Postup a zkušenost ze stavbou svépomocí?

Profilova fotka
Dobrý den, možná by název tématu měl být " Kde jste se to chlapi všechno naučili?". Potřebuji postavit domeček, na klíč není dostatek finančních prostředků, žijeme na vesnici poměrně krátce, moc známých, kteří by nám vypomohli není, o rodině ani nemluvím. Manžel pracuje mimo, zatím je všechno na mně. Máme krásnou zahradu, oplocenou, unimobuňku, vodu, el., suchý záchod, slepičky a jezírko, co jsem udělala letos na jaro a 200 m od zahrady malinkatý byteček, ve kterém už mám fóbii :(. Už vím, jak by mohl domeček vypadat, a co dál? Nemyslím, úřady, banky, ale tu stavební část. Kdo vás během stavby vedl? Měla jsem obavy z úřadů, ale teď vím, že to byla procházka růžovou zahradou a teď jsem v koncích. Nejraději bych si to dělala sama, ale stačilo mi, když jsem stavěla slepičkárnu, co za obličeje na mě ve stavebninách měli :) a taky fyzicky. Mám začít poptávat na jednotlivé fáze firmy a z nich si potom vybírat? Děkuji.
Odpovědět
1
2
@kateee1111 za sebe můžu říct, že stavět v dnešní době, tak je jedno, jestli to bude na klíč,nebo budete vybírat jednotlivé řemesla. Dneska mají firmy totiž tolik zakázek, že se vám stejně nepodaří něco ušetřit a o tom čase a nervech ani nemluvím. Takže pokud vybíral znova, tak jedině na klíč ověřenou firmu a nebo si většinu udělat sám :-)
Odpovědět
@voky115 To není pravda, stavím aktuálně, firmy, případně řemeslníky živnostníky si tendruji, stejně tak materiál a oproti firmě, která by mi domek na klíč postavila, mám cca 30% úsporu. Takže s tvým názorem úplně nesouhlasím. @kateee1111 Čerstvá zkušenost, pokud si laik a manžel nemá prostor ti pomáhat, tak se do toho sama nepouštěj. Když nemáš lidi a nejsi alespoň trochu z oboru, tak stavět svépomocí nedoporučuji. Spíš, než firmy si vybírej živnostníky. U mě, hrubá stavba, rozdíl firmy vs. živnostníci, od 150 000 do 350 000 Kč, což je už poměrně velký rozdíl hned na startu. Firmy a živnostníky poptávej, až bude mít projekt a představu, kdy chceš začít. Osobně si myslím, že teď je vše vyhnáno do extrému. Když se dívám na ceny cihel, za které jsem je kupoval na jaro a teď, tak celkem čumím. Já si dozor dělám sám, občas vezmu kamaráda, který dozory dělá, aby mi to zkouknul a jde to, dalších ušetřených x tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@kateee1111 i sami to zvládnete, jen si zařiďte opravdu dobrý stavební dozor, který bude nejen hlídat ale i radit. V dnešní době, kdy snad na vše existují instruktážní videa, články, návody apod nebude těžké získat informace. A jestli máte obavy, že když jste ženská, tak to nezvládnete....je jen na vás, jestli se na to cítíte nebo ne. Znám ženu co je zednice, i ženu co je stavbyvedoucí...všichni z nich mají respekt a uznávají je za jejich práci. I já sama mám třeba víc nářadí než přítel (a umím s ním i líp zacházet :-D ) Dneska už se na to nehraje ;-) . Bohužel voky115 má pravdu v tom, že je doba stavebního boomu. Firmy vám buď nabídku vůbec neudělají, že mají hodně práce nebo udělají ale nebojí se říct si o balík, protože je nic netlačí srážet ceny dolů.
Odpovědět
@kateee1111 Jsem úplně ve stejné situaci, zkušenosti vůbec nemáme (kromě rekonstrukce bytu a tam taky ne vše dopadlo úplně na 100%), manžel v tahu a stavba na klíč je pro nás drahá, takže si to taky mám postavit sama :-) Fyzické práce moc nezastanu, ale tu administrativu bych zvládnout měla (i když se mi do ní moc nechce). Plánuji poptávat jednotlivé firmy/řemesla, ale taky se dost obávám současné situace na trhu. Jsme úplně na začátku (přes podpisem kupní smlouvy na pozemek), takže by se mi hodilo tě sledovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Na ženu to fakt není, ta práce je fyzicky hodně těžká, ztracené bednění - těžké jako kráva, cihla - min. 10-15 kg mít bude každá (naše má 20), přenosí se toho klidně i tuny za víkend, železa do základovky, kamení, pytle s maltou mají 25 kg - já je třeba ani nenadzvednu, míchání malty - mám na to míchadlo krátké prsty -a ze začátku jsem to vydržela jen pár vteřin. Prostě všechno je to na ženskou děsná dřina! já dělám jídlo a podavače manželovi a už jsem si oddělala kyčelní klouby, čekám kdy mi vypoví šlachy na zápěstí atd. Je to opravdu práce pro chlapy, i sebevytrénovanější žena je na 70% výkonu muže (co se fyzičky týče). Koukněte kolik je žen ve stavebnictví - pár a ještě sedí v kanclu :). Ale subdodávkami a tím, že Vy si budete dělat "stavbyvedoucího ze židle" také něco ušetříte. Případně stát za zády partě dělníků také můžete (a musíte) vždycky. Ale neplánujte si, že hrubou si postavíte Vy jako žena sama, ve dvou je to jiné, ale i tam se snažím sehnat za sebe chlapa co to jde... My udělali desku (tedy my = manžel a pár přátel sem tam), první patro a strop jsme nechali dělat a teď jsme dodělali obytné podkroví a nastupují tesaři a pokrývači. Oproti ceně od poptané firmy si myslím, že ušetříme něco kolem 500 tis. na téhle etapě, ale ještě jsem to všechno nesčetla. Na základech to bylo méně tam jsme ušetřili prd protože jsme si brali na každé betonování pumpu. počítám max. 60 tis. ušetřených.
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě jestli neznáš zkus projít server svepomoci.cz, je tam sousta videí, pro začátek pro základní přehled určitě dobré :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já zas mám spočítané, že rozdíl mezi stavbou na klíč a dodavatelsky není nijak závratný, bylo to ve finále cca 300tis. Ale nemusím řešit reklamace, nemusela jsem shánět jednotlivé řemeslníky a posouvat ty ostatní jen proto, že se jedna firma týden před akcí rozhodne, že nedorazí. Pak se sežene narychlo jiná, která to zbastlí a dalšího půl roku se řeší, komu omlátit o hlavu, že tam nakonec nepasují okna/nejde vylít podlaha, protože je nakřivo atd. (lze dosadit cokoliv). A jestli nemáte za sebou manžel aa bandu chlapů, tak bych se do toho nehnala vůbec. Bohužel i dnes je mezi mnohými trend, že ženská tomu nerozumí a když přijdete do nějaké stavební firmy a něco chcete, cítíte ten výsměch nebo vidíte, jak se vás snaží natáhnout/očůrat.. mě to za to nestálo, i tak něco na zařizování bylo. Pokud do toho půjdete sama, máte můj hluboký obdiv ;-) A jinak spoustu navazujících prací jsem poptávala na nejremeslnici a až na jednoho matlu si nemůžu stěžovat
Odpovědět
@davex tak v tom případě se omlouvám. Já osobně stavím svépomocí, ale jakmile jsem něco poptával, tak byl hrozný problém někoho sehnat, ceny plus mínus všude stejné, materiál sehnat z nějakou větší slevou se nedaří - proč by taky, když mají objednávek, že ani nestíhají apd .. každopádně 30 procent je dost, ale u nás to není reálné @slabici Já mám lepší zkušenost na epoptavce, na nejzone mi nikdy nepřišla víc jak jedna redakce, spíš žádná. Asi není Vysočina zajímavá :-D
Odpovědět
@slabici No, taky jsem pár krát zkusil tyhle e- poptávky. Občas se někdo ozval, ale mám dojem, že to tam moc nefunguje. Buď je to sice levné, ale pak ta kvalita je k pláči a nebo je ta cena úplně mimo. No nevím, asi je to i o štěstí.
Odpovědět
Profilova fotka
Šikovný kluk na položení střechy se mi ozval z e-poptávky. Spíš jsem měl štěstí. Prostě ta vysoutěžená cena je tak nízká, že se to nikomu nechce dělat, a nebo to odflákne. Nejlépe se stavba zmákne sjednáním firem na subdodávky v dostatečném předstihu během akčních cen s dodáním v době potřeby. Prostě nespat a už rok předem objednávat. Pak je svépomocí jen ta organizace.
Odpovědět
@josef_vavra dneska je doba, že rok předem s vámi nikdo nic nezasmluvní, a tihle živnostníčci už vůbec ne, pokud si plácnete/podepíšete smlouvu, tak s nimi je to jen kus papíru o váze toaletního.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za komentáře, doporučení, zkušenosti a rady. Tak se tedy pokusím sehnat pomocníky, resp. nejdřív zjistit, co mi můžou "nabídnout" místní obyvatelé naší vesnice a určitě se dostanu i k doporučení na nějakého šikovného řemeslníka. Svépomocí.cz sleduji, nejremeslnici.cz už jsem taky využila (zatím nanečisto, ale několik odpovědí už jsem dostala). Dostala jsem tady i radu, že pomůže navštívit hospodu, tak jsem manžela poslala a to by prý občas šlo. Ještě jsem se chtěla zeptat, byla tu o tom řeč. Když si teď nechám udělat projekt, může mi nějaký čas ležet v šuplíku a žádat o stavební povolení, ohlášku až později? Ale když si vezmu, za jako dlouho trvá sehnat všechna razítka... Měla bych představu začít stavět příští rok zjara.
Odpovědět
Článek se načítá
Nam trval půl roku projekt a rok a půl vyřízení stavebního povolení. Já se do stavby hodně ponorila takže když je potřeba tak sháním firmy a vše řeším sama. Na přítele nechávám pak tu těžkou práci. Jasně taky jsem s ním dělala omítky,ale přítel tahal pytle a michal,já nosila vodu,perlinku a tahala lepidlo,penetrovala. Vše co jsem zvladala jsem se snažila dělat. Studuju na netu co jak se má dělat a pak s tím přítele seznamuju. Vybírám materiály, objednávám je., řeším reklamace. Když narazím na někoho kdo je nepříjemný prosím přítele aby to vyřídil misto mě. Strašně mě to vše bavi ale pozor na to, hodně mě to semlelo, hodně stresu, co když tohle.co kdyz tamto. Odnesla jsem to chronickym zanetem žaludku, nespavosti. Ale za ten pocit že v tom nenechavampřítele samotného mi to stojí. Jo a před kamarády moc nerikam co vše dělám a zarizuju, za prvé stejně neuvěří a za druhé nechci aby se příteli smáli třeba že za něj řeší techniku ženská. Ale mám to takhle vyhovuje
Odpovědět
@neonkarybka my jsme teda donedávna nemakali moc rukama, to nám začalo až nedávno s malováním, podlahami, kuchyní atp. ale co se týče řešení půdorysu, zjišťování technických záležitostí a řešení všeho kolem, máme to stejně :D stavbyvedoucí, když bylo potřeba něco řešit, tak volal mně :-) a je fakt, že je to docela zápřah, už jsem z toho taky unavená ... takže klobouk dolů, že kromě toho všeh ještě sami stavíte ;)
Odpovědět
@neonkarybka chronický zánět žaludku, nespavost, ale stojí ti to za to. No, každý máme jiné priority. Ale když se dílo daří. Já si teda všechno koordinuji, sám dělám jen práci, kterou vím, že zvládnu na 100%. Peníze nejsou všechno.
Odpovědět
@davex to je pravda a přítel mi říká to samé. Jenže mě to baví a naplňuje. Bohužel mám povahu že mi to nejde dělat jinak. Občas to na mě padne že si řeknu že mi to za to nestojí jenže druhý den už jsem to zase já a všude lítám a všechno řeším. Jsem tím postižená :-D když jsme nechali třeba beton podlahy dělat firmu stejně si to neumím užít a furt lítám a kontroluji. Je to můj životní sen a dávám do toho všechno. Tak jen říkám svou zkušenost že všeho s mírou a neumím si představit že by vše měl zařizovat jeden člověk. To bych do.toho nesla ani omylem
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda se stavbou domu neměla taky žádný zkušenosti,ale úplně mě to nadchlo. Materiál a řemeslníky jsem si všechny sehnala sama,popř. domluvila v místní hospodě. Příští týden vylejváme podlahy a až na menší reklamaci okna,šlo vše jak po másle. Ale záleží na koho narazíte no. Když budete poptavat firmy,vyjde vás to stejně jako na klíč,zkuste řemeslníky z okolí atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Teda holky, to jste mě docela překvapily. Jen teda doufám, že to neodnese zdraví víc, než co mám dnes :) Manžel mi slíbil, že když bude potřeba víc chlapů, sežene v práci, tak teď jen poptávat řemeslníky po okolí, to je dobrý nápad. Díky moc a přeji hoooodně síly do dalších prací :)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Ahoj, no mně se chce, jen doufám, že to ustojím. Pracuju na projektu bungalovu i na patro. Právě sháním šikovného projektanta/architekta. Potom sem vložím projekt a nechám koment na lidu. A to mám dalších sto otázek, ale jedno po druhém :)
Odpovědět
@kateee1111 no hlavně že máte velké odhodlání a nebojíte se toho, ale nemalujte si obrázky že začnete na jaře, příprava a schvalování je tak na 3/4 - 1rok a to musí vše běžet jak po másle, držím palce :-)
Odpovědět
@kateee1111 držím palce. My stavíme svépomocí. Jen krov nám dělal tesař, ale manžel pomáhal a jde to. Jen je to náročné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kateee1111 už se těším na fotky domku svépomocí :-) Taky stavíme svépomocí plus máme k ruce zednika z dediny. Manžel jezdí na stavbu téměř každý den po práci a víkend je tam furt. Jinak info sháníme na netu, popř se poradíme s dozorem.
Odpovědět
Profilova fotka
@kateee1111 tiez staviame svojpomocne, ale sme na zaciatku este len, budeme mat drevostavbu, pasy sme vyliali sami, z ysok sa caka na zednika… potom si nechame osadit vazniky este. Ohlasku sme zidskali po 7,5 mesiaci od zaciatku vymyslania projektu 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Neprocetla jsem všechny příspěvky, omluv, pokud se opakuju - ani to vyřizování a domlouvani není pro ženskou úplně snadný: zejména naší východní sousedé a valná část jednoduššího řemeslnictva o nějakém genderu nikdy neslyšela a maj nás za zpovykane paničky/hospodyňky, které se hodí tak akorát na vaření kafe. Např. Fasadnici - "tady to udělejte takhle" "noo, my zavoláme manželovi" a ten jim samozřejmě řekl, že fasádu vím já jak má být. Ale potřebovali slyšet result od něj. 8-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak jste postupovali po dokončení hrubé stavby, čím nejdřív začít a postupně pokračovali, omítky, podlahy, podhledy atd atd.? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk taky mám tu zkušenost, od jistý doby jim rovnou při fázi realizace nabízím kontakt na manžela. Poptávky k jejich smůle řeším já @jarda87 dělali jsme záklop OSB mezi střechou a věncem, záklop stropu OSB (kvůli nepruvzdusne obálce), elektro rozvody, omítky, štuky, rozvody vody (kvůli VPC zdivu, jinak se dělaj společně s elektro), podlahu, rozvody vzduchotechniky, sádrokartonové podhledy...
Odpovědět
@kateee1111 staveli jsme svepomoci a jeste dodelavame.. za me to bylo nej rozhodnuti, ktere ovsem tak nejak samo vyplynulo... naceneni firmama bylo 5,5mice v zakladu. To jsme nemeli, nebo meli bychom, ale vyssi hypo jsme nechteli. Zakladovou desku nam delala parta zedniku. To bylo jeste ok. Pak na zdeni nastoupila parta ukrajincu, kterou jsme v pulce prizemi vyhodili, oblekli teplaky a sli zdit. A ono to slo. Ja nanasela lepidlo, manzel sazel cihly, kolem se nam motala dvouleta dcera. A uz to jelo. Nakonec jsme na dome udelali vetsinu praci. Co jsme si udelali sami, je v poradku. Co delala nektera firma, dopadlo vetsinou pruserem. Na strechu nastoupila firma, zmastili ji a pak ji opravovala a predelavala jina. Jedine dve dobre firmy byly na omitky vnitrni a schodiste. Jinak by jeden plakal, kolik to stalo a jak to mrsili. Takze jsme si sami udelali zdeni, stropy, elektrinu, podlahove topeni, sadrokartony, pokladku vinylu, hydroizolace ve svahu, drenaz, momentalne delame zatepleni a jimku na destovku. Jeste vlastne byl sikovny obkladac a pak firma, co nam zateplila strechu. Vetsinou to byli veci, co bychom sami neudelali... obklady jsme proste jen nestihali, ale meli jsme stesti. Kazdopadne timhle systemem jsme s domem vc kuchynske linky a daleko vyssim standartem, plus bazenem a plotem na cca 3,5mil. Ano. 2 mice rozdil proti cenam na klic. Pro predstavu mame dvere Sapeli, venkovni Hormann vc garazovych vrat, krb, inteligentni domacnost, predokenni zaluzie, vinylove podlahy, obklady a dlazby cca 800Kc za metr. Dum je 5+kk s garazi, dilnou, malym sklepem, satnout, TM... a jinak jak jsme vedeli co jak udelat? Vetsina firem ma na youtube videa, popr porada skoleni - Porotherm, Rigips, Tondach, spoustu videi najdes na svepomoci nebo pak primo na strankachjednotlivych vyrobcu materialu. Jinak vetsinou system u nas takovy, ze ja jsem vybirala veci co se tyce vzhledu, manzel material co se tyce kvality, ja jsem poptavala a oslovovala remeslniky na dilci veci nebo jsem studovala navody co jak delat, to jsem pak predavala manzelovi, jak to ma udelat a pomahala jsem mu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xhex Mám též vyzděno z vpc,takže nejlépe začít elektrikou a rozvody a pak dělat od stropu přes omítky k podlaze?Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 Záleží jestli máte vzduchotechniku a čeká vás blower door test kvůli dotacím, tak jsme to měli my. Kvůli neprůvzdušnosti se spoje mezi OSB a spoje mezi OSB a obvodovým zdivem přelepujou airstop páskou a teprve přes to se dává omítka. Třeba soused nic z toho nemá a záklop z OSB dělal až po vylití podlah Jinak můžu doporučit tenhle blog o stavbě z VPC svépomocí https://www.vodnici.net/category/akce...
Odpovědět
Profilova fotka
@xhex Nene nic takovyho nemáme, ok díky za každou radu :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?