Stavba plotu a změna územního plánu

Máme oplocený pozemek (pletivový plot) ve městě, který sousedí s pozemkem města (komunikace - ulička pouze pro pěší). V místě, které sousedí s tou uličkou bychom si rádi vybudovali kamenný plot. Na územním plánování jsme se byli zeptat, zda v tomto místě může kamenný plot být a paní nám řekla, že ano, že se jedná o území BI - rodinné domy městské a příměstské, ale zároveň nám dala přednášku o tom jak se jí tyto ploty nelíbí, a že do vyjádření napíše, že s tím nesouhlasí. Naše žádost prošla radou města, plot nám nepovolili. Teď jsme zjistili, že v den, kdy město chtělo od odboru územního plánování stanovisko k výstavbě plotu, došlo ke změně územího plánu a kus našeho pozemku převedli do PD - veřejná prostranství s dominantní funkcí dopravní. Je to přesně ta část pozemku, kde jsme chtěli plot vybudovat. Absolutně nechápu jak je vůbec možné udělat z kusu mého oploceného pozemku veřejné prostranství a ještě to evidentně udělat účelově proto, aby měli důvod mi ten nový plot nepovolit. To je jako toto opravdu možné?
Odpovědět
Profilova fotka
Změna územního plánu je dost dlouhý proces, rozhodně to není "ze dne na den", jak píšete, ani utajovaná za zavřenými dveřmi. Reálně bych řekl cca rok, ve složitějších případech (vypořádání námitek, opakování veřejného projednávání) i více. Takže tady něco nesedí...
Odpovědět
@petr86 Ano, něco tady nesedí. Nechápu, jak mohou z mého soukromého oploceného pozemku vzít 50 m2 a označit je za veřejný prostor.
Odpovědět
@camiben Zdá se, že váš případ spadá do známé kategorie "kdo se moc ptá, moc se dozví"...
Odpovědět
A jste si jistý, že ten pozemek je skutečně váš, nebo to berete jen podle "plotu"?
Odpovědět
@daruna Ano, je náš. Před dvěma lety jsme vyřizovali stavební povolení a pozemek byl v BI. Loni zhruba v září jsme na územním plánování zjišťovali, zda tam výstavba plotu je možná a paní nám řekla, že ano, že pozemek je v BI. 31. 10. jsme zažádali město o povolení na plot a územní plánování vydalo 3. 11. stanovisko, ve kterém je uvedeno, že pozemek je v BI a také v PD. Změna byla v územním plánu provedena 2. 11. V územním plánu je vidět, že je to za hranicí našeho pozemku.
Odpovědět
@camiben https://www.modrastrecha.cz/forum/plo...
Odpovědět
@milanq 👍
Odpovědět
@milanq V této diskuzi se ptan, zda je možné, udělat z mého pozemku veřejné prostranství. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, možné to samozřejmě je. A Vy jste se k této změně, jako vlastník pozemku, mohla vyjádřit, pokud jste měla námitku. Většinou se to tak dělá u parcel, které již tuto funkci mají. Pokud se jedná o parcelu, která je užívána napr. jako zahrada, k tomu oplocená, a je to BI, tam tam by jste s námitkou určitě obstáli.
Odpovědět
@pyramis Ano, je to oplocená zahrada. Změnu jsme bohužel nepostřehli.
Odpovědět
@camiben Při větším počtu účastníků řízení se vše vyvěšuje pouze na úřední desku (dle správního řádu).
Odpovědět
@camiben Stále ještě máte možnost obrany. Podle judikatury Nejvyššího správního soudu (např. č. j. 1 Ao 1/2009 - 120) je omezení vlastnických práv vydaným územním plánem přípustné jen tehdy, pokud nepřesáhne spravedlivou míru. Jestliže máte jako vlastník nemovitosti za to, že jste byl na svých právech územním plánem zkrácen, můžete podat žalobu na zrušení územního plánu nebo jeho části k příslušnému krajskému soudu. Žalobu lze podat do jednoho roku ode dne, kdy územní plán nabyl účinnosti, přičemž zmeškání lhůty pro podání návrhu nelze prominout. Pokud ale hodláte takovýto postup zvolit, doporučuji spolupracovat s advokátní kanceláří, která se na stavební právo specializuje. Z praxe znám více případů, kdy vlastníka dotčené nemovitosti zastupoval "běžný" advokát (obvykle levnější) a vždy to dopadlo špatně.
Odpovědět
Článek se načítá
Tak jsme byli na územním. Tato změna v územním plánu proběhla již v roce 2015. 4 m široký a 25 m dlouhý kus z oplocené zahrady označili jako veřejné prostranství a vzhledem k tomu, že moje tenkrát 80 letá babička, které pozemek patřil, a která o tom samozřejmě neměla ani tucha, to nepřišla rozporovat, tak to tak prostě je. Do vyjádření potřebného k našemu stavebnímu povolení to prý neuvedli záměrně.
Odpovědět
@camiben Takže úplně zbytečná diskuze.
Odpovědět
@milanq Možná pro Vás.
Odpovědět
Profilova fotka
V roce 2015? Dyť v prvním příspěvku je napsáno: "teď, když jsme žádali o plot, tak změnili území z BI na PD- veřejné prostranství...."
Odpovědět
@camiben Ano. Zmatený dotaz, odporující si údaje, kdoví jak je to ve skutečnosti. Škoda času.
Odpovědět
@milanq Nikdo Vás nenutí reagovat. Se klidně věnujte něčemu smysluplnějšímu.
Odpovědět
@camiben Přesně tak.
Odpovědět
@horst_fuchs naprostý souhlas. Nas pozemek taky sousedi s městským,což je boční nezpevnena komunice pro příjezd aut ke 4 rd. A měli jsme nad pozemek několik let více méně jen ohraniceny provozornim dřevěným takyplotem. Nedávno jsme si nechali na tom samem miste udělat plot novy firmou, nikam jsme nic nehlasili, protože preci rekonstrukce a ta se hlasit nemusí. Člověk nemůže být hloupý budulin,jelikož mu pak všichni,vč.uradu hází jen kladky pod nohy.
Odpovědět
@catle Nemáte pravdu. Ale to je váš problém.
Odpovědět
@catle Takze ted mate cernou stavbu a jeste mozna plot budete bourat. Kdo je tu hloupy budulin?
Odpovědět
@catle Jen hloupý budulin postaví plot bez povolení, když dotčený sousední pozemek je obecní a ještě je veřejným prostranstvím.
Odpovědět
@catle vy 3 - Jožka, puhelin milanq, jsme vedle jak ta jedle. Houno víte a přitom soudit a jste chytří až za roh.
Odpovědět
@catle Klasika. Kde chybí věcné argumenty, nastupuje primitivismus.
Odpovědět
@milanq jaké argumenty máte na mysli? Vždyť víte všechno nejlíp! 😛
Odpovědět
Můžete mi prosím poradit, kdo by postavil za rozumnou cenu drátěný plot.Okres Frydek -Mistek ,Nový Jičín Děkuji,
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?