Rosící se hliníkový HS portál

Anonymní autor
Autor diskuze
Zdravím, poradíte mi proč se nám rosí HS portály, ačkoliv všechna jiná okna( taktéž hliník, až po zem) jsou suchá? Děkuji
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Zdravím, poradíte mi proč se nám rosí HS portály…
A rosí sa z vonku alebo z vnútra?
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od roman_:

A rosí sa z vonku alebo z vnútra?
@roman_ z zevnitř. Evidentně to není vlhkostí v domě, když jsou ostatní okna suchá
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

@roman_ z zevnitř. Evidentně to není vlhkostí v d…
Vlhkosť kondenzuje na studenom povrchu. Takže Vám okno izoluje lepšie ako portál. Buď je to dané konštrukčne (neuvádzate ani výrobcu ani typ profilu ani parametre prestupu tepla), alebo Vám to niekde netesní a ochladzuje sa to studeným vzduchom z vonku. Ak ste nerobili, doporučujem nechať spraviť blower door test, ktorý odhalí prípadné netesnosti. Ak je to kvôli tepelnému mostu cez profil, tak pomôže jedine znížiť vlhkosť častejším vetraním. Máte rekuperáciu? Skúste si zmerať povrchovú teplotu miesta, na ktorom to kondenzuje.
Odpovědět
Také má vliv to, kam se okna ve zdivu umísťují - zda doprostřed zdiva, blíže k vnitřku, nebo naopak více k vnější straně. Rovněž má pak vliv zateplení - to s ohledem na to kde je rosný bod. Vzhledem k tomu, že máte asi stejně umístěna okna v celém RD, tak se zaměřit i na konstrukci portálu. Rovněž nic nepíšete o tom jak stará je stavba - zda je zdivo čerstvé, nebo již vyschlé. Pokud by byla stavba nová - tak je možný větší výskyt vhkosti ve zdivu, ale to by se zaxe potila všechna okna, ne jen ten portál, ale i tak bych měřil vhkost uvnitř místností, zejména v té kde je portál.
Odpovědět
Profilova fotka
Stačí si počkať, až bude vonku 0°C a menej a požičať si termokameru z DEKu alebo z inej firmy. Tá tepelný most odhalí rýchlo.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze
Rekuperaci máme, jedná se o novostavbu, bydlíme 3 měsíce. Se zvýšenou vlhkostí počítáme - ale to by se rosila všechna okna, ne? Portály jsou v blízkosti stejně velkých fixních oken a ty jsou suchá. Asi půjdeme do půjčení termokamery, and když nevím, jesrli bude dodavatel oken na naše měření reagovat.
Odpovědět
Když jsem HS portál zvažoval, bylo mi řečeno, že nemá tak dobré parametry, jako klasicky otvírané dveře. Takže tam může být vůči oknům rozdíl a je to OK, prostě je to dáno konstrukcí. Ale nevím, to mám jen teoreticky od projektanta.
Odpovědět
Nám se zas rosí zámek na vchodových dveřích (zevnitř). Asi s tím nic nenadělám, je jasné, že tam most bude, spíš přemýšlím, jestli se ten zámek nějak nesnažit chránit před tou vlhkostí, třeba ho zkusit dovnitř nějak důkladněji promazat? Nemáte zkušenost?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Když jsem HS portál zvažoval, bylo mi řečeno, že …
@p_sava Nie každý výrobca to má s HS portálmi tak zlé. Podstatne lepšie to majú tí, čo nemajú zbytočný masívny rám dookola fixnej časti, ale majú bezrámové sklo až po zem. A potom mávajú problém s tesnením medzi krídlom a fixom, alebo použijú nevhodný profil na príliš vysoký portál a prehne sa to. Blower door test netesnosti odhalí a potom je možné ich reklamovať.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?