Madlo, klika, koule - zkušenosti

Dobrý den, akorát jsme ve fázi oken a dveří a řešíme, zda na vchodové dveře madlo, kouli či kliku. Chtěla bych vás poprosit o sdílení Vašich zkušenosti s funkčností. Jestli např. máte nějaké obtíže nebo např. je něco výhodou. Předem děkuji za jakoukoliv radu. Hezký den
Odpovědět
Tak ono asi záleží na každém, komu se co líbí. Mám madlo, takové menší, neměnil bych. Prakticky nezamykám. Jeden náhradní klíč mám permanentně u rodičů, kdyby náhodou 🙂 ale mám i elektronické odemykání pomoci telefonu, tak se mi ještě nestalo, že bych potřeboval ten náhradní klíč. Kliku bych nechtěl.
Odpovědět
Zalezi na situaci, my zase mame kliku, protoze na zahradu, do pergoly chodime pres vchodove dvere a minimalne v lete je to hodne frekventovany pruchod, tam pro piti, tam pro jidlo, tam na zachod atd. takze klika jasna volba, ale pokud nekdo vchodove dvere nepouziva tak casto, tak asi bude lepsi koule/madlo 🤔
Odpovědět
@davex super, děkuji moc za odpověď!
Odpovědět
Máme madlo a je to fajn. Ale jednou nám zatrnulo, když děcko zaboucho dveře a nebylo jisté, že nejsou v zámku zevnitř klíče.
Odpovědět
@kopca89 rozumím, do pergoly je to určitě rozumné 🙂. Děkuji moc za názor.
Odpovědět
@kofejn Naštěstí tohle se dá řešit vložkou s prostupovou spojkou. Není to nijak drahé a u těch vchodových dveří to smysl určitě má.
Odpovědět
@kofejn no to zní jako pěkný průšvih 😞
Odpovědět
@davex super informace. Určitě se na to mrkneme. My budeme mít tedy ještě vchod do technické místnosti. Tudíž aspoň nějaká varianta v případě zabouchnutí.
Odpovědět
@davex Moc díky, poohlédnu se po tom.
Odpovědět
Zajímalo by mě také... jestli někdo máte něco podobného jako na obrázku, zda se Vám pohodlně odmyká a manipuluje s dveřmi. Děkuji
Odpovědět
No i kdyz mame kliku, tak jsme pojisteni tim, ze mame na zahrade schovany klic, berem to jako samozrejmost. Mit nekde zasity klic pro pripad nouze je nejpohodlnejsi a nejrychlejsi reseni, nez pak nekde nahanet sousedy/rodinu s rezervnim klicem 😁😁
Odpovědět
Profilova fotka
Máme kouli na hlavních dveřích. Když jsme na zahradě máme tam občas klíče, ale většinou chodíme přes technickou nebo teď zimnií zahradou tam máme kliku.
Odpovědět
Článek se načítá
@barushka0404 moc děkuji za odpověď 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@k3y5 Mám něco podobného. Dneska po zkušenostech bych už místo madla šel do klasické kliky i z venčí. Pro mě s manželkou je to v poho, ale máme malé děti, které ještě neumí odemykat a tak, když kluci běhají s ostatníma z ulice po venku, musíme každou chvíli chodit otevírat. Kdyby byla klika, tak dveře nezamkneme a otevřou si v pohodě sami.
Odpovědět
@jakuda děkuji mockrát za reakci 👍
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je vstup do domu přímo z ulice (tzn. bez plotu) tak madlo. Pokud je vstup domu z oplocené zahrady, tak kliku.
Odpovědět
My máme madlo (a zároveň pojistku proti zabouchnutí), takže zvenku se dá vejít prostým zatlačením do dveří - nevýhoda je, že to udělá hlasitý zvuk, a také to může otevřít prudký vítr... Madlo se mi líbilo, ale praktičtější na vesnický dům se zahradou mi přijde klika (a to máme také vstup do technické s klikou).
Odpovědět
Profilova fotka
Máme madlo a nepoužíváme zámek. Máme otevírání pomocí čipů. Já ho mám na telefonu, takže kam jdu já, jde i telefon. Ale přes vstupní dveře chodime minimálně pro balíčky či poštu. Na zahradu a terasu chodíme oknem. Ty čipy jsou fajn, ale musíte mít stále u sebe danou věc kde ten čip je. Takže budeme přecházet na klávesnici od Jablotronu (čip, kód, aplikace).
Odpovědět
@k3y5 Máme podobné dveře, akorát madlo na pravé země. Taky jsem se obával, že klíčová dírka je blízko toho madla, ale problém s tím nemám. Prakticky, kdybys to nenapsala, ani bych si na to nevzpomněl, že jsem to tehdy řešil 🙂
Odpovědět
@jakuda No, já nevím, mám kluka 4 roky, ten si ještě sám venku s kluky nehraje a dveře si odemkne v pohodě. Ale máme tu víc možností, boční vchod, kde je klika (trochu otravné to hlídat, že je zamčeno), nebo přes zahradu, kde jsou francouzské okna, portál apod. Ten je přes léto prakticky pořád otevřený.
Odpovědět
@davex tak tohle přesně mi vrtalo hlavou 🤣. Super děkuji moc!
Odpovědět
Řešili jsme kliku nebo kouli. Bydlíme na vesnici, ale hodně se kolem nás chodí a ještě jsou to některý lidi zvyklí vlézt do domu bez zazvoneni 🙂 Já chtěla kliku, protože jsme hodně venku a asi mi vadí víc nosit klíče, než že mi občas někdo vleze do baráku. Manžel, protože ty lidi většinou něco chtějí po něm, chtěl kouli. Vyřešili jsme to koulí, kde je takový to precvaknuti a pak se dveře otevřou jen zatlačením. Je to fajn, musí se použít nějaká síla, vítr by to neotevřel. Nevýhoda - je to takovej malej plisek, blbě se to přepíná. Madlo jsem nechtěla, připadalo mi to jak do obchodu 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Asi záleží na dveřích. Naše má problém odemknout i náš osmiletý. Jsou dost těžké. Pětiletý nemá šanci. Mezi zahradama sousedů kluci běhali bez dozoru už ve čtyřech. Já bych dnes už do madla nešel. Ani mě nebaví furt nosit u sebe klíče nebo obcházet barák abych se dostal do domu ze zahrady. Ale je to jen můj názor. Každému může vyhovovat něco jiného. Časem budu pořizovat zámek na kód.
Odpovědět
@jakuda Tak hlavně každý má jinou situaci. Já mám vchod asi 2m od silnice. Když jdu ven, využívám hlavně portál nebo boční vchod na garážové stání. U nás dítě bohužel, takové možnosti nemají. Silnice je sice boční, ale lidi tady jezdí jak dobytci.
Odpovědět
@jizap Nevíš, jak se ten mechanismus přesně jmenuje? Kde jste pořizovali? Potřebovala bych to samé (navíc v černé nebo antracitové barvě).
Odpovědět
@noemi77 Ve smlouvě je napsáno "Denní západka, mechanický otevírač". Máme dveře Otherm. Kliku stříbrnou, taky by se mi víc hodila černá, ale nejsem si jistá, že ji mají v nabídce. Ale myslím si, že tohle ani tak nesouvisí s kováním jako spíš se zámkem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?