Výstavba - Navýšení ceny za materiál vs. smlouva o dílo

Ahoj, dokončujeme stavbu RD - dodavatelsky. Stavební firma nás vyzvala k tomu, abychom se "podíleli" na úhradě nákladů za vyšší ceny stavebního materiálu. Ve smlouvě o dílo máme cenu stanovenou jako "pevnou limitní", takže smluvně asi nemohou. Ovšem zkouší to "citovým nátlakem", kdy nám píše pan majitel, že nám "dotují" stavbu našeho RD a že tedy radši měli vloni odstoupit a že když nám to svědomí dovolí atd. Jedná se o částku, kterou vyčíslili na 120 tis. Podotýkám, že jsme se pro stavbu dodavatelsky rozhodli právě z toho důvodu, abychom měli rozpočet pod kontrolou a nemuseli řešit výkyvy cen materiálů.. A taky, že ne vše vždy proběhlo ok (např. poničené rámy oken, kdy je nezakryli při nanášení penetrace na fasádu a vše pěkně zaschlo a nejde to dolu, rámy jsou flekaté atd.). Chápu, že cena materiálu vzrostla, ale vnímám to jako "podnikatelské riziko". Přesto jsme se nabídli, že se částečně podílet budeme, ale firmě se to nelíbí a chce zaplatit vše, co vyčíslili. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste k tomu přistoupili? Díky moc.
Odpovědět
@alea1 já bych jim vyčíslil ty okna ... a to by bylo víc, jak 120t, takže ...
Odpovědět
Platily jste dopředu?
Odpovědět
@martin_s po etapách, vždy za odvedenou práci.. Co se fakturace dle smlouvy týče, to bylo ok. Ale toto je "nad rámec" smlouvy.
Odpovědět
U nás nastala podobná situace. Cena materiálu prudce vzrostla a stavební firma chtěla abychom se na navýšení podíleli. Po vzájemné domluvě jsme si vícenáklady rozdělili 50/50. Ve smlouvě jsme také nic o navýšení neměli (prý jako poslední)... Co s tím je na vás, to vám asi nikdo neporadí. Každopádně zkuste se na to podívat i z jejich strany, nikdo nemohl očekávat, že nastane takováto situace. Pokud bude celkové navýšení ceny o 120 000, tak se to v ceně za nový dům ztratí...
Odpovědět
@rades89 Díky za zkušenost. Ano, to mi přijde fér, podílet se rovným dílem. Od naší firmy taková nabídka nepřišla. Pouze nátlak na "svědomí" a požadavek na úhradu celého, co vyčíslili. Navíc za situace, kdy řešíme problémy s rámy oken a polystyren vystupující pod fasádou (dost viditelně), ale tak to není předmětem tohoto příspěvku. Spíš mě právě zajímá, jak to řeší jiné firmy, a zkušenosti ostatních stavebníků 🙂
Odpovědět
Také to zkoušeli a způsob se mi moc nelíbil, řešil jsem přes právníka a odpověď byla stejná, je to podnikatelské riziko. Samozřejmě málokdy stavební firma postaví dům se 100% spokojeností zákazníka a aby bylo vše v naprostém pořádku. U nás byly také nedostatky. Nic navíc jsme firmě nezaplatili a ještě jsme jim řekli, že můžou být rádi, že nenecháváme napočítat chyby, které udělali.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?