Okna a 30 cm zateplení

Ahoj, má tu někdo okna klasicky namontovaná při tloušťce izolace 30 cm? Mohli byste sem dát foto? Nějak si nedokážu představit, jak to bude vypadat, tak jestli nedat předsazenou montáž... Díky všem.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Rozhodne spraviť predsadenú montáž. Ani nie tak kvôli tomu, že to bude lepšie vyzerať, ale skôr kvôli tomu, že sa výrazne zlepšia izolačné parametre okna. Ideálne k tomu časť rámu zvonku prekryť EPS. Rám uchytiť kľudne kovovým Lkom, ale na stenu cez purenitovú podložku. Rám je najslabšie miesto okna, väčšina výrobcov vie spraviť Ug pod 0,6 (pre sklo), ale Uf (pre rám) a výsledné Uw (whole - celok, celé, kombinácia izolačných vlastnosti rámu a skla) už spraviť tak kvalitne nevedia. Preto sa všetci výrobcovia pyšnia s nápisom Ug v katalógu, ale Uf alebo Uw sa už hľadá len ťažko ! A Ug=0,6 vie spraviť aj ten najhorší výrobca okien. Spraviť Uw pod 0,7 vie už málokto...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 máme 30cm polystyrenu a předsazenou montáž oken. Ani si neumím představit jak by to okno bylo utopené, kdyby se to montovalo klasicky...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mam 300mm EPS a cihla VPC240. Bez predsazene montaze by to vypadalo strasne.
Odpovědět
@noemi77 Dobrý den, zasílám fotku předsazené montáže Triotherm +. Jakmile už máte 30cm zateplení tak by nebylo dobré nepoužit předsazenou montáž kvůli propustnosti světla směrem do interiéru vzhledem k velkému utopení oken v ostění. Ve skutečnosti Vám předsazená montáž samozřejmě určitě pomůže do plusu co se týká tepelně izolačních vlastností, nicméně nejedná se o žádné velkolepá čísla (naopak, je to minimální rozdíl!!!).Pokaď překryjete při zateplování rám oken např. o 4cmm tak se stejně o nějakých tepelných mostech nemá smysl bavit - okno je takhle v teplém prostředí. Naopak s předsazenou montáží se 10x zhoršují akustické vlastnosti oproti klasicky usazených oken v ostění ale to málokdo řeší a tuší. Nepopírám předsazenou montáž jako takovou ale vzhledem k návratnosti (nenávratnosti) investice nejsem zastánce pokaď vyloženě není potřeba. Tepelně izolační parametry oken se dají splnit naprosto precizně i bez předsazené montáže.
Odpovědět
Máme polyš 28cm předsazenou montáž od PKS pomocí systému Illbruck (pásky, purenit) . Příplatek je masakr, ale dávat okna do 18cm zdi a pak mít okna 30cm utopená by bylo taky špatně.
Odpovědět
@josefx No podle energetického specialisty to žádné terno s tím zlepšením vlastností není (40 000 navíc je nenávratná investice), ve výpočtu pro dotace se to dokonce neprojeví vůbec, takže mi jde čistě o estetickou stránku.
Odpovědět
@lucka_dc No právě, taky si to nedovedu představit, protože to nikdo zřejmě nemá, ale třeba by se mi to nakonec líbilo. Máme dům venkovského charakteru (v památkové zóně) a dřív se zdi dělaly běžně 70-100cm, tak by se to tam i mohlo hodit. Teď mě napadlo, že bych si to mohla namodelovat v nějakém vizualizačním softwaru, když se nikdo nenajde...
Odpovědět
@wwwdancer Jasně, to je obecně zažitá pravda, ale jak můžeš tvrdit, že by to vypadalo strašně, když tuhle variantu nakonec nemáš... 🙂
Odpovědět
@jakubopava Díky moc za další argumenty, ta akustika mě vážně nenapadla.
Odpovědět
@kofejn Jasně, u slabého VPC asi není jiná možnost, jenže my máme zeď 30 cm...
Odpovědět
@noemi77 Zeď 30cm a na to polystyren 30cm? To je masakr. Má někdo spočítané, jaký by byl rozdíl ve ztrátách kdyby tam bylo 15cm? Moc to nechápu, kde ta dnešní doba spěje.
Odpovědět
@noemi77 a proč 30 polystyrenu, když zeď máte taky 30cm? to je už přehnané ne?
Odpovědět
Článek se načítá
Taky nechápu těch 30 cm eps, já jel na dotaci B0 a mám na 30 cm zdi jen 18 cm eps. Chtěl jsem dát 20 cm ale sám energetický projektant mi řekl, že už to nemá smysl, že rozdíl na topení bude tak malý, že už se to nevyplatí.
Odpovědět
@davex @adula000 @petr13 No jo no, pasiv, který původně neměl být pasivem 🙂 Každopádně na přednáškách fondu jsme počítali příklady, z nichž vyšlo, že víc zateplit se vyplatí vždy, protože cena materiálu se vždy vrátí v úspoře na topení a práci zaplatíte tak jako tak. Je fakt, že u těch větších tlouštěk už to asi tak dogmaticky platit nebude, navíc se počítalo s plynem jako zdrojem ... u nás to ale byly mnohem jednodušší počty - rozdíl mezi B0 a B2 je 300 000 Kč. To však nebyl předmět otázky.
Odpovědět
Profilova fotka
O tý horší akustice jsem se dočetla až po montáži oken, máme předsazený. U nás je klid, takže to není tak hrozný jako bydlet vedle dálnice, ale znát je to dost. Takže záleží na vaší lokalitě. Dál bych se rozhodovala podle toho, jak velký budete mít okna. Na malých by to vypadalo divně, u větších už to není tak znát. Taky udělá rozdíl, jestli budete mít vodící lišty na venkovní žaluzie, že to tu špaletu rozbije
Odpovědět
@xhex Dálnice cca 2 km, ale horší bude asi soused s cirkulárkou 🙂 Okna máme směsku - z jihu velká, ze severu malinká. Venkovní žaluzie se zapuštěnými lištami samozřejmě budou. Díky za postřeh, že to rozhodování tak jednoznačné není.
Odpovědět
@noemi77 K tomu teoretickému rozdílu 300tis se vyjadřovat nebudu, řešil jsem to taky, nakonec tedy B.0, ale každopádně bych volil předsazenou montáž.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom se mi nechce věřit, že předsazená montáž se neprojeví na Uw (resp. opravdu je to správně spočítané?). Minimálně u normální asi budou tepelné mosty. Například: https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ok...
Odpovědět
@jakubopava "Naopak s předsazenou montáží se 10x zhoršují akustické vlastnosti oproti klasicky usazených oken v ostění ale to málokdo řeší a tuší." Konečně to také někdo napsal. Spousta lidí se honí za ušetřením pár stovek měsíčně a dotacemi za co nejsilnější tepelnou izolací, ale že si polystyrenem a ještě předsazenou montáží rapidně zhorší akustický komfort domu, to jim ani projektant ani prodejce trojskel (která jsou akusticky horší než dvojskla) neřekne. Následné finanční řešení akustických problémů z toho plynoucích pak vydá za víc než jakákoliv úspora na vytápění. Každopádně částečné řešení je nedávat na dům, nebo alespoň kolem předsazených oken, polystyren, ale vlnu s kolmými vlákny (ta kolmost je tam podstatná). Dále je potřeba si dát pozor na detaily v interiéru, zejména pod parapetem, kde se obvykle nechává mezera, do které se parapet instaluje, přitom je to akustický most jako prase. @noemi77 Docela trefa, i když zlatá cirkulárka. Štěkající pes, sekačka aj. - to je teprve něco.
Odpovědět
@radim2015 Určitě se trochu projeví (dodavatelé oken to i uvádějí na svých stránkách), ale ne dost na to, aby se tou úsporou uhradily vícenáklady na předsazenou montáž. Pokud jde o výpočet pro NZÚ, tak tam to prý nijak zohlednit nejde, ale to je samozřejmě pouze formalita.
Odpovědět
@lukoid Teda, díky za technický popis, i když už se děsím, kolik peněz navíc by to zase stálo. Toho, že akustická skla mají mnohem horší součinitel tepelné prostupnosti a naopak jsem si všimla, ale že je to problém i předsazenky, to mě nenapadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, máme zateplení 28cm a částečně předsazenou montáž oken cca 4cm. Takže cca 24cm polyše. Myslím, že úplně v pohodě. 🙂 @noemi77
Odpovědět
@noemi77 Zdravím, já mám zeď 30cm,okna usazená zároveň s vnějším lícem zdi aby uvnitř byli co nejhlubší parapety. Zatepleno 20cm vatou a nepřijde mi, že by byli moc utopené. Esteticky to je ok,za mě. Můžu zítra vyfotit pro představu
Odpovědět
@ajagachova Ahoj, díky za příspěvek. Na váš domek jsem právě koukala a nijak mě ta hloubka nezarazila, i když pořád je to o 6 cm méně, než to vychází nám... Můžu se ještě zeptat, jak široké jsou rámy oken a kolik cm jste přetahovali polystyrenem? Podle mě to taky vizuálně může udělat velký rozdíl.
Odpovědět
@demolitionman Díky moc, to asi nebude potřeba. Kdybychom měli 20 cm, tak to vůbec neřeším, to mi připadá hloubka úplně v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 přes rám máme cca 1cm 🙂
Odpovědět
@noemi77 Horší součinitel nutně nemusí být pravda. Akusticky i tepelně-izolačně vyhovují dvojskla s fólií uprostřed, tzn. jakoby nafejkovaná trojskla. Komory jsou tak zachovány, ale akusticky se tolik hluku nepřenáší, protože mezi dvěma krajními skly není sklo třetí, nýbrž fólie. Samozřejmě rozhoduje i tloušťka skel, kdy platí, že skla musí být různých tlouštěk, nikoliv stejná. A blbé pak je, když toto pořídíte, ale kontra tomu uděláte předsazenou montáž, která snahu o akustický komfort spolehlivě vyruší, zvláště když polystyrenem fasádníci dojedou natěsno na okenní rám - vibrace EPS se tak přenáší krásně do rámu a v podstatě do celé plochy okna. Velká většina lidí řekne, že toto neřeší, že jsou to nepodstatné detaily, které přece nemohou na něco zásadního mít vliv - přestože měřitelně (i vjemem, pokud je možnost porovnat) jsou to násobky zhoršení.
Odpovědět
@lukoid Díky za osvětu. To jsou např. Heat Mirror od Pramosu? Bohužel jsem zatím nenarazila na nikoho, kdo by je měl...
Odpovědět
@noemi77 Ti to mají také, ale mám za to, že tam měli problém s tím, že se jim ta fólie vlivem změny teplot vlnila. Jestli už ten problém nemají, to nevím, ale výrobců je více.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Heat mirror jsou trošku cenově mimo proti trojsklům. Kvůli akustice je lepší ke mít různou tloušťku jednotlivých skel, ale to prodejci oken asi neví, ale spíše je to pro ně komplikace a navýšení ceny a trošku i zhoršení Ug a tak mlčí (já jsem to z nich lámal několik měsíců). Ptal bych se i na ESG a VSG. Doporučuji nejlépe celé rámy oken schovat pod zateplení (pouze některé typy oken), ať se nemusí umývat - vzhled zvenku je potom navíc s jiným dojmem.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?