludak:
@caesar82 Nízká vlhkost je normální (neříkám že i… @obludak Prázdny barák je problém, ale v obývanom sa už nejaká rovnováha nastaviť dá. Ľudia nejakú vlhkosť nadýchajú, potom je varenie, pranie, sušenie, kvety, prípadne teda aj nejaké zvlhčovače. To vlhkosť pridáva. Potom už len nájsť kompromis medzi prívodom čerstvého vzduchu a vlhkosťou, mne sa podarilo to odladiť, že to udržím nad 40 %. Ale chce to rekuperáciu stiahnuť na minimum, keď tam nikto nie je. Alebo pomôžu entalpické alebo rotačné výmenníky, ktoré vlhkosť čiastočne vracajú naspäť.Odpověď na příspěvek od roman_:
@obludak Prázdny barák je problém, ale v obývanom… @roman_ no, manželka má květin hromadu, vaří se a pere neustále, takže to dotlačíme třeba na 40%. Stačí ale jeden den bez aktivity v kuchyni a už to padá na pouštní hodnoty. Je tedy pravda ža topíme krbem, takže to je megasušička.Odpověď na příspěvek od caesar82:
@bethal ahoj, nás vychází na 23000 m2. Hrubá, vla… @caesar82 Díky za informaci. Chceme jít do masivu syrového. Lepený byla prvotní idea, ale cena nás odradila. Řekli jsme si, že radši lepený oželíme a ten rozdíl vložíme do jiné části stavby. Samotnej druh ještě nemáme jasno, hodně nám doporučují jít do borovice.Odpověď na příspěvek od majkl1993:
Zdravím přátelé, jdu si pro radu ohledně finální … @majkl1993 Najistejšie riešenie komína, aby Vám ním nezatekalo, je komplet oplechovanie po celej výške. Ten tmel medzi plechom a omietkou je slabé miesto a nevydrží večne.Odpověď na příspěvek od roman_:
@majkl1993 Najistejšie riešenie komína, aby Vám n… @roman_ Nad tím jsem přemýšlel také, oplechovat celý komín mědí. Otázka jak by vypadala na komínu měď, když máme to zakončení komínu v nějakém zinku/nerezu nebo co to je. Měď pro to, že máme z mědi téměř vše od okapů, po hromosvod i parapety. Nebo to oplechovat černým plechem jako je na fotce pod taškami, otázka , co by bylo vizuálně hezčíOdpověď na příspěvek od majkl1993:
Zdravím přátelé, jdu si pro radu ohledně finální … @majkl1993 jak jsem ho pred 10 lety postavil, tak tam stale je :) na oblozeni jeste nedoslo, ale chtel jsem oblozit kamenemOdpověď na příspěvek od vhospodk:
Dobrý den, nemáte někdo kontakt na nějakou ověřen… @vhospodk Dobrý den, sehnal jste někoho? Poradil vám někdo? Taky bychom přivítali v tomto směru pomoc.Odpověď na příspěvek od majkl1993:
Zdravím přátelé, jdu si pro radu ohledně finální … @majkl1993 mám to nataženo marmolitem, hrubým, ale ve finále je to jedno, stejně se na to nikdo nedívá. Zvažoval jsem obklad rulou, ale je to těžké a dost pracné, speciálně takhle na střeše. Jak se na ten váš komín dívám tak minimálně dva metráky obkladu. Takovou hmotu na konci komína bych nechtěl. Komplet oplechování je možná nejlepší řešení. Zpětně hodnoceno, možná bych to udělal taky. Určitě ale měď (předpokládám že nerez tam nechcete), síra z komína pozink/lak zlikviduje celkem s gustem.Odpověď na příspěvek od 90veronika90:
Ahoj všichni, ozývám se po delší době. Na dvou ku… @90veronika90 podle toho jak jsou ta vlákna poškozená a vyhnutá, tak bych řekl že to byl krumpáč, nějaký hřeb, kramle nebo tak.. Určitě je to tam delší dobu, protože to zastavilo velké trhliny.Odpověď na příspěvek od obludak:
@90veronika90 podle toho jak jsou ta vlákna poško… @obludak Mně právě přijde, že se to zvětšuje, ale nedokážu říct, jestli z toho něco padá, protože je to nad podlahovou plochou a pokud by to byly pilinky, chůzí se to rychle rozmetá. Zkusím to pozorovat a ještě chvíli fotit a uvidíme...Odpověď na příspěvek od obludak:
@majkl1993 mám to nataženo marmolitem, hrubým, a… @obludak Já mám právě k dispozici pár metráků balkánské ruly, ze které máme sokl a budu z ní dělat i obklad za kamna. Je pravda, že je strašně těžká, jsou to kusy od 1,5 cm do 3 cm , ale přesně jak říkáte, bylo by to náročné v takové výšce si vyhrávat s přírodním kamenem a říká se, že časem každý obklad spadne, což by bylo při váze a výšce kamene velice nemilé. Tudíž se také spíše přikláním k oplechování celého komínu, a ano, určitě mám představu o mědi. Právě si říkám, že vršek komínu je z nerezu což zpočátku asi bude bít do očí, ale asi jak říkáte, síra se o to časem postará a časem to stejnak asi zčerná, takže vizuálně by to bylo po pár letech snad vpohodě. Jen mi přijde blbé dávat měď přímo na prefabrikované tvárnice z důvodu, že by byl komín oproti té koncové desce z nerezu která má nyní přesah přes tvárnici 8 cm hrozně ,,hubený " a nevzhledný, už kvůli takovému přesahu nynější krycí desky a i s ohledem na celkový pohled masivní roubenky, tak mě napadlo ho nejdříve zateplit vatou cca 5 cm aby nabyl objemu a teprve na vatu dát měď, co myslíte, je to proveditelné a bylo by to funkční řešení? DěkujiOdpověď na příspěvek od majkl1993:
@obludak Já mám právě k dispozici pár metráků b… @majkl1993 s dyzajnem neporadím, já bych to neřešil, ale každý má jiné preference. Časem to bude tmavohnědé, skoro černé a oko na tom neulpí. Spíš bych měl obavy že se ten EPS/vata bude líbit vosám a sršňům jako ideální letní byt.