Boj s plísní a vlhkostí

Anonymní autor
Autor diskuze
Ahoj, můžu se zeptat.Uz kolikatym rokem bojujeme doma s plísní, převážně v horním patře.Dum je cca 10 let starý, stavěn z ytongu, foukana izolace,zateplen...Uz jsme celkem bezradní, větráme i topime ai myslím dostatečně.V dolním patře se plíseň objevuje převážně na spaletach u oken,ale to není tak hrozne ( i když vím, že by neměla vubec),v podkroví kolem okolo oken fakt hodně a pak se objevovala většinou na obvodním zdivu,letos už začíná i strop a sikminy( sádrokarton)... nevíte kde může být chyba.Muze to být tím, že je dům z ytongu(říká se, že nasává jak houba) nebo by mohl být problém i v izolaci? nějak mám prostě z té stříkané izolace smíšené pocity a nejsem si jistá,jestli dokáže opravdu správně zaizolovat a nevznikají tak tepelné mosty?
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Ahoj, můžu se zeptat.Uz kolikatym rokem bojujeme …
Akú hrubú vrstvu izolácie máte na stenách a v strope?
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od roman_:

Akú hrubú vrstvu izolácie máte na stenách a v str…
@roman_ omlouvám se jestli vám špatně rozumím,ale venkovní zateplení je přímo zateplení od ytongu a na stropě je foukaná pěnová izolace
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

@roman_ omlouvám se jestli vám špatně rozumím,ale…
Pan Roman se ptá, kolik cm ta izolace má. Jestli není zakopaný pes v příliš tenké vrstvě izolace. Hrubý je slovensky tlustý.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Vypadá to , že místa s plísní prochládají z důvodu nedostatečné izolace a možná skladby vrstev. Vzít termokameru a zjistit povrchové teploty na těchto místech.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

To že si myslíte že větrate dostatečně je jedna věc druhá je jestli je to opravdu dostatečně, jakou máte skutečnou vlhkost v domě (co ukazuje vlhkoměr)? Jak máte řešen odvod par z vaření ?
Odpovědět
Pokud větráte a topíte dostatečně, může být problém i v mikroklimatu, které není optimálně nastavené. Doporučuji zkontrolovat stav izolace a případně provést měření vlhkosti ve stěnách, protože to může ukázat, jestli je skutečně problém v izolaci nebo v konstrukci domu. Také by stálo za to podívat se na stav oken a těsnění, protože jejich špatná izolace může být příčinou kondenzace.
Odpovědět
Profilova fotka
Co se týká dostatečného větrání, tak podle norem celý objem vzduchu v domě vyměnit každé 3 hodiny. To podle mě téměř nikdo nedělá, obzvláště v noci. Doporučuji zakoupit nebo alespoň na nějakou dobu půjčit měříč CO2 s vlhkoměrem. Já jsem se po jeho zakoupení v předchozím bydlišti nestačil divit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Co se týká dostatečného větrání, tak podle norem …
@radim2015 Vetrať v zime normovým prietokom bez riadenej úpravy vlhkosti Vám žiadny odborník na vzduchotechniku nedoporučí, to by Vám barák vyschol. Aj tretinovým prietokom padne vlhkosť v pohode na 40 %. Oknami toto ale nie ste schopní dosiahnuť. Mám odsledované, že sa okná začínajú rosiť okolo 55 %, keď je vonku pod nulou.
Odpovědět
Prostě máte příliš velkou vlhkost. Prádlo nesušte na věšáku, ale v sušičce, po osprchování vyvětrejte koupelnu, zapínejte digestoř při vaření, pořiďte si odvlhčovač. Nejdříve bych změřil relativní vlhkost v místnostech, na to stačí teploměr za pár korun s historií, pravděpodobně bude vlhkost vysoká, snažte se aby byla v rozmezí 40-45 procent. Čím vyšší vlhkost uvnitř, tím je větší riziko kondenzace a plísní.
Odpovědět
Profilova fotka
Je ideálne počasie (okolo 0°C ale čím menej, tým lepšie) nato si požičať termokameru. Hneď uvidíte, kde je chyba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?