Srovnání pozemku. Poradíte jak upravit?

Přemýšlíme jak upravit pozemek u stavěného domu... Pozemek je svažitý - od zadní části domu až ke konci pozemku je to 18 metrů. Na těch je převýšení 1,3 metru. Na konci pozemku je pak 2,5m vysoká zeď ze ztraceného bednění. Na pozemku bychom chtěli mít bazén 5m průměr, skleník cca 12m2, cca 8 ovocných keřů, 2 ovocné stromy a cca 20m2 záhonů s různou zeleninou. K tomu máme dvě děti, které budou mít trampolínu, houpačku a budou chtít okolo domu nějaký prostor na hraní. My bychom pak chtěli, aby hned za terasou nebyl nějaký schod. Poradíte, co s pozemkem udělat, aby to dobře fungovalo a vypadalo? Nebo nedělat nic? :o)
Odpovědět
@robertpok Základem je udělat si pár rovinek (na terasu, bazén, skleník, trampolínu apod.) a zbytek buď vysvahovat nebo opěrka nebo (podle mně asi nejlepší varianta) kombinace obojího. Já bych si vzala dobrého zahradního architekta a poradila se s ním. Toto je celkem důležité a pokud to uděláte blbě a nebudete s tí spokojení, tak předělat to půjde velmi špatně. Nebo si aspoň pořiďte Ferdinandův kurz a zkuste to přes zimu vymyslet s ním a na jaře můžete začít budovat.
Odpovědět
@jenye Díky moc za radu. A měla byste nápad, kde a jak udělat ty rovinky a svahy? Já vím, že architekt to vymyslí, ale rád bych měl názor i od někoho dalšího - nestranného, kdo to nedělá pro peníze.
Odpovědět
Dobrý den, my jste zatím ve fázi dokončení projektu domu, ale také se už snažíme vymyslet co se zahradou, ať se výkopové práce udělají zároveň s domem. Dům máme na délku cca 16m, zde máme převýšení 0,8m, pokud bychom chtěli i terasu za domem cca 5 m na délku, tak je zde převýšení už celkem 1,2m. První verzi máme vymyšlenou jako je odkaz níže, že by se terén hned u domu srovnal opěrnou zdí, ale nevím zdali máte do zahrady okna. https://www.arbogard.cz/realizace/9-d... Další možnost je srovnat výšku postupně, podobně jako je na videu. https://www.youtube.com/watch?v=iGmW-... Případně i zde na foru má uživatelka yenye hezky srovnaný terén opěrnou zdí. https://www.modrastrecha.cz/blog/jeny... Každopádně si myslím, že také nakonec oslovíme zahradního architekta, stejně jako jsme využili služeb architekta u projektu domu a moc se nám to vyplatilo. Přišli jsme s určitou myšlenkou jak dům bude vypadat a architekt nám projekt doladil a dost m3 ušetřil.
Odpovědět
@robertpok Níže Vám @henrybrno hodil odkaz na naši zahradu (jsme ale v procesu realizace a ještě nějaký ten rok budeme). Všechno je to asi i dost otázka času, peněz a trpělivosti. My jsme se rozhodli jít tou nákladnější a zdlouhavější cestou. U Vás to převýšení není velké, takže já bych pouvažovala o tom udělat za domem (terasou rovinku (cca 4-5m), pak zídku (spíš nižší, tak do 60 cm) a nad ní bych ten zbytek ještě vysvahovala (třeba na dalších 2 m) a osadila trvalkami, aby se bylo na co z terasy dívat. Potom by Vám nahoře zbyl ještě dost velký prostor (rovinka). Nebo by se mi líbilo (bez znalostí Vašeho pozemku, výhledů, okolí apod.) i více nižších zídek a více rovinek, aby to nebyla jen jedna dlouhá zeď přes celou šířku pozemku a nad ní zase jen jedna velká rovina, ale spíše nižší zídky (cik cak), které by vytvořily takové plošinky s pár schodama, které by Vám z toho mohly vytvořit různé zákoutí (pokojíčky). Pozemky ve svahu jsou krásné, když se to dobře vymyslí a udělá, jen to trvá déle a je to nákladnější. Zkuste se i zamyslet nad výhledy z pozemku nebo třeba z konce pozemku na dům, kde se Vám to líbí a naplánovat tam další posezení nebo ohniště. Chce se to zamyslet i nad okolím, jaké máte výhledy nebo co chcete odstínit. Zkuste ten kurz Ferdinanda, to by bylo přesně pro Vás. Všichni si ho hodně chválí, navíc má uzavřenou FB skupinu, kde to taky dost žije a všichni si tam radí, jsou slušní a sdílí své realizace, postupy apod., takže toto můžu jen a jen doporučit. Hodně to v začátku pomůže, když vlastně nevíte, od čeho se odpíchnout, kde začít...
Odpovědět
@robertpok Nezaložil jste stejné téma v dubnu 2022? https://www.modrastrecha.cz/forum/zah...
Odpovědět
@jenye Díky moc za tipy a rady. @dajvr Ježiš, no jo... Já jsem na to dočista zapomněl. Jak se okolo baráku řeší milion věcí, tak něco prostě neudržím v hlavě. Měl jsem za to, že jsme to ještě neřešili. Před tím cca půl rokem jsem si něco nedovedl představit, teď už je ale situace jiná, celé si to projdu znovu a pohledám inspiraci. Díky za připomenutí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?