Vnitřní omítky svépomocí

Ahoj, dělal jste si někdo vnitřní omítky svépomocí? Dá se to zvládnout při troše šikovnosti? Půjčovali jste si na to nějaké přístroje, nástroje? Děkuji 🙂
Odpovědět
@luj89 záleží jaký typ omítek plánujete. Klasické silnostěnné sádrové nebo vápenné omítky svépomocí nezvládnete. Přesněji nic na tom není, ale pochybuji, že to zvládnete fyzicky. Dneska se hodně používají tenkovrstvé omítky např. lepidlo s perlinkou a štuk, případně tenkovrstvé sádrové nebo vápenosádrové omítky. To není problém, ale je dobré to dělat min ve dvojici. Zde v podstatě potřebujete jen základní zednické nářadí např. míchadlo na maltu, zednické lžíce, nerezová hladítka, dlouhou hliníkovou lať apod. Podle typu omítky, pro kterou jste se rozhodl si určitě najdete kvanta videonávodů.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 @zubr487 Ano dělal jsem svépomocí sádrové omítky a tloušťka omítky 1.5 cm takze, koupil jsem omitaci pistol vzduchovou, kompresor a jel jsem sám celých 289 m2. Jen na jednu delší stěnu jsem měl pomoc. Takže to lze ale je to dosti makačka jak píše Zubr na fizicku, tím že sem stávek celý dům tak ta energie už dost ubyvala. Doporučuji člověka k sobě ať ti pomáhá s michanim mytím vercajku páč se to musí mít a není problém. Jen dodržet časy a je to ok. Teď už je malujeme a zatím žádný problém s fleky jak tu v diskuzich zaznělo není. Kdyby něco nápis.
Odpovědět
@luj89 jak je řečeno záleží na tom co chcete. Výhoda je v tom že když tam uděláte nějaké Kazi nemáte na koho nadává.
Odpovědět
Jde to.... Ještě když se míchalo v míchačce 150L a jelo se sólo nebo 2 lidi. A tak celých X set m2 plochy dohromady zdí. Zdi křivé, někde se nahazovalo dokonce 5cm na 2x
Odpovědět
@luj89 Ano dělal jsem, klasické hrubé ve starém domku čili někde i větší tloušťky. Těžké to není, doporučuji podívat se na instruktážní videa, kde vám ukáží postup, ale úplně nejlepší je chvíli dělat se zedníkem, nemusí to být přímo zedník zkrátka někdo kdo to již třeba dělal umí to a je ochoten s vámi ze začátku pár metrů udělat, ukáže vám jak se rozměří, jak si uchytíte omítníky, poradí s mícháním pak to zkusíte pod jeho dozorem , chce to ze začátku to nevzdávat s nahozenými metry pak přijde důvěra a pak si už troufnete sám, zvládnete to i jestli jste "žena", akorát samozřejmě je to pro ženu "těžká práce", míchání tahání se s tím, zkuste se v okolí zeptat sousedů kdo by vám s tím mohl pomoci, kdo to již dělal (což na dědině dříve kde kdo) nebo kdo to dělal jim a koho by vám mohli doporučit, to pro vás bude nejlepší cesta.
Odpovědět
@petrmm Klasická silnostěnná omítka je pořádná dřina a pro netrénovaného člověka to nemusí dopadnout dobře. Kolega se rozhodl, že se do toho pustí sám. Skončilo to zánětem šlach a rok si dal pauzu.
Odpovědět
@zubr487 Máte pravdu, je to dřina, ale pro nás co jsme zvyklí pracovat i rukama to zas tak velký problém není. Ze začátku stejně někoho doporučuji, pokud to dotyčný nikdy v reálu neviděl a se zedničinou nemá žádné zkušenosti a vzhledem k tomu že máme emancipaci (kterou jsem si nevymyslel 🙂 ) uvádím že to zvládne i žena za jistých podmínek samozřejmě a jisté konstituce, nejsme všichni stejní. 🙂 Jinak ale není jisté že se bavíme o "této" "klasické" verzi, může se jednat o nějaké ty dnešní tenkovrstvé apod., tam je situace trochu jiná, pro toho kdo je zvyklý pracovat rukama to ale zase takový problém není.
Odpovědět
@petrmm P.S. Také záleží na tom "kolik" toho kdo dělá, je rozdíl omítat celý barák a je rozdíl dělat nějakou místnost apod. Pokud je na to člověk sám, tak je rozumné rozdělit si práci na menší rozumnější úseky a pracovat častěji než hurá akce a chtít za pár dnů "vše strhnout". A pokud by šlo o ženu tak samozřejmě předpokládám že nebude dělat celý barák, práci si rozdělí a rozloží rozumně v čase a samozřejmě bude mít k ruce helfra jistě není to práce pro ženy a "nezdatné" ale teoreticky a čistě technicky vzato "lze to", zvláště mohou-li si vše zařídit podle sebe, nedělají-li "hektary" najednou jako "profíci" že. Vše je o okolnostech a když nedělám "v úkole" a "na výkon" tak to časem může i "bavit".
Odpovědět
Profilova fotka
Dá se to, omítal jsem celý barák, ve 2 lidech. Jedem míchal omítku a já nahazoval.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm přesně tak taky jsem si to rozdělil, za den zhruba jedna až dvě stěny o rozměru 4x2.7m, v dvou jsme udělali 9x2.7 m stěnu s tím že pomocník jen míchal a u mýval nářadí. Ale co byl opět tal první okno a špalety 😄 to sem myslel že s tím seknu a povolam firmu, tak jsem se šel pak uklidnit a říkal jsem si vole pokud nemáš 100 tacu tak drž hubu a snaž se 🤣 no a pak to šlo, jeden pokoj dětský byl zkušební a pak další už byl ok. Nejdříve jsem to zkoušel tam kde bude skříň. Pak jsem šel na plochy a dobrý. Pokud je člověk zručný a šikovný tak zvládne ledacos.
Odpovědět
@jarin1 Já jsem dělal jen tenkovrstvou vápenosádrovou omítku. Podmínkou jsou samozřejmě rovné stěny. Nejprve jsem natáhl hladítkem tenkou vrstvu lepidla pro sjednocení plochy. Omítku jsme následně opět natahovali zubatým hladítkem. Po natažení stěny jsme hliníkovou latí plochu křížově strhli do roviny. Na nesrovnané plochy jsme doplnili maltu a opět srovnali latí. Pro následné dorovnání jsem používal zednickou delší špachtli. Po zavadnutí se plocha stočila filcem. Ve dvou jsme zvládali pokoj za jeden až dva dny.
Odpovědět
@jarin1 a protože jsem spoustu prachu ušetřil třeba tím, že jsem si udělal sám desku, hrubou a další práce, tak jsem těch 100tácu za strojové omítky dal a za 3 dny bylo hotovo. ...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 Tady ta rovinnost stěn u tenkovrstvé je potřeba no, my je měli také rovné jen jsem chtěl prostě silnostěnný a gletovaný povrch. tady to bylo o něco náročnější na přípravu, čili osadit omítníky a pak až zavadly tak se nanášelo. Ale taky se my zadařilo v jeden den udělat dvě stěny v jednom ale to už je fakt masakr při tom filcování a následném gletování jsem pak už byl ko taky jsem se na to pak vy... a dělal jen jednu stěnu za den. Prostě každé omítky mají svá úskalí. Ale výsledek stojí za to.
Odpovědět
Profilova fotka
@xkarlos Jasný my tím že jsme dělaly celý dům tak se taky dost ušetřilo ale rozpočet prostě byl i na pozemek a plán byl si to udělat sám. Jediné co jsme nedělaly byla montáž oken kvůli delší záruce a finální podlaha, tohle jsem od začátku plánoval že to bude od firmy, jinak v průběhu stavby jsem už také poptával firmy na omítky z časového důvodu, jenže jsem si udělal úraz a v tu chvíli se odkládalo i dočerpání hypo a tím pádem jsem měl víc času takže nakonec jsem si na to troufl a bylo my řečeno že až takhle hladce ty omítky nikdo nedělá protože to stojí spousty času a nikdo by to nezaplatil. Takže jsem vlastně rád že jsem si je dělal sám. Ale určitě jsi udělal dobře že jsi na to vyslal firmu když už je třeba rychlost. Stejné to bylo u té podlahy za 3h 116m2 hotových, tam se prostě nebylo o čem bavit.
Odpovědět
@xkarlos taky mi dělali strojové, ale bylo to levnější a také za 3 dny celý dům. Vůbec toho nelituji a to jsem si většinu stavěl sám. Ale vnitřní a venkovní omítky jsem rád přenechal
Odpovědět
@petros4 taky jsem co jsem mohl, udělal sám .. a v průběhu stavby jsem postupně původní plán "udělat si všechno sám" opustil a některý práce jsem nechal ověřeným firmám ... a nelituji, ušetřil jsem spoustu času a třeba foukaná izolace stropu vyšla nakonec na stejný prachy, jako by stál jen nákup vaty pro ruční pokládku ...
Odpovědět
Profilova fotka
@xkarlos Tak to by mě zajímalo jakou firmu jsi měl má foukanou, protože pokaždé co přišla nabídka tak 80 tisíc a výš na 116 m2 plochy a výška cca 30cm takže klasická vata dekwool g035 r za 43 tisíc i s dopravou.
Odpovědět
@jarin1 vatu jsem měl dávat nějakej ISOVER (byl nejdražší, co prodávají) ... tři roky zpátky, na 160m2, 30cm ... vyšlo do 70 tis ... i kdyby to stálo 2x tolik, tak bych to zaplatil ... za den hotovo ... nedovedu si představit rvát vatu z půdy mezi vazníky a závěsy roštu stropu ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?