Pozemek 853m2 a zastavitelnost v obci 15%

Dobrý den, zvažujeme koupi stavebního pozemku 853m2 v obci, kde je podle ÚP zastavitelnost jen do 15% ! Rozměry stavebního pozemku jsou přibližně 20,5 x 40,5m. Součástí koupě je i sousední nestavební pozemek 880m2, který je evidován v ÚP jako "Z" zemědělská plocha. Kupní cena za oba pozemky dohromady je na zdejší poměry "v normě", ale při přepočtu na stavební metry je již kupní cena vysoká. V okolí pozemku jsou nově postaveny bungalovy i starší patrové domy. Územní plán obce navrhuje výšku nových objektů "s ohledem na okolní zástavbu". Na stavebním úřadě nás trochu odrazovali, že stavební pozemek je vzhledem k zastavitelnosti malý, upozorňovali, že se do zastavitelnosti počítá vše zastavěné, tj. i chodníčky kolem domu, příjezdová cesta ke garáži .... a na "Z" se prý nesmí postavit nic, ani zahradní domek. Můžeme tam jedině zahradničit nebo chovat hosp. zvířata. 🙂 Jaká je ale běžná praxe? Myslíte si, že je možné na takovémto stavebním pozemku vystavět bungalow 3+1 (pro 2 osoby), kryté garážové stání a případně zahradní domek na nářadí, aby jsme se vešli do 15% zastavitelnosti, tj. asi do 128m2? Jak se počítají ty chodníčky? Podle metrů nám vychází spíše patrový dům nebo dům s obytným podkrovím. Jelikož jsme ale věkově 50+ a budeme stavět "na důchod", přikláníme se k bungalowu. Na koupi se nám líbí klidná lokalita obce, v blízkosti sousedi jen ze dvou stran. Nemůžeme se ale rozhodnout, jestli do koupě jít nebo raději hledat větší "stavební pozemek", kde nebudeme takto limitováni. Poradíte ? Děkuji.
Odpovědět
Podle mne minimalni velikost bungalovu k ziti, aby tam clovek nebyl jak sardinka, je 80-90m2, aby se tam veslo zadveri, koupelna a rozumne pokoje. 1 parkovaci stani vydlazdeni je min. 16-20m2 a to i v projektu chtit budou, protoze si clovek musi zajistit stani pro auto na pozemku. Pak nejaky chodnicek k domu, podle toho, jak ho budete mit daleko od ulice a zahradni domek a jste na maximu. Nejaka terasa za barakem bud jen "na cerno" a nebo stavet bungalov max. 80m2, aby Vam zbylo na aspon 15m2 terasu. Je to hodne limitujici tech 15 pct.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme dva a máme přízemní dům 114m2 včetně 25m2 garáže. Nepřipadá mi to malý, stačí to bohatě. Druhá otázka pak je to okolí, máme zastavěnost 150m2 a jsme na tom limitu, když jsme připočítali i zámkovku (cca 20m2), terasu (cca 13m2) a chodníčky. Nepatrně pomůže, když v projektu ty okolní stavby uděláte co nejmenší, abyste se vešli, on to v praxi nikdo přeměřovat nebude. Zahradní domek jsme my třeba v projektu neměli vůbec, jen terasu a zámkovku pro vjezd auta do garáže a vchod do domu. Ale váš limit 128 m2 je hodně málo, zkuste si rozmyslet, jak velký zhruba by byl dům a uvidíte, kolik vám zbyde na okolí.
Odpovědět
rozhodne bych sel cestou patroveho domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@kairan Ono taky záleží, co všechno se do té zastavěnosti počítá. U nás například, když je parkovací stání z plastové zatravňovací dlažby, tak se bere jako zeleň. Zeptal bych se na úřadě, jestli by se to dalo takto vyřešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac no já se nedivím, že když jsou 50+, že do patrového domu nejdou. Taky bych nešla. Ale to se špatně vysvětluje někomu, kdo to číslo nemá za sebou ;-)
Odpovědět
@slabici To jsem nejak nezaznamenal ten vek 😛 pardooon PS: nam neni 50 po nekterych “akcich” na baraku jsem se citil i na vic 🙂
Odpovědět
@kairan Jelikož u nás je běžné, že v cca 70 metrech čtverečných žijí celé rodiny, tak věřím tomu, že se tam vejdete i vy 🙂 Plus stání bych dala do projektu 15m2 a pochybuju, že vám to pak někdo půjde přeměřovat a hádat se o další čtyři metry... A nebo pouvažujte o domácím výtahu.
Odpovědět
Víte, ono zastavěnost je věc pevně daná (úředník si ovšem kolikrát sám vykládá). Každopádně realita a proces povolení/kolaudace resp. souhlas s užívání je věc druhá. Takže pokud máte problém s dodržením zastavěnosti, tak do projektu dejte jen nutné minimum, tedy jen dům. Nekreslete do projektu chodníky, terasy, garážové stání a další (to si klidně legálně doděláte až po dokončení a "zkoladování" domu. Běžně vidím zastavěná území/pozemky, kde ÚP je limit ZP 30-40% a přitom reálně mají lidé "zabetonováno" polovinu pozemku. To je realita 😉
Odpovědět
Já vím, mimo téma. Přijde mi úplně děsný, že máte na obci tak omezující podmínky. To bych si hodně rozmyslel, jestli ten pozemek koupit. Budete mít opravdu pěkný kus zahrady a nakonec budete řešit každý metr, jestli si budete moct postavit pokoje pro návštěvy ci vnoucata apod. podle svého (neberu v potaz finanční možnosti). Když srovnám, jaké jsou velikosti pozemku u nás, tak je ta zastavenost cca 30 % + asi někdy po kolaudaci ještě vydlazdeni parkovacího místa a mají to tak všichni.
Odpovědět
Profilova fotka
@kvetoslav123 U nás v obci jsou podobný omezení (pozemek 1100m2 a možnost zastastavit jen 150m2, k tomu uliční čára a limit výška okolní zástavby) a nestěžujeme si, obec se k novousedlíkům chová naprosto skvěle a vůbec to tu všechno funguje. Jen prostě nechtějí mít v obci obrovský domy všech možných patvarů, já to chápu. Když jsme chtěli pozemek koupit, rozmysleli jsme si, jestli jsme schopní a ochotní se do těch limitů vejít a koupili. Druhá věc je, že se to opravdu dá udělat, jak se píše výš. Projekt na hranici limitů a pak se holt sem tam něco dodělá ;-)
Odpovědět
@slabici A mužu se zeptat, kolik u vás stojí aktuálně metr? U nás kolem 4000 Kč, takže ty pozemky jsou menší, aby se to ještě dalo ufinancovat a zároveň nemít domek a řešit, jestli mužu vydlazdit terasu nebo parkovací místo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?