Jedná se o nosné zdi?

Prosím o radu případně Vaše zkušenosti. Máme nově starší domeček - půdorys, ani plány domu nemáme. V patře se nachází uprostřed jeden pokoj, a po stranách dvě malé komůrky, kvůli velikosti nevyužité. Na fotce jsem červeně znázornila strop a stěny mezi komůrkami. Skrz celý dům jsou podél celkem čtyři trámy, koukají z obou stran domu, jde vidět na fotkách. Pod vyšším trámem/u stropu bychom potřebovali stěny zbourat, a vytvořit nahoře místo jedné místnosti a dvou komůrek, dvě místnosti na spaní. Brali byste prosím tyto trámy jako nosné a tím pádem můžeme bourat ? Případně jak byste prosím řešili ? Snažíme se vše svépomoci, ale v tomhle nám zatím nikdo neporadil a nechceme aby nám spadla střecha na hlavu 🙂. Moc děkujeme
Odpovědět
Teoreticky by to šlo, ale to máte jak postavené? Cihla je pod nema? Co je strop? Co je přesně v tom bodě pod stropem v přízemí? Taky to klidně může ty ,,druhé pozednice" držet a podpírat My to taky tak máme, stejně postavená střecha a ty trámy podélné sou podepřené na několika místech příčkou
Odpovědět
@tezkan Nebylo by lepší než se ptát v diskuzi si pozvat statika? To se fakt rozhodnete vybourat půl baráku dle názoru z diskuze? Btw. ty čtyři trámy vám nesou střechu, tak by bylo vhodné, aby něco neslo je..
Odpovědět
@tezkan To opravdu myslíte vážně, projektovat "svépomocí"??? Zvlášť když na povolení stejně budete potřebovat PD.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud někde podél těch středových vaznic nejsou samostatné dřevěné sloupy (pozor, mohou být i zazděny), tak tu zeď zbourat nemůžete. Ta vaznice se musí o něco opírat zhruba v obou třetinách své délky a to se musí zachovat.
Odpovědět
@tezkan neuražte se ale tady na diskuzi sháníte statický posudek zda jde něco zbourat. Podle jedné fotky jako vážně? Je potřeba statik nebo alespoň. Nějakého zkušeného řemeslníka co vám to proleze.
Odpovědět
Doporučuji Vám návšěvu statika, plány od domu nemáte, takže jediné - statik. Nespoloéhal bych se ani na nějakého pozvaného řemeslníka ( byť s dlouholetou praxí ). V tom domě budete bydlet Vy, užívat ho budou zřejmě i Vaši nejbližší. V otázce statiky nekoukejte zda něco ušetříte, protože kdyby pak nastal nějaký problém, tak víte k čemu Vám bude ušetřených pár tisíc za posudek - radu statika.
Odpovědět
@franti_p no na tohle nějaký dobrý tesař bude možná lepší jak statik. Ti to někdy až moc žerou.
Odpovědět
@edison101 Já to beru tak, že kdybych tam měl bydlet - užívat to, tak prostě těch pár tisíc korun za obhlídku statikem s vydáním vyjádření - posudku, určitě investoval. Je každého věcí jak k tomu přistupuje - přistoupí. Je možné že ta úprava možná je a nijak problematická, ale je také možné, že to může být složitější a pak bych opravdu rád znal funkční a bezpečné řešení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?