Pasivní dřevostavba ano nebo ne?

Potřebujeme poradit ohledně dřevostavby. Má cenu jít do pasivu nebo jsou to vyhozené peníze bez návratnosti a stačí postavit nízkoenergetickou dřevostavbu? Jaké máte zkušenosti? Pro co jste se rozhodli?
Odpovědět
Profilova fotka
@lenule34 Já jsem se rozhodl pro pasiv, ale cihlový. Nejsem zastáncem dřevostaveb.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenule34 U nás padlo rozhodnutí pro dřevostavbu. Pasiv z toho vzešel až v rámci plánování. Cílem byl NED. Vicenaklady na pasiv pak pro mě byly akceptovatelné. Dneska bych šel znovu do Pasivu. Asi né kvůli budoucí úspoře za vytápění. Ale kvůli komfortu a kvalitě bydlení. To hlavně zmiňují kvůli rekuperaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenule34 ja myslim ze na tuto otazku neexistuje odpoved, kazdy zde popise to pro co se rozhodnul a stejne z toho budete mit v hlave gulas 🙂 ja jsem rozhodne pro drevo, ale pro to masivni, zadnych par tramku oplacanych deskama 🙂 myslim ze pasiv uz v dnesni dobe o tolik drazsi neni, jde hlavne o to aby clovek nebyl otrokem technologii a bylo to pokud mozno jednoduche
Odpovědět
@kossakowski1980 To moc nechapu. Vzdyt rekuperaci si muzete dat i do NED.
Odpovědět
Profilova fotka
Finančně/sníženou spotřebou energie se většinou pasiv nevyplatí, toto ale trošku křiví dotace. Podle mě většina lidí si vybrala pasiv, protože chce co nejlepší komfort bydlení a ne protože chce ušetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
chtel jsem pasiv, ale po teoretickych vypoctech ceny, jsme zvolil NED, nakonec pro velmi dobrou práci stavebni firmy jsme podle meritelných vysledku lehce pod pasivem. Ale od te doby nekoukam na ty vysledky, ani hodnoty, zajima mne, ze jsem pro vyslednou celkovou spotrebu domu udelal maximum a ze naklady jsou velice nizke.
Odpovědět
Podle mě to je částečně ekonomické a částečně pocitové rozhodnutí. To znamená, kolik investuju a kdy se mi to vrátí. Plus jaké technologie tam budu mít a chci se o ně starat, udržovat je, zvednou mi ten komfort, resp.jsou pro mě na tolik přínosné nebo ne? A to si musíš dát na papír a popřemýšlet, třeba si to i obodovat. Budou tam totiž určitě věci, kde zjistíš, že to nemá rozumnou ekonomickou návratnost, ale prostě to chceš. :) A nebo je pro tebe ekonomické hledisko zásadní a pak do toho nepůjdeš. Obávám se, že tohle ti tu nikdo neporadí - jen dva sloupečky v excelu pro Pasiv a NED a uvidíš, co ti výjde. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jenye To jo, ale pro uplatnění dotace z NZÚ musíte plnit podmínky pro pasivní dům.
Odpovědět
Díky za vaše názory. Já se přikláním k NED s lepším opláštěním, aby se to blížilo pasivu, ale za rozumnou cenu, kdežto manžel by šel do pasivu. Tak uvidíme, jak to nakonec vymyslíme. Rekuperaci chceme tak jako tak.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?