Diskusi odebírá 1 člověk

Rozložení světel v obývákokuchyni

Ahoj všem, obracím se na vás s prosbou o radu ohledně uspořádání osvětlení v obývacím pokoji, kuchyni a jídelním koutě. Zároveň by mě zajímalo, jak to máte doma vy. Právě děláme drážky na elektrorozvody a přemýšlíme, jak rozumně vyřešit zapínání světel v tomto spojeném prostoru. Zvažujeme variantu, že bychom udělali tři samostatné okruhy pro osvětlení – zvlášť pro kuchyni, obývací část a jídelní kout. K tomu bychom ještě přidali čtvrtý okruh na spínané zásuvky pro tři lampičky. Na druhou stranu si říkám, jestli to není zbytečně složité a nepraktické – možná stejně budeme nejčastěji rozsvěcet všechna světla najednou. Nejsem si jistý, jestli je ten prostor dost velký na to, aby mělo smysl ho takto rozčlenit. Jak to máte vy? Máte v takto spojeném prostoru osvětlení rozdělené do více okruhů, nebo prostě rozsvítíte všechno najednou? Budu moc rád za jakýkoliv názor nebo zkušenost. Pro lepší představu přikládám i výkres prostoru. Díky moc!
Odpovědět
Také řeším a mám víc svítidel. Kuchyňská linka, kuchyň u linky, jídelní stůl, zóna mezi kuchyní a obývacím pokojem a nad stolkem v obývycím pokoji. Místo lampiček pak mám LED osvětlení u TV stěny, ostrůvku u kuchyně, ... Podle mého moc světla večer není vhodné, moci si to rozdělit je fajn. Takže bych dal jak píšete víc okruhů, máte pak na výběr. co si rozsvítíte.
Odpovědět
Máme takovýto půdorys a rozhodně rozsvěcíme zvlášť. Obývák, jídelna a kuchyň mají stropní světlo. Pak ještě světlo pod linkou, světlo digestoře, podsvětlení obývací stěny, lampa za gaučem. Pokaždé jsou na světlo jiné požadavky, takže libovolně kombinujeme. Rozhodně doporučuji oddělit. 👍🏻
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj všem, obracím se na vás s prosbou o radu ohl…
@rumcajk určitě rozdělit. My máme v kuchyni a jídelním koutem 4 okruhy světel (mezi linkou a ostrůvkem, nad ostrůvkem, nad jídelním stolem a zbytek pokoje) + světlo nad linkou + světlo digestoře. V zimě někdy svítí vše, zbytek roku dle potřeby. V obýváku máme jen 2 okruhy, plus ještě lampu a část pokoje je tmavá a hodila by se druhá lampa. Jinak v kuchyňské části a hlavně u jídelního stolu trávíme jako rodina spoustu času, hrajeme hry s dcerou i se tam učí, takže dobré osvětlení je základ.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj všem, obracím se na vás s prosbou o radu ohl…
@rumcajk Jo, tři okruhy (kuchyň, obývák, jídelna) + jeden na lampičky dává smysl. Flexibilita je fajn. Můžeš si pak pustit jen to, co fakt potřebuješ, třeba večer jen lampičky v obýváku nebo světlo nad linkou.My to máme doma podobně. Zvlášť kuchyň, obývák a pak stmívatelné světlo nad stolem. Člověk fakt ne vždycky chce všechno najednou. A hlavně víc okruhů dneska už není žádná extra věda. Takže za mě klidně to udělej, později to oceníš. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
No já jsem v obývákokuchyni udělal 17 okruhů a tak 15 se běžně používá (jeden nemám zapojený a podsvětlení kuchyně u soklu mi nevyhovuje). Navíc mám doplněno o chytré zásuvky ovládané časovači.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

No já jsem v obývákokuchyni udělal 17 okruhů a ta…
@radim2015 k tomu minimálně 17 vypínačů ale spíše mnohem více ovládání z více míst to musí být fajn mít tolik vypínačů u sebe 😁
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od edison101:

@radim2015 k tomu minimálně 17 vypínačů ale spíše…
@edison101 Je to fajn - na třech místech 5+5+4 krabic, některé dvoj a jiné jednoduché. Z více míst mám pouze světla v jídelně. Řešit to aplikací si nedovedu rozumně představit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@edison101 Je to fajn - na třech místech 5+5+4 kr…
@radim2015 tak to je fajn že je to fajn. 😁 Nedovedu si to představit to tak mít. Osobně když někde dělám tyto místnosti tak obývák dávám na 2-3 okruhy což je z praktického hlediska naprosto dostačující případně ještě jeden okruh když chce někdo světlo za tv. Jídelnu jeden max dva okruhy nad stůl. A kuchyň taky 2-3 hlavní světlo na stropě, pod linkou a když někdo má bar tak nad něj.
Odpovědět
Máme to dělené, kuchyně je za rohem, ale nemá dveře, to je jeden okruh, jídelna má další okruh kde je lustr, to je výklenek do ulice, ale pořád součást obýváku, co má asi 70m2 ze vším všudy, pak obývák má sólo lustr nad stolem a ještě 2 okruhy po 6 bodovkách do SDK.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?