Cihly a izolace nebo cihly bez izolace

Co je lepší, použít cihly 30 a k tomu 20 izolace nebo postavit z cihel 50 a nedávat už žádnou izolaci? Omítka na té izolaci pak "duní" a líbí se datlům a dá se docela lehce prorazit, než když je rovnou na cihle? Jaké máte zkušenosti, názory? Stavíme prvně a žádné zkušenosti nemáme:))
Odpovědět
1
2
Vzhledem k tomu, že pouze cihla 50 je dost špatná tepelná izolace, tak cihla 30 + izolace.
Odpovědět
já jsem proti izolovaní polystyrenem takže doporučuji cihlu bez izolace
Odpovědět
Ahojky a co cihly heluz family 2+1 50 cm.Cihly mají polystyren už v sobě. Máme s toho postaveno ;-)
Odpovědět
Na toto téma je na internetu napsaná spousta informací a dohadů. Udělejte si názor a podle toho volte. My například jdeme právě do 30 cihly a 20 polyše. Levnější varianta jak ta 50. Cena u té 50 je jen za předražený vzduch.
Odpovědět
Máme to podobně, půjdeme do cihly 30 + 20 polystyren. Cenově nám to vychází lépe, stavba svépomocí.
Odpovědět
Profilova fotka
a co "cihla" 20cm (BST) + izolace (třeba polystyren) 30 cm?
Odpovědět
Profilova fotka
dřevo 35 cm bez izolace :-D
Odpovědět
Vidím, co osoba, to jiný názor, ale to je samozřejmé. Izolaci jsme mysleli vatu od Knaufu, to jen pro upřesnění. Jsme hrozně na vážkách, zda jít do těch cihel Porotherm, co mají v sobě už tu vatu nebo Heluz family 2 v 1 (polystyren). Je to krátce na trhu, ale zase se mi líbí, že pak ty stěny "neduní" a že do ní datlové nedělají díry:)). Opravdu nevím.
Odpovědět
Ještě jedna hloupá otázka. Co se týče ceny stavebního materiálu-cihel, tak jej mám poptat u stavební firmy, kt. nám budou dělat hrubou stavbu nebo u stavebnin a nebo u výrobce. Vůbec nevím, jak to chodí. Budeme stavět svépomocí a nejsme ani jeden z oboru:(, takže špatný.
Odpovědět
Ideální je cihla bez Tepelné izolace. Tedy pasivní dům bez zateplení.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@login8 Díval jsem se na odkaz a horší článek jsem už dlouho nečetl.
Odpovědět
Článek se načítá
No, dotace Zelená úsporám jsem zjišťovala, ale podmínkou je rekuperační jednotka, tj. vzduchotechnika či jak se to oborně jmenuje a to my mít určitě nebudeme a bez toho se na dotaci dosáhnout vůbec nedá. To je aktuální info z října, kdy se rozjela nová etapa Zelená úsporám.
Odpovědět
Profilova fotka
O tomhle je toho napsáno spousta, jeden vám bude tvrdit bez izolace, jiný jedině s izolací... A to nejen "laici", ale i odborníci. My se rozhodli po zvážená všech pro a proti pro cihlu 44 cm bez zateplení... Jestli to byla dobrá volba, to ukáže čas. Necháme to jednu zimu a na jaře se rozhodneme, zda dodatečně zateplit nebo ne (doufáme, že ne). Každopádně levněji to určitě nevyjde (v případě dodatečného zateplení se to pěkně prodraží). Volba bez zateplení vyžaduje podle mě navíc přesnější práci... No sama jsem zvědavá, jak to nakonec u nás dopadne.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab vůbec to není hloupá otázka. svépomocí stavíte, abyste dostali cenu co nejníže. že? trochu v tom dotazu máte zmatek. při stavbě svépomocí přeci nebudete materiál poptávat u stavební firmy. nepoptávejte ani u výrobce. tam se jen podívejte na jejich doporučenou cenu. ptejte se ve stavebninách a domluvte si cenu. někdy lze nakoupit třeba i za 50% ceny doporučené výrobcem. lze poptávat i "internetové" stawebniny.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@krikri01 Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste se nakonec rozhodli zateplovat nebo ne. Budeme stavět bungalov a stále jsme na vážkách zda cihlu 50 bez zateplení nebo 38 + zateplení :-). Diky
Odpovědět
Bohužel na vaši otázku zde jednoznačnou odpověď nedostanete a ani já se již do této diskuze nebudu zapojovat. Pročítat i na jiných stránkách a udělat si vlastní názor.
Odpovědět
@paja595 jak píše travas a mnoho jiných, názor si musíte udělat sami. Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Neznám váš projekt, ale nestačila by vám místo té 38 jen 30 a tu zateplit?
Odpovědět
Dobrý den, tak jsem se ve finále rozhodli pro Heluz Family 50 broušená - tj. cihly bez následné izolace. A jsme rádi:) - dům prý bude lépe dýchat, k tomu máme dřevěná eurookna od Vekry. Mimo jiné nám nebudou ptáci, a strakapoudi tu u nás jsou:), klovat do omítky, neb nebude pěkně dunět, jak je tomu u cihly + izolace. A v závěru, další výhoda, což jsem samozřejmě nevěděli, ale lépe se do 50 cm zdí zasekává voda, kanalizace, elektřina a okapy - což je další bonus. A příčky máme, kde to šlo, 14 cm. Možná s tím, co jsem napsala, někdo souhlasit nebude, co člověk to názor, ale dost jsme to řešili a myslím si, že jsme se snad rozhodli správně. Ještě sice nebydlíme, jsme ve fázi omítek, ale snad to bude vše fajn:).
Odpovědět
V době, kdy jsem kupovali stavební materiál nebyl tak velký cenový rozdíl mezi cihlou 44 a 50, protože jsem předtím zvažovali, že bychom šli do 44 bez izolace. Stavebně prý je ta padesátka lepší. A zda jít do Porotherm nebo Heluz - prý se v poslední době hodně vylepšili ve všech těch termoregulačních parametrech atp. Mně to přijde stejné u obou firem, jako laikovi, takže další kritériem byla ta jejich promo akce - v té době měl Heluz akci na spotřebiče - dostali jsem 11 000,--Kč. Tak jsem se rozhodli pro Heluz:)
Odpovědět
@martaskab takže když bude dům dýchat- to znamená přesněji řečeno, že vám bude unikat teplo??
Odpovědět
To by unikat nemělo:), asi jsem to měla napsat do uvozovek - je to o pocitu, že ten dům nebude daný do obalu - myslím tím tu izolaci. Nejsem technický typ, takže to nedokážu řádně odbornou terminologií popsat. Asi je to pocitová záležitost. Spousta lidí má cihlu a izolaci - myslím si, že je to poměrově tak 50:50.
Odpovědět
Správná volba, a (spaly) je velký rozdíl mezi difuzí a únikem tepla.
Odpovědět
@travas už jsem pod thermokamerou videl 3 domy z 50 ky cihly všude úniky tepla byly... někde větší někde menší. Každý ať si vybere co uzná za vhodne, jen je třeba si uvědomit, ze papír snese všechno, ale praxe je pak trosku jinde....
Odpovědět
@martaskab Tam je právě problém-otázka ..."prý to bude dýchat". Pak dům stejně zavřete nějakou stěrkou s lepidlem a finální omítkou. A i kdyby jste to nedělali (udělali např.provětrávanou fasádu) tak stejně to že to bude "dýchat" neznamená že vás to zbavuje potřeby správně větrat. A že zdivo se zateplením duní? ...vy běžně chodíte kolem domu a boucháte si do stěny a posloucháte jak to hezky duní? Píšete že se do toho dobře dělají rozvody ale to je právě ten problém. Tyto cihly (bez potřeby zateplení) mají svoji tepelnou vlastnost pouze jakoby v celé svoji tloušťce! Tudíž jakýkoliv zásah do nich je tepelný most!!! A stejně tak různé detaily(u věnce apod) jsou u nich problém. Stejně tak jakákoliv chyba ve zdění je pak následný tepelný most. Takže tyto cihly přináší řadu problém a to je z nich postavený dům pak ještě cenově i dražší. Proto nechápu tuto volbu.
Odpovědět
Tato diskuze může být nekonečná, jako každý týden se objevuje znovu a znovu. Co takhle to uzavřít jednou provždy tím, že si přiznáme že tenká stěna se zateplením je prostě lepší :-D (levnější, méně náchylná vůči chybám při provádění, při stejné ploše základové desky zvyšuje užitný prostor oproti hrubé cihle) Dům nedýchá, ale obyvatelé domu ano. Proto je dobré myslet ta správnou výměnu vzduchu uvnitř pravidelným větráním (okny, VZT (rekuperace)).
Odpovědět
@paja595 Jak píšou ostatní, dejte si u jednovrstevné skladby hodně velký pozor na tepelné mosty, každé řezání cihly, pěnování....je rizikové. Už projekt byste měli mít spočítaný tak, abyste nemuseli cihly řezat (i když to v praxi je dost nereálné), do obvodových zdí vůbec nic nezasekávat....jinak z 50 cihly máte 30 :-) . Není mnoho lidí, kteří stavěli z širšího zdiva aby mohl dům dýchat a pak stejně zateplovali. Skoro bych řekla, pokud nebudete stavět svepomocí a nepohlídáte si každou cihlu, překlad.....tak raději dejte zateplení a dýchejte okny.
Odpovědět
známy stavěl z 44 ky a stejně nakonec zateploval protože viděl jak ten dům pěkně "dýchá" navíc tam kde byly zasekány odpady atd měl cihlu nějakycýh 30 cm...
Odpovědět
@paja595 @bamak Je to jak píše bamak. Jednovrstvé zdivo je velmi náročné na stavbu. Takže pokud nejste ochotní si to zdít sami nebo nemáte super řemeslníky, které pohlídá ještě precizní dozor, tak je to velmi riziková investice - protože se Vám nemusí vůbec vrátit ba naopak ještě budete zateplovat a budete mít zbytečné výdaje. Naopak pokud si s tím práci dáte, pohlídáte všechny rizikové části - pak je výsledek velmi komfortní. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že dům z jednovrstvého zdiva má lepší klima, není náchylný na plísně (i když samozřejmě i zde musíte větrat a řešit odtah vlhkosti z domu. Cenově je určitě dražší a náročnější na výstavbu a samozřejmě musíte řešit dost podstatně i zateplení střechy / stropu vhodnými materiály, jinak to ztrácí smysl - a opět se to prodraží vůči standartním stavbám. Abych to shrnul, tak za mě je jednoznačně lepší vhodně zvolené jednovrstvé zdivo za předpokladu dodržení technologií a vhodného výběru místa pro stavbu - ale je to řešení jen pro velké nadšence, co nemají zrovna hluboko do kapsy, nebo mají štěstí na řemeslníky a dozor.
Odpovědět
@martaskab Na zasekávání je ta 50 tak křehká, že při neopatrném sekání vymlátíte půlku cihly. A řemeslníci opravdu opatrní nejsou pak na jeden kabel máte vymlácenou půlku cihly. Kdo sekal např. do 24 a 50 ví o čem je řeč.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?