Omítka před rozvody vody?

Ahoj, standardně se asi dělají omítky až po rozvodech, ale je prý možné postup i otočit, máte s tím zkušenost? Co na to říkáte? Děkuji.
Odpovědět
@luj89 to jako že se natáhnou omítky a pak vysekate drážky na rozvody a pak budete znovu vše opravovat a zahazovat? To jsem ještě neslyšel ani neviděl tohle.
Odpovědět
@luj89 jestli chcete rozvody tahat po zdi tak to tak udělejte. Jinak ale snad první vysekat šlice, trubky, zaházet nahrubo díry a trubky, pak nahodit celé hrubou, stahnout a fajnová
Odpovědět
Když to bude pod dlazbou nebo za kuchyňskou linkou směle do toho. Drazka se lehce vyřízne a poté vyspraví. A když půjde dlažba je to úplně jedno, jak to je pod ní uděláno.
Odpovědět
Já na to říkám, že nejste normální. Kdo si udělá omítky a pak to rozseká je debil. Vždy do surové zdi. "Koho jste potkali, co Vám to nalhali" 🤔
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 A důvod ?
Odpovědět
@luj89 Ahoj Ano jistě i tak to jde, je to ale pracnější, protože je třeba vyřezat vysekat drážky do té omítky a případně zdiva (dle tloušťky omítky ) , (pozor na poškození kabelů elektroinstalace) následné zaházení a zatáhnutí hrubou k té okolní omítce už takový problém není, po vytuhnutí vyzrání se zafajnuje.... Je to postup například tehdy, když se zachovávají původní omítky a dělají se jen nové rozvody, ale jistě jde to i když uděláte omítky nové. Když tedy z nějakého důvodu chcete postup otočit, pak to lze i tak , že když víte kudy asi povedou ty nové rozvody, tak v těch místech při natahování hrubé omítky si již necháte místo, nedohodíte to a tím si ušetříte sekání řezání té omítky, navíc tedy si můžete šlice do zdiva také udělat předem a při natahování hrubé se to nechá "volné" zbytek omítky vytvrdne a do volných kanálů se natáhnou trubky a pak jen zatáhnete ke zbytku omítky, i tak to jde.
Odpovědět
Většinou se ty trubky vedou pod obklady v koupelně nebo pod kuch. linkou, kde je to jedno. Pak je to spíš o tom, jak se vám podaří zorganizovat souběh jednotlivých prací, resp. kdy bude mít instalatér čas.
Odpovědět
@petrmm tak při rekonstrukcích je jasné že se dělají jen drážky ale tazatel dělá celé nové. Je to v novém blbost v tom že ty drážky vždy půjdou vidět nikdy to nezafajnujete tak že to nepůjde vidět. A obklady jsou taky jasné
Odpovědět
@edison101 Myslím že to lze udělat tak že to "nepůjde" vidět, to stáhnete k okolní ploše, tam vlastně ani nelze udělat chybu a nechat řádně vyzrát až pak fajnovat....
Odpovědět
@edison101 P.S. Třeba když máte starý barák a někde shodíte omítky, tak se divíte co vše pod nimi najdete, zazděné otvory, zazděné sopouchy do komína atd., a nahoře nepoznáte nic, tam vidíte že ta omítka byla třeba již "X" krát "rozsekaná" a nahoře čistá rovná plocha nepoznáte vůbec kde co pod ní bylo, takže to musí jít...
Odpovědět
@petrmm u starých to nakonec překryje spousty vrstev nátěru. Už jsem dělal hodně rekonstrukci a žádnému zedníkovi se nepodařilo přefajnovat drážky tak aby to nešlo poznat a že se snažili. Ze stejného důvodu když se děláji omítky se musí dělat celá stěna protože spoj půjde vždycky vidět. To samé zvenku fasáda taky se musí jet všechny patra součastně a celá stěna naráz jinak půjdou spoje vidět.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Musím tedy podotknout že jsme v novostavbě dělali omítky klasickým způsobem po instalacích ale teď třeba v technické místnosti bych uvítal mít ty omítky hotové protože jsem tahal rozvody vody a topení od TČ po zdi a teď už se na to nedostanu, takže v tomto případě v technické ano. Jinak si myslím že v ostatních obytných místnostech je to blbost pokud budeme brát novostavbu což vy máte.
Odpovědět
Článek se načítá
@edison101 To je zajímavé, protože my když dělali omítky tak ať tam byla prasklina spoj či cokoli jiného, když se to nechalo řádně vytvrdnout a vyzrát a pak se natáhla fainová tak vidět není nic a to i bez nátěru. Osobně si myslím že to "jde vidět" proto, že se spěchá a na hrubou se natahuje fajnová aniž by hrubá byla dostatečně vyzrálá vytvrdlá.... Dokonce jsme i jen navázali novou ke staré nebo jsem opravil jen díru ve staré a není poznat kde je stará a kde nová (že by tam byly praskliny apod.) a to jsme laici, takže že by se muselo dělat "všechno" aby to "nebylo poznat" tak to je pro mně docela novinka.... praktická zkušenost.
Odpovědět
@edison101 My taháme staré přes nové a nové někde úplně a nikdo to nepozná. Pak se to natáhne lepidlem a perlinkou vše a nakonec fajnová, takže nikdo neuvidí co kde bylo staré a co nové
Odpovědět
@petrmm já dělal už hodně rekonstrukci jako elektrikář a ikdyz čekali tak to jde poznat a kort u starých protože je úplně jiná zrnitost starých omítek a nového štuku. Já to neberu že to půjde vidět už zdálky ale z blízka když se na to člověk zaměří tak to jde vidět. I proto že je to vystouplé jemně. @vladimir_sacha staré přes nové nebo nové přes staré a to je normální že nové přes staré většinou se stejně když někdo rekonstruuje tak dělá rozvody všeho a pak to přetáhne perlinkou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?