Zkušenosti - 50ka cihla bez zateplení

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, pokud bydlíte v domě z 50ky cihly bez zateplení, jste spokojeni, nebo jste dodatečně zateplovali?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dopcom:

@josefx Jestli si dáš ledničku vedle trouby, to u…
@dopcom Jo přesně, ty okna jsou úplně v pohodě. Dávaj tam izolační trojskla, takže žádnej levnej šmejd. @bojkova Ten koncept je fakt chytrej. Máš projekt, víš, kolik to bude stát, a žádný “hele, tohle jsme zapomněli připočítat”. A ty tři typy domů? Možná to vypadá jako málo, ale ve finále to pokryje skoro všechno. Když se ti nelíbí kuchyň u okna, přehodíš si ji. Easy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od richardd2:

@dopcom Jo přesně, ty okna jsou úplně v pohodě. D…
@richardd2 Je to na nervy, když člověk neví, jak co bude vycházet. S čím je třeba počítat, proto ano, oceňuji to, co jste psali, že je to dobré řešení. Nečekané výdaje dokážou pořádně zaskočit, například švagři stavěli dům skoro 7 let. Protože pořád něco, ale taky to bylo o tom, že neměli snahu tomu nějak věnovat pozornost a zjistit, jak co funguje. Na koho je možné se spolehnout.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kamilpo:

@richardd2 Je to na nervy, když člověk neví, jak …
@kamilpo Tohle mi už ale přijde jako hodně dlouhá doba, za tím asi bylo i něco jiného, nejen finance. Protože jsou věci, které se dokážou prodražit, ale aby se to takhle natáhlo, to je už moc. Já třeba, když jsem vybíral firmy, rozhodoval se, co a jak, tak pro mě byla hodně důležitá i nějaká ta přidaná hodnota.
Odpovědět

@richardd2 ano, tohle jsem psala i já, že někomu se to může zdát málo, ale jsou udělané tak, aby si tam každý našel to své. Taková praktická, propracovaná řešení. Když si člověk dělá návrh, projekt sám, nějaký ten nástřel, tak ho spousta věcí ani nenapadne, co a jak by bylo dobré mít.
Odpovědět
Profilova fotka

@richardd2 Potom tam vůbec není co řešit. Kvalita by měla být na prvním místě, přece jen když už člověk jde do domu, tak ať je to všechno vyřešené pořádně a ať to slouží dlouhé roky. To je to podstatné.
Odpovědět

@richardd2 Je to na nervy, když člověk neví, jak …
@kamilpo Když se to takhle protahuje, je to ještě horší, protože ceny jak stavebních materiálů, tak i práce řemeslníků jdou nahoru, takže to taky není nejšťastnější řešení natahovat to tolik let. Já jsem rád, že my jsme s Heluzem vyřídili co nejvíc věcí, že poskytují spoustu služeb navíc, že nemají jen cihly, ale i spoustu dalších věcí a služeb, které se ti při stavbě domu prostě hodí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bojkova:

@richardd2 ano, tohle jsem psala i já, že někomu …
@bojkova Přesně jak píšeš, je to tak – když člověk staví první dům, spoustu věcí neví a je dobré, když se na to projektant podívá odborným okem a poradí praktické řešení. Někteří lidé staví zbytečně velké domy, spoustu dlouhých chodeb, zbytečně velké garáže a mnoho dalšího. Je potřeba si ujasnit priority, sepsat si na papír, co chci, co očekávám, a potom se poradit s odborníkem.
Odpovědět

@bojkova Přesně jak píšeš, je to tak – když člově…
@richardd2 Garáž nie je nikdy zbytočne veľká, limit sú prachy. A dal by som ju každopádne mimo dom.
Odpovědět
Profilova fotka

@richardd2 Ať se prosím přihlásí ten se zbytečně velkou garáží. Já znám jen ty se zbytečně malou a třeba pak 2 - 3 plechové zahradní domky :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@richardd2 Ať se prosím přihlásí ten se zbytečně…
@pyramis no a? Mám garáž, sklad, dřevěný domek, plechovou garáž .. celkem 70m2 na všechno sportovní vybavení, zahradní stroje a nářadí, co potřebuji ... a fakt bych je nechtěl mít v jedne 70m2 garáži...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@pyramis no a? Mám garáž, sklad, dřevěný domek, p…
@xkarlos Né, tak pokud to tak vyhoje, tak proti gustu...
Odpovědět
@pyramis Pro mě je garáž, která je velká jako obývák s kuchyní, prostě zbytečnost. Často si lidé dělají garáže i větší, čemuž já teda nerozumím. Spousta známých, které mám ve svém okolí, garáž stejně využívá maximálně tak na hromadění nepotřebných věcí a ne na parkování auta nebo něco podobného.
Odpovědět

@pyramis Pro mě je garáž, která je velká jako obý…
@richardd2 Niekam tie veci ale dávať musíte. Väčšina dnešných novostavieb má zúfalo málo úložných priestorov, preto sa im auto do garáže už nevôjde. A ak je niekto kutil a používa hlučné stroje, je lepšie to mať od domu oddelené.
Odpovědět
Profilova fotka

@richardd2 K hromadění nepotřebných věcí, jo? Tak ti to řekli? Co když ty věci potřebují a jinde nemají místo? Proto tam ty auta nemohou parkovat. Aha.
Odpovědět

@richardd2 Tak když nic neděláte doma, tak to nepotřebujete, ale když máte 2 ponky, jeden normální a druhý na auta, pak stolařský stůl, šteláře na barvy laky maziva, skříň kde jsou jen ráčny, vrtačky apod plus velké stroje jako brusky, hoblovku nebo do budoucna soustruhy tak prostě to místo velikostně jako obývák potřebujete a stejně to je málo, protože nemáte kde skladovat výrobní materiál a věci s tím související, jako troje sady kol na 3 auta atd....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od michals11:

@kamilpo Tohle mi už ale přijde jako hodně dlouhá…
@michals11 Přidaná hodnota jakože čeho? Tomu asi úplně nerozumím.
Odpovědět
Článek se načítá

@kamilpo Když se to takhle protahuje, je to ještě…
@richardd2 Cenově je to jen horší, to je fakt, protože ceny všeho se mění z roku na rok, a to i co se týká práce různých stavebníků. A kdyby jen to, ale mnozí šikovní řemeslníci bývají navíc vybookovaní na delší dobu, a to je problém.
Odpovědět

@richardd2 Cenově je to jen horší, to je fakt, pr…
@kamilpo Neverte všetkému, čo sa píše. Betón za posledné dva a pol roka prakticky nezdražil, železo som teraz kupoval dokonca lacnejšie ako pred 2 rokmi. Elektro kabeláž stále za tú istú cenu, polystyrén a sádrokartóny tiež. Tehly má kolega teraz tiež za podobnú cenu ako ja pred 3 rokmi. Áno, cez krízu stavebný materiál vyletel hore brutálne, niektorý aj o 100 %, ale dosť často iba umelo, pretože ľudia nakupovali ako zbesilí. Ceny sa pomerne rýchlo vrátili späť a teraz nie je odbyt, tak ceny stagnujú už pomerne dlho. Jediné, čo trvalo zdražuje je cena práce, kľudne aj dvojciferným tempom.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.

@richardd2 Hlavně ono se často postupně ukáže, co by se dalo udělat jinak. Vidím to i u známých, co stavěli, že některá řešení by časem udělali jinak. Ale to je asi normální. Zařízení a podobně, to se dá změnit, ale materiál, ze kterého se dům staví, ten se jen tak rychle změnit nedá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kamilpo Neverte všetkému, čo sa píše. Betón za p…
@roman_ Cena práce jde nahoru, ale myslím, že tam se ani není čemu divit. Dnes, když chce člověk vydělat, musí se otáčet. Já se například vůbec nedivím, kolik si řemeslníci za co říkají, protože umí věci, které já s manželem ne, takže jsme ochotní si to zaplatit.
Odpovědět
Profilova fotka

@michals11 Přidaná hodnota jakože čeho? Tomu asi …
@kamilpo Přidanou hodnotou mám na mysli třeba i poradenství, a také to, že výrobce nemá jen samotné cihly, ale kompletní systém pro stavbu domu – tedy i překlady, doplňkové cihly a mnoho dalšího. Například i jen zapůjčení nářadí může v mnoha případech hodně pomoci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od michals11:

@kamilpo Přidanou hodnotou mám na mysli třeba i p…
@michals11 Neviem o žiadnom výrobci tehál, čo toto všetko nemá. Dokonca aj nemecký vapis mal bezplatné školenie ako s tým pracovať, požičiava maltovacie sánky a ukladacie pomôcky, aby šlo tehly ukladať jednou rukou. Dokonca má aj veľkoformátové tehly 50x50 cm a malý žeriav na mechanizovanú výstavbu. K tomu vypracuje kladečský plán, dodá všetky doplnkové tehly (na kus presne, nehrozí, že by sa nejaká na stavbe rozbila a to nám z kamióna zleteli dve palety na cestu). Ak je dobrá príprava, jedno patro sa tým dá postaviť kľudne za dva dni. Komplet systémové riešenia má každý výrobca.
Odpovědět
Profilova fotka

@michals11 Neviem o žiadnom výrobci tehál, čo tot…
@roman_ Nevěděl jsem, neovládám všechny firmy, které nabízejí, to by bylo moc pro můj mozek :D Každopádně věřím, že firmy musí jít stále dopředu. Na trhu je teď toho hodně.
Odpovědět

@kamilpo Neverte všetkému, čo sa píše. Betón za p…
@roman_ o té ceně za práci bych mohl mluvit, to je neskutečné, kolik si někteří dokážou říct. Jsem názoru, že pokud je řemeslník dobrý, ať si klidně řekne o něco víc, ale někteří to opravdu umí hodně přehnat @michals11 už rozumím, co jsi měl na mysli. Jasně, s tím musím souhlasit, že je to velká pomoc
Odpovědět

@roman_ o té ceně za práci bych mohl mluvit, to j…
@kamilpo Vy by ste si cenu nezodvihli, keby máte plno pol roka až rok dopredu? A ľudia tak zúfalo hľadajú niektoré profesie, že už im je jedno, či je to ten najlepší a berú aj bez referencií.
Odpovědět

@kamilpo Vy by ste si cenu nezodvihli, keby máte …
@roman_ tak o nějaké procento bych si určitě zvedl cenu, kdybych viděl, že je o mě až moc velký zájem. Ale pořád si stojím za svým, že někteří si umí říct až moc a to mi přijde přehnané, ale jasně, vždyť také jen zkoušejí. Proto je třeba stavět dům tak, aby se dalo i ušetřit
Odpovědět

@roman_ tak o nějaké procento bych si určitě zved…
@kamilpo Nerobil som v stavebníctve, ale chvíľu som živnosť mal, takže to dokážem pochopiť. Nazval by som to efekt "nechce sa mi", prípadne "nemám čas". To som vždy svoju bežnú cenu vynásobil 2x, občas aj o dosť viac, záležalo na situácii. Keď nevzali, nevadilo to, keď vzali, tak už sa mi chcelo alebo som si čas našiel. Prišlo mi to lepšie ako im to jednoducho odmietnuť. Ľudia sú totiž občas v tak blbej situácii, že vezmú čokoľvek, lebo im to fakt horí.
Odpovědět

@kamilpo Nerobil som v stavebníctve, ale chvíľu s…
@roman_ Skoro švagr dělá kuchyně a přesně takhle to občas musí udělat. A někdy to klapne protože reference anebo byl pořád levnější.
Odpovědět
Tak trochu späť k téme cena, práve som dostal info od kolegu, ktorý ako jediný v okolí robil jednovrstvý systém správne so systémovou omietkou. Fasáda úplne so všetkým ho vyšla na niečo okolo 500 tis. Mám podobne veľký dom ako on, zatepľoval som 30 cm EPS a vyšlo ma to úplne so všetkým cca 470 tis aj s prípravou na kotvenie pergoly, ktorú on riešiť nemusí. Ani jeden z nás to nerobil svojpomocne, jemu firma strojne, mne živnostníci klasicky ručne. Ja mám steny 20 cm VPC, on 50 cm Heluz. Mňa vyšli tehly cca 900 Kč/m2 (Heluz 30 by na tom bol podobne), jeho na necelých 2000 Kč/m2. On musel mať väčšiu základovú dosku o 30 cm na každú stranu, čo urobí tak 15 m2 navyše. Ja som mal fasádu hotovú za mesiac, on za viac ako dva, pretožedodržovali správne technologické prestávky. A teraz otázka. Kde je to jednoduchšie, lacnejšie a rýchlejšie riešenie?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?